Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27171
De la 07 Ianuarie 2003
122912820

Descentralizarea, o necunoscută ce-i înspăimântă pe unii primari

  • 17 March 2009, 23:00

Descentralizarea pe care se tot bate tam-tam-ul în ultima perioadă nu este un motiv de bucurie pentru cei din teritoriu. Mai ales în localităţile botoşănene unde primarii întind fondurile ca pe guma de mestecat. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac admite că procesul de descentralizare se impune însă, din punctul său de vedere, nu va da rezultate.
„Tot ce s-a descentralizat şi trecut la CJ nu a fost şi susţinut financiar. Dacă se vor da spitalele, şcolile, dispensarele la primării şi în final nu se vor asigura fonduri, o lege protectoare, nu vom putea face faţă. Dar trebuie făcută, să avem un început”, a precizat Constantin Conţac, specificând că într-adevăr primarii nu au bani şi asta este o problemă destul de acută, însă totul depinde de managementul pe care îl practică fiecare.
„Când ai un buget, bun- rău, trebuie să faci un program şi îl urmăreşti. Îl împarţi pe zile, pe perioade, pe trimestre, pe semestre, în aşa fel încât să ştii că aia ţi-e hrana pe tot anul. Dacă ceva mai pică în plus, nimeni nu se supără că între cele două mese mai apare un supliment. Dar trebuie să aibă garanţia că în fiecare zi are asigurate trei mese. Că ele-s mai subţiri, mai limpezi, mai bogate în calorii, asta este altceva. Dar când vii şi spui că îţi lipseşte şi apa din ceaun înseamnă că este foarte grav din partea managementului”, a mai adăugat vicepreşedintele CJ Botoşani.
Primarii, nu toţi ce-i drept, se cam sperie de descentralizare. „Ca şi celelalte comune suntem finanţaţi de la bugetul de stat. Să se facă descentralizare fără să mai primim fonduri ar fi greu din punct de vedere financiar”, a spus primarul comunei Blândeşti, Eugen Ciobanu. Cam de aceeaşi părere este şi omologul său de la Flămânzi, o localitate care mai are mult de luptat până să îşi merite cu adevărat statutul de oraş. „Sunt pentru descentralizare atâta timp cât se vor da sursele. Nici nu vreau să aud de acea descentralizare tipic românească unde se dau sarcini, dar nu se asigură şi surse de finanţare”, a subliniat primarul Constantin Pitorac.
Colegul său, primarul oraşului Bucecea, unde treburile merg înspre bine, Andron Ţâmpău (foto), este clar pentru descentralizare. „Da, în mod clar sunt pentru descentralizare. Nimic nu e uşor, dar e mai bine aşa. Sigur că ne interesează toate problemele comunităţii. Nu este vorba de a schimba neapărat directorii, ci de bunul mers al activităţii”, a punctat Andron Ţâmpău. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Berta Maria Moldoveanu, copila cu mână de aur
Comunicat de presă
Senatorul Nicolae Moga şi-a deschis un cabinet parlamentar mobil
Comunicat de presă Casa Corpului Didactic
„Piedone de Botoşani” stinge pe loc conflictele
Criza economică a rărit extinderile
Nu ştie să scrie, dar vrea permis auto
Start la cârpeli de drumuri
Respect
Nu vă puneţi cu femeile
Secretul furtului armelor de la Ciorogârla
Teatrul Vasilache vă invită la spectacol
O ofertă de angajări extrem de tentantă
Horoscop
Românul şi moravurile noi
Salată rusească
Negocierile s-au rupt, urmează protestele
Dezbatere publică pe seama cumulului pensiei cu salariul de la stat
Premiul anual ajunge la profesori
Saloane de înfrumuseţare verificate la instrumentar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog