Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4473
De la 07 Ianuarie 2003
123148468

pnl

Botoşani/Păltiniş: Dan Decebal Chitic, magicianul acordeonului

  • Ioan Rotundu
  • 11 October 2015, 23:00

Spre ruşinea mea, despre Dan Decebal Chitic (foto 1) nu ştiam nimic. Mi-a fost dat să aflu cine este abia sâmbătă, la Păltiniş, unde am fost solicitat de primarul Costel Romanescu (foto 2) şi profesorul Constantin Moroşanu să realizez un reportaj la Lumea lu’ Rotundu cu prilejul unui festival folcloric pe care gazdele l-au considerat a fi de rezonanţă internaţională.
Nu mică mi-a fost mirarea să văd atârnat pe fundalul scenei un banner pe care scria Festivalul folcloric „Dan Decebal Chitic” . ediţia a II-a. L-am întrebat pe primarul Costel Romanescu cine a fost acest Chitic de în memoria lui s-a organizat acest festival. Şi mai mare mi-a fost mirarea când primarul mi-a spus că nu este un festival in memoriam ci unul de omagiere a personalităţii acordeonistului dărăbănean Dan Decebal Chitic cu care îmi va face cunoştinţă imediat.
Aşa l-am cunoscut pe cel care este considerat magicianul acordeonului, un dărăbănean ce a ajuns să fie cunoscut mai bine peste hotare decât în ţara sa. Dan Decebal Chitic este acordeonist în cadrul Orchestrei „Ciprian Porumbescu” Suceava, orchestră cu care colindă ţara şi urcă pe marile scene ale lumii pentru a încânta audienţa cu măiestria sa în a mânui clapele acordeonului. Chitic nu este mândru, nu pozanu este fudul de talentul său, nu afişează aer de mare vedetă.
Dimpotrivă, este un timid aş spune, un scump la vorbă şi un virtuos al acordeonului când urcă pe scenă. Pe scenă şi cu acordeonul la piept Chitic se simte în largul său iar talentul curge într-un ritm îndrăcit de sârbe, hore şi bătute. Chitic nu este un fel de Marcel Budală de Darabani. El este ceva mai mult pentru că în degetele sale curg notele unor cântări folclorice care ne dau identitate culturală.
Personalitatea sa a intrat în atenţia profesorului Constantin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei culturale „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţii”. Anul trecut profesorul a organizat prima ediţie a festivalului ce poartă numele acordeonistului. Din păcate nu s-a bucurat şi de sprijinul primarului de Darabani, Cornel Aroşoaie care probabil, şi-a dat seama că evenimentul nu avantajează electoral.
Nici în acest an primarul Aroşoaie n-a dorit să se implice în susţinerea ediţiei a II-a a festivalului aşa că profesorul Moroşanu a găsit înţelegere şi colaborare la primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu. Iar primarul, care se consideră nu numai primarul comunei Păltiniş ci şi un simbol al românismului pentru românii din Republica Moldova şi Nordul Bucovinei , localitatea Păltiniş închizând triunghiul de graniţă pozagraniţă dintre România, Moldova şi Ucraina, bornă comună pe apa Prutului.
La festival au fost invitate formaţiuni folclorice din Ucraina şi Moldova, de unde şi caracterul internaţional al acestuia. I-am întâlnit pe primarii din Mahala (foto 3) şi Ostriţa, pe deputatul, poetul şi inginerul silvic Gheorghe Bodrângă, pe Vasile Bâcu preşedintele Fundaţiei culturale „Mihai Eminescu” din Herţa, cu toţii din Ucraina, vechi cunoştinţe ale Lumii lu’ Rotundu.
Evenimentul a fost nunul reuşit şi demn de laude. Am apreciat faptul că primarul liberal Costel Romanescu n-a politizat evenimentul, pe scenă neurcând nici un politician, nefiind invitat nici măcar preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani,. Gheorghe Sorescu care a preferat să seta în mulţime aşa cum l-am mai văzut pe la astfel de evenimente.
Mă bucur că l-am cunoscut pe magicianul acordeonului, dărăbăneanul Dan Decebal Chitic pe care-l înscriu în galeria personalităţilor culturale botoşănene pe un loc fruntaş, loc ce-l merită cu prisosinţă. Am fost şocat de măreţia talentului său şi de modestia care-l caracterizează, calităţi ce se întâlnesc doar la marile personalităţi ale vieţii noastre.
Reportajul, care n-a primit încă un nume, va fi difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 17 octombrie, ora 19.00 în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.



Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Cretinismul religios
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Poliţistul şi jocul de societate
Horoscopul zilei de 12.10.2015
Bilantul atacului cu bomba de la Ankara: 95 de morti si 246 de raniti
Atacatorii au folosit bombe cu TNT si bile metalice
Orasul din Romania care a fost ruinat de grupari criminale, in complicitate cu politicienii
Semnalul de alarma venit din SUA
Peste 150 de pelerini au avut nevoie de ingrijiri medicale
dupa ce au asteptat ore in sir sa atinga moastele Sfintei Parascheva
Mii de oameni au iesit in strada la Ankara, un omagiu adus victimelor dar si un protest fata de regim - "Erdogan criminal!"
"Demisia guvernului!"/ Armata turca lanseaza lovituri aeriene asupra unor obiective kurde din Irak si Turcia
Şase incendii în ultimele 24 de ore
Reţeta zilei: Tocană de legume pentru iarnă
Panaramă social-democrată cu damf de puşcărie
Ioan Rotundu
Pericolul pupatului de icoane
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog