Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14453
De la 07 Ianuarie 2003
122874520

„iDilema 9” este de fapt dilema sistemului educaţional

  • Ioan Rotundu
  • 9 April 2017, 23:00

Sâmbătă, am publicat articolul intitulat „O ştire, cu un preot şi un elev bătut, senzaţional de… şchioapă”. Articolul făcea trimitere la un eveniment consumat acum un an la Şcoala din Brăteni, comuna Dobârceni, unde preotul Ionuţ Iliescu, profesor de Religie, a bătut un elev, eveniment adus în actualitate de către un site local de ştiri fără ca de atunci să fi apărut elemente noi. Pentru că publicaţia Jurnalul a anchetat la acea vreme evenimentul, iar site-ul de ştiri s-a folosit de documentarea noastră fără a indica sursa, am considerat firesc să informăm cititorii cum stă situaţia.
Nu puţini cititori au fost cititorii care căzut în capcana de a nu fi atenţi la data când s-a consumat evenimentul şi l-au considerat a fi unul recent. Însă cel mai şocant mi s-a părut comentariu semnat sub pseudonimul „Dilema 9”. Persoana care crede că se ascunde sub acest pseudonim comentează pe site-ul Jurnalului de vreun an de zile, având postate şi comentarii care n-au fost validate pentru că aveau un conţinut inadecvat politicii noastre redacţionale, o politică de asumare a răspunderii sociale, de atitudine critică dar civilizată, de respectare a eticii şi moralei care promovează valorile sociale, virtuţile sociale şi nu viciile.
Iată conţinutul comentariului postat: „De asta vine asta la scoala, sa injure si sa- l suporte ceilalti copii educati, precum si cadrele didactice?Nu si-a asumat cresterea si educatia lui proprii parinti, ce cauta intr- o clasa cu copii normali care stiu sa vorbeasca, vor sa invete si isi respecta profesorii? Auzi la el cu ce seninatate afirma \"l-am injurat\" .Pai nu ti-e rusine, porcule? Vii la scoala sa inveti carte sau ce? Du-te la stana. Ionica Nechifor o sa faca un loc si pentru tine, asa cum a facut loc si pentru ala care era om de serviciu la WC-ul garii. Scoala te educa, dar rusinea vine din interior.”
Cu o astfel de atitudine pedagogică de tip bolşevic, fondată de Makarenko, bazată pe pedeapsa fizică şi umilirea în colectiv a fost abordat şi s-a desfăşurat învăţământul în perioada comunistă. Un astfel de tip de educaţie a continuat şi în perioada postdecembristă, fiind menţinut de profesorii de modă veche şi preluat mai mult sau mai puţin de noua generaţie de pedagogi.
Iar „Dilema 9” pare să aparţină acestui tip de educaţie. Comentatorul n-a avut deschiderea profesională şi părintească să constate că acel elev este de fapt un copil aflat în plasament familial, adică se află sun protecţia statului. Educaţia lui de până acum este una total diferită de a unui copil crescut lângă părinţi. În sufletul lui sunt frustrări ale vieţii copilăreşti, sunt dureri neexprimate în faţa unei mame adoptive, străină de suferinţele lui. Acest copil n-a cunoscut bucuria de a găsit de Sf. Neculai o pungă cu bomboane în ghete, nu i-a venit niciodată Moş Crăciun, n-a cunoscut sărutul părinţilor în noaptea de Revelion cu urarea de „La mulţi ani şi să fii mai cuminte în noul an!” . Comentatorul nu şi-a pus întrebarea cu ce gânduri se culcă seara acest copil, ce vise sau coşmaruri îi însoţesc somnul de peste noapte, ce dorinţe neîmplinite îi macină liniştea copilăriei. Nu s-a întrebat acest comentator, înainte de a-l ostraciza pe acest copil, ce simte el când îşi vede colegii venind la şcoală aduşi de unul din părinţi, aşteptaţi să-i ia acasă. Oare ştie acest copil ce înseamnă acasă?
Dar şi mai de condamnat este preotul care l-a bătut. Copilul recunoaşte că a înjurat în pauza dintre ore pe un coleg. În loc să-l dojenească pentru păcatul de a fi înjurat şi să-i explice de ce nu trebuie să înjure, preotul Ionuţ Iliescu l-a luat la palme. Aşa a găsit el de cuviinţă c-l poate educa religios pe elevul Alin Crăciun aflat sub protecţia statului prin instituţia Protecţiei Copilului Botoşani.
Preotul Iliescu şi-a permis acest lucru pentru că soţia sa, Monica Iliescu, era la acea vreme directorul coordonator pe comuna Dobârceni şi preşedinta Organizaţiei PSD, fiind la rându-i sub protecţia inspectorului general de la IŞJ Botoşani, Mihaela Huncă, acum deputat PSD. Nu s-a efectuat nicio anchetă de la nivelul Protecţiei Copilului, pe atunci instituţia fiind condusă de Dan Şlincu., actual prefect pus de PSD. De la nivelul IŞJ nicio reacţie. Corecţia fizică aplicată de preot elevului n-a fost un caz singular. Preotul Iliescu este un bătăuş respectat în comuna Dobârceni. A bătut nu numai elevi ci şi creştini de rând iar pe dascălul bisericii, Constantin Nechifor, l-a cotonogit rău de tot.
>

Reclamat insistent la protopopul de Săveni, ancheta protopopului Macuc a evidenţiat că reclamaţiile împotriva preotului sunt fondate. Numai că de la Mitropolia Iaşi, părintele inspector Constantin Pârvu, recunoscut ca protector al preoţilor certaţi cu morala creştină, l-a declarat nevinovat.
Cât l-o fi costat la părintele Pârvu pe preotul Ionuţ Iliescu iertarea păcatelor nu am ştiinţă. Dar ştiu că taxa de iertarea păcatelor percepută de părintele Pârvu este una ce-i sperie pe preoţii căzuţi în păcat şi preferă să-şi cumpere împăcarea decât să primească iertarea de la părintele Pârvu.
Revenind la conţinutul comentariului semnat de „Dilema 9”,acest mod de gândire exprimă starea de spirit care domină sistemul nostru educaţional dar şi starea de spirit cu care unii membri ai societăţii înţeleg cum ar trebui să se desfăşoare actul educaţional. În puterea de înţelegere a celor din categoria comentatorului nu încape conceptul de învăţământ bazat pe respect reciproc în relaţia elev-profesor.
Educaţia prin tact pedagogic şi dialog şi nu prin pedepse fizice şi psihice, desfăşurarea lecţiei într-o atmosferă destinsă şi nu una rigidă, glacială, stresantă şi cu nervi dezlănţuiţi atunci când una din părţi a depăşit limita răbdării.
Cei precum „Dilema 9”, precum preotul Iliescu formează balastul uman educaţional actual care schilodeşte sufletele copiilor noştri dar mai ales al acelor copii lipsiţi de căldura părintească, aşa cum este şi cazul elevului Alin Crăciun.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

O altfel de „Presa-n gura lu’ Rotundu”
Lumea lu Rotundu: Tristeți eminesciene II
Portavionul american USS Carl Vinson si grupul lui aeronaval se indreapta spre peninsula coreeana:
Coreea de Nord ramane amenintarea numarul unu in regiune, din cauza programului
Cyborgii printre noi.
O firma suedeza microcip-eaza angajatii, instituind o noua forma de control
Protest la sediul PSD, cu galeti rosii pe care scrie "PSD, ia-ti mita inapoi!"
si "Galeata, galetusa, vrem PSD pe tusa"
Adrian Vasilescu (BNR): Romania trebuie sa majoreze salariile, dar exista riscul
ca guvernul sa dea cu o mana si sa ia cu doua
Rex Tillerson: Nu vreau sa trag concluzia ca rusii au fost complici,
dar au fost evident incompetenti in eliminarea arsenalul chimic sirian
Celebrii "amanti" din Pompei erau barbati
Horoscopul zilei de 10.04.2017
Bancul zilei: Nedumerirea noului angajat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog