Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13981
De la 07 Ianuarie 2003
122874048

Rogojeşti: Căminul cultural confiscat de un boier lacom şi un administrator reclamagiu

  • Ioan Rotundu
  • 11 October 2016, 23:00

Restituirea în perioada postdecembristă a proprietăţilor confiscate în forme diferite de regimul comunist a dus şi la crearea unor situaţii păguboase pentru comunităţile locale. Imperfecţiunea legii şi corupţia care a cuprins clasa politică românească cu extensie în administraţia locală a dus la îmbogăţirea multor impostori care au ştiut să deschidă uşa corupţiei pentru a pune mâna pe averi imense.
La Rogojeşti, comuna Mihăileni, se află conacul familiei de boieri moldoveni Flondor, o familie a cărei rădăcini se găsesc dincolo de secolul al XVI-lea. Boierii din această familie, cu înaltă educaţie culturală şi patriotică, au jucat un rol important în istoria Bucovinei, mai ales în perioada cât provincia s-a aflat sun stăpânire austriacă. Ultimul boier din familie care a locuit la Rogojeşti a fost Tudor cavaler de Flondor (1862 – 1908) care s-a remarcat ca un bun compozitor dar şi ca politician, jurist şi economist român pe timpul Imperiului Austro-Ungar.
După decembrie 1990, când s-a declanşat împroprietărirea celor consideraţi victime ale regimului comunist, la Mihăileni a apărut un anume Alexandru Racoviţă care a pretins că este descendent şi moştenitor al familiei lui Tudor Flondor. După demersuri mai mult şi mai puţin legale, Racoviţă a recuperat moşia de la Rogojeşti în suprafaţă de 18 ha teren, conacul şi alte câteva sute ha teren în judeţul Suceava. Racoviţă locuieşte în Bucureşti dar de administrarea proprietăţilor sale se ocupă un anume Mihai Pânzaru, un tip dubios despre care se vorbeşte în comuna Mihăileni că ar fi fost ofiţer de Securitate şi care locuieşte la Dolheşti Suceava.
Pânzaru a înfiinţat şi o Asociaţie „Flondor” în numele căreia desfăşoară nişte activităţi la fel de dubioase ca şi caracterul său de om cu un trecut bine camuflat din motive numai de el ştiute.
Conacul boieresc este împrejmuit cu un gard metalic, în curte sunt mai mulţi câni, pe frontispiciu stă arborat un steag iar reparaţiile care s-au adus vechii clădiri i-a schimbat înfăţişarea şi cu greu mai poate fi numit conac boieresc ceea ce se vede astăzi din stradă.
În perioada comunistă, când la Rogojeşti s-a construit barajul pe râul Siret pentru a se amenaja o hidrocentrală, s-a ridicat în sat şi un cămin cultural. Căminul a fost folosit zeci de ani de către cadrele didactice din şcoală pentru a pozaa păstra şi promova tradiţiile ucrainenilor care formează marea majoritate a locuitorilor satului.
Numai că revendicarea de către Racoviţă a proprietăţilor deţinute de Tudor Flondor a inclus şi o mică suprafaţă de teren aflată peste drum de conac, exact suprafaţa pe care se ridicase căminul cultural. Racoviţă, prin împuternicitul său Pânzaru, a ţinut să i se restituie nu numai terenul dar şi clădirea căminului care a cum este transformată într-un fel de magazie pentru materiale de construcţie.
Lacom moştenitorul boierului şi lipsit de educaţia culturală şi patriotică a marelui om de cultură Tudor Flondor care i-a iubit şi stimat pe ucrainenii de pe moşia sa încurajându-i să-şi păstreze tradiţiile.
Am stat de vorbă cu câţiva ucraineni în vârstă şi care vorbeau cam stâlcit româneşte. I-am întrebat de ce n-au încercat să-l înduplece pe Racoviţă să le doneze căminul. Oamenii s-au arătat speriaţi când am adus vorba de Racoviţă pentru că ei se simt terorizaţi de administratorul Mihai Pânzaru care n-a iertat pe nimeni şi cine a îndrăznit să-l înfrunte s-a ales cu un proces pe care l-a pierdut, Pânzaru câştigând procesele strămutându-le pe la instanţe de judecată numai de el ştiute.
Până şi funcţionarii din Primăria Mihăileni, când am adus vorba de Pânzaru au muţit brusc. „Avem înregistrate la primărie peste 1.500 de reclamaţii depuse de domnul Pânzaru” mi-a explicat Ştefan Apetrei, consilierul personal al primarului Laurenţiu Barbacariu.
Am mai primit informaţii că moştenitorul boierului Flondor, bucureşteanul Alexandru Racoviţă ar avea şi ceva datorii substanţiale la Primăria Mihăileni provenite din neplata impozitelor şi taxelor pe clădiri şi teren.
Însă ce m-a uimit mai mult a fost faptul că în satul Rogojeşti se ştie că Pânzaru va amenaja în grajdul boieresc o mănăstire de maici. „Unde s-a mai pomenit mănăstire în mijlocul satului. Omul acesta parcă-i diavolul în care şi oase” - a rostit un ucrainean bătrân care s-a alăturat grupului cu care discutam.
Că o fi moştenitorul boierului lacom, că o fi deţinând Mihai Pânzaru forţele diavoleşti ale vechii Securităţi, cert este că un cămin cultural a fost deturnat de la rostul lui nobil şi transformat într-o magazie de nişte semeni de-ai noştri care nu se simt atraşi de cultură, ca să nu spun că o urăsc.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 12.10.2016
Bancul zilei: Replică… fără replică
Hollande refuza dialogul cu Putin pe alte teme decat Siria
si provoaca anularea unei vizite a presedintelui rus la Paris
Dacian Ciolos: Intentia noastra este sa folosim cercetarea ca pe o sursa de dezvoltare locala
Petre Toba a depus plangere la Parchetul General impotriva CNATDCU
Plagiatorii isi sterg urmele
Senatul, complice la crima academica perfecta
Viorel Barbu a demisionat de la conducerea CNATDCU:
Consiliul a ajuns, conform noii legi, un organism decorativ
DNA instrumenteaza doua noi dosare privind contractul cu Bechtel,
in care sunt vizate posibile fapte din 2003 pana in 2013
Puscariasii - scriitori primesc ajutor din Parlament.
Fiecare lucrare stiintifica aduce o reducere de cate 20 de zile a pedepsei
Botoşani: Suferă de sete cu apa Prutului trecând pe după casă
Cinci ani ploioşi consecutivi ca să se refacă apa subterană
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog