Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11381
De la 07 Ianuarie 2003
122871448

La Ungureni, oamenii şi câinii atacă în haită

  • 14 July 2008, 23:00

Cu ani în urmă, mai exact în vremurile comuniste, în Ungureni exista un spital bine organizat şi dotat cu aparatură medicală. Spitalul era deservit de mai mulţi medici şi avea un rol zonal, adică aici se puteau interna bolnavi din comunele limitrofe. Spitalul a funcţionat în conacul fostului boier din zonă, clădire pe care boierul a donat-o primăriei Ungureni pentru a fi folosită în scopuri sociale.
După 1990, căderea sistemului sanitar românesc a afectat şi această unitate spitalicească care, cu timpul, a fost desfiinţată. Acum a rămas o clădire impozantă, solidă, căci zidurile groase din cărămidă n-au prins igrasie, împrejmuită de o curte în suprafaţă de 4,5 ha. Curtea este în fapt o grădină cu arbori din vremea boierului, iar dacă ar fi toaletată ar arăta de invidiat pentru multe din oraşele judeţului nostru, chiar şi pentru municipiul Botoşani.
Ajunsă o clădire părăsită, Ilie Ivanache, primarul comunei, a încercat să-i dea o întrebuinţare pentru a nu se ruina. O soluţie a oferit-o soţia lui Liviu Câmpanu, medic deputat şi preşedintele PNL Botoşani, care a dorit să-i fie concesionată clădirea pentru a înfiinţa o unitate spitalicească privată. Numai că în mandatul 2004 – 2008 primarul a avut în consiliu local o majoritate ostilă, formată din consilierii PSD şi PD-L, care i s-au opus la orice propunere de valorificare a imobilului.
În schimb, localnicii, văzând clădirea părăsită de ceva ani, n-au stat cu mâinile în sân. Noaptea, organizaţi în echipe, ei au început să demoleze zidurile pentru a folosi cărămida în folos propriu. Simţind că lucrurile îi scapă de sub control, primarul a avut prezenţa de spirit să angajeze un paznic. Aşa a ajuns Petru Huţu paznicul a aceea ce-a mai rămas din clădirea fostului conac boieresc transformată în spital părăsit. Localnicii n-au primit cu gânduri curate măsura luată de primar şi au încercat pe căi diferite să-l descurajeze pe paznic de a-şi mai face serviciul, mai ales pe timp de noapte. Huţu n-a cedat ameninţărilor, iar acum furturile de cărămidă din zid au fost stopate.
Nu se ştie pentru cât timp, dar ceva trebuie întreprins cu acest imobil şi folosit în scopuri sociale, cum şi-a dorit boierul donator. Grădina oferă condiţii extraordinar de pozade propice pentru ca aici să funcţioneze un cămin de bătrâni. Numai că cineva trebuie să dorească acest lucru, iar când spun cineva mă refer la autorităţile judeţului, că cele din Ungureni n-au resursele financiare necesare. Cu cât o astfel de amenajare se va face mai repede cu atât ruinarea clădirii va fi prevenită.
Am vizitat clădirea vineri, săptămâna trecută, însoţit de primarul Ivanache, şi după cum arată, pagubele produse de săteni sunt reduse iar amenajarea ei nu necesită cheltuieli prea mari.
Am stat de vorbă şi cu paznicul Petru Huţu, care era cătrănit rău. Numai ce a reuşit să-şi lecuiască sătenii de a mai demola zidurile clădirii şi să reziste ameninţărilor acestora, că un alt necaz a dat peste el. Alături de clădirea fostului spital se află castelul de apă, care aprovizionează cu apă potabilă cele 12 sate ale comunei Ungureni, comună care a beneficiat de o finanţare pentru realizarea unei reţele de apă potabilă în toate localităţile componente. Pe lângă castelul cu apă s-au oploşit nişte haite de câini.
Sunt câini aduşi de prin judeţul Suceava şi lăsaţi slobozi pe raza comunei. În căutare de hrană, aceşti câini s-au organizat în haite şi atacă animalele sătenilor. Miercuri, săptămâna trecută, lui Huţu câinii i-au sfâşiat două capre. Vineri, când l-am vizitat, omul plângea alte două capre, ce tocmai fuseseră sfâşiate de câini. Primarul a încercat să-l consoleze, dar cu ce vorbe poţi alina un astfel de necaz, când ai sub ochi hărtănite ultimele capre care asigurau laptele la copii?!
Problema cânilor din zona Ungurenilor nu-i singulară. În mai multe localităţi din judeţ au apărut câini aduşi, după cum se afirmă, din judeţul Suceava. Este firesc să ne întrebăm dacă judeţul nostru a ajuns un fel de stână fără stăpân. De la limita cu judeţul Suceava şi până la Ungureni sunt vreo 50 km de drum. Chiar nici un poliţist rutier n-a observat acest fenomen? Am înţeles că situaţia a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor judeţului de către primarii care se confruntă cu astfel de probleme. De ce tac autorităţile judeţului şi nu i-au cuvenitele măsuri? Poate măcar în al 12-lea ceas se vor mişca lucrurile din loc. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Viceprimarul care s-a ridicat la luptă împotriva proastelor obiceiuri
Şi la Flămânzi, după modelul Bucureşti, terenul public devine privat
Gogoşile electorale ale fostei primăriţe Vamanu au avut picioare scurte
Primarul PSD de Băluşeni cugetă la impozitarea capitaliştilor locali
Cel mai longeviv primar al judeţului este liberal din întâmplare
Comunicat de presă
Alocaţiile copiilor sunt jumulite ilegal
Horoscop
Noii aleşi şi-au suflecat mânecile a treabă
Deocamdată, directorul Sârbu este mai tare ca sindicatele
Noul director al DADR va fi instalat în funcţie mâine
Copilul de şase luni, ajuns alcoolic, a fost salvat
Un român organizează cel mai mare festival de pian din emisfera sudică
Program Tele'M Botoşani marţi, 15 iulie
Nume noi în lupta pentru Parlament
Ioan Rotundu
Vinde o maşină... specială
80.000 lei investiţi în grupuri sanitare ecologice
Unde nu-i cap, vai de buzunare!
Diploma lui Conţac
Comuna Hudeşti nu are nici până în prezent viceprimar
Patronii fentează statul cu sprijinul ţiganilor din Hârlău
7.000 de botoşăneni au scăpat de buletinele de tip vechi
La Parlament, mulţi viteji s-arată!
Ce nu dau ardelenii ungurilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog