Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14009
De la 07 Ianuarie 2003
122874076

Botoşani: O propunere pe care o consider prematură

  • Ioan Rotundu
  • 14 February 2016, 23:00

Săptămâna trecută scriitorimea botoşăneană s-a adunat la o masă rotundă şi un pahar cu vin pentru a derula amintiri despre Lucian Alexa, scriitorul proaspăt decedat. Iar concluzia lor a fost ca Primăria Săveni să-i ridice lui Alexa un bust iar o stradă să-i poarte numele.
Cred că propunerea scriitorimii este una prematură. Va trebui să treacă o perioadă de timp ca valoarea scrierilor lui Alexa să fie recunoscută de către criticii de specialitate dar mai ales să fie recunoscută de către botoşăneni iar cărţile sale să fie căutate prin librării şi biblioteci. În momentul de faţă numele de Alexa este perceput mai mult ca fost gazetar de presă scrisă şi jurnalist de televiziune. Opera sa literară este cunoscută mai mult tot între scriitorii botoşăneni şi nu într-un spaţiu larg.
Ca şi gazetar, Alexa a avut şi scrieri controversate iar sub acest aspect sunt mulţi prin judeţ, mai ales de prin administraţia publică, care s-au plâns şi se mai plâng că au fost nedreptăţiţi prin ce Alexa a scris despre ei.
Readuc în actualitate modul în care Alexa s-a asociat la Manoleasa cu un patron ratat inclusiv în plan politic, mă refer la Alexandru Boroleanu, privind Primăria Manoleasa de un proiect cu finanţare europeană de peste 500 mii euro. Ulterior s-a dovedit că ce a scris Alexa n-a fost conform cu realitatea dar cercetările efectuate de procurori au durat iar termenul de obţinere a finanţării a expirat. Mai sunt şi alte exemple.
Ca jurnalist de televiziune, spre finalul închiderii postului SOMAX, Alexa s-a asociat cu jurnalistul Ioan Manole şi a recurs la insulte şi atacuri la persoană asupra unor politicieni iar postul SOMAX a fost amendat în vreo două rânduri de către CNA. Mai susţine patronul Victor Mihalachi că ar avea de pe urma unor angajaţi o importantă pagubă financiar iar numele lui Alexa se regăseşte printre ei.
Apoi a ridica un bust şi a denumi o stradă cu numele unei persoane care a stat doi ani după gratii pentru fraudare proprietăţii de stat, este vorba de fostul Emagrocom Cătămărăşti Deal, nu dă bine pentru localitatea respectivă.
Mai există şi acea tragedie în care fratele său Dorin Alexa şi soţia acestuia s-au sinucis pentru că erau implicaţi într-o fraudă fiscală de proporţii iar numele lui Lucian Alexa a fost şi el menţionat în dosarele de cercetare..
Dar partea cea mai inexplicabilă a propunerii scriitorilor este de ce la Săveni? Lucian Alexa este născut la Mihăileni. Aici a copilărit, aici fratele său a avut casă, în cimitirul satului îi sunt înmormântate rudele. Dacă va fi să fie glorificat, la Mihăileni ar fi locul.
Am enumerat numai câteva argumente care ar trebui să pondereze starea emoţională a scriitorilor produsă de decesul lui Alexa şi să se aştepte ca timpul să-i discernă valorile care ar trebui invocate la comemorare şi omagiere.
Revenind la scriitorii adunaţi la acea masă rotundă mai am marea nedumerire că atunci când Mihai Ţâbuleac, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, l-a pus director la Memorialul Eminescu pe un numărător de şuruburi pe la fostul Mecanex, niciunul dintre ei n-a luat atitudine, n-a cerut public lui Ţâbuleac să nu-şi bată joc de personalitatea celui mai cunoscut şi valoros poet .şi publicist român din istoria modernă a României.
Nu am auzit glasul vreunui scriitor să ceară preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Ţâbuleac, Ţurcanu şi acum, Sorescu să pună în fruntea Direcţiei Judeţene de Cultură un profesionist care să ştie cum să pună în valoare tezaurul cultural de care dispune judeţul nostru.
Când la Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Tradiţiilor Populare a fost pus restauratorul în ceramică Aurel Melniciuc, scos la lumină din subsolul Muzeului Judeţean Botoşani, nu s-a revoltat niciun scriitor. Iar acum restauratorul, venit din Republica Moldova, este directorul Muzeului de parcă în tot acest judeţ nu s-ar fi găsit un istoric botoşănean capabil să ocupe această funcţie.
Patrimoniul cultural botoşănean este umilit zi de zi de către neavceniţi, monumente istorice şi arhitecturale sunt lăsate în paragină, tablourile celor mai mari pictori români care sunt botoşăneni stau în întuneric în depozitul Muzeului etc. iar scriitorii cu aere de reprezentanţi ai culturii botoşănene caută adevărul în paharul cu vin şi numai nu-l găsesc deşi el este sub ochii lor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: b Observaţia soţului
Reţeta zilei: Ciorbă de miel cu cartofi
Horoscopul zilei de 15.02.2016
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 12.02.2016
Şantajul băncilor la Legea dării în plată
Ioan Rotundu
Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost eliberat conditionat dupa ce a scris 6 carti in penitenciar
O Intalnirea istorica dintre Papa Francisc si Patriarhul Kiril a durat doua ore:
Apel comun pentru unitatea crestinilor catolici si ortodocsi, pace in zonele de conflict si impotriva terorismului
Deputatii PSD, UNPR si ALDE vor vota legea defaimarii sociale, initiata de Liviu Dragnea
Un portret al Elenei Ceausescu, realizat de pictorul Adrian Ghenie, a fost vandut la licitatie cu 250.000 de euro
Columbia, date oficiale: Peste 5.000 de femei insarcinate sunt infectate cu virusul Zika
Turcia si Arabia Saudita ar putea lansa o ofensiva terestra impotriva Statului Islamic in Siria
Antarctica: 150.000 de pinguini Adelie au murit dupa ce un iceberg gigant le-a blocat colonia
Franta anunta in premiera ca se opune mecanismului permanent de repatrizare a refugiatilor propus de Angela Merkel
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog