Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15010
De la 07 Ianuarie 2003
122900659

Viziunea regală pe 30 ani pentru România a ajuns şi la Botoşani

  • 18 March 2008, 23:00

Prea înalta faţă regală, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a fost ieri prezent la Botoşani. Reprezentantul special al Guvernului României, Alteţa Sa Regală a vizitat câteva obiective de interes. Anume, Colegiul „Mihai Eminescu”, Teatrul „Mihai Eminescu”, Primăria şi Consiliul Local Botoşani, vizita finalizându-se cu o lansare de carte la Galeriile „Luceafărul” din municipiu. Scopul principal al vizitei l-a constituit promovarea unei viziuni pe 30 ani pe care regalitatea o are în vedere pentru România până în 2037.

fiecare centimetru pătrat unde te mişti dai de o semnificaţie”
În prima parte a vizitei, principele Radu al României a participat la o întâlnire cu executivul Primăriei Botoşani, o parte din consilierii locali, cât şi alţi angajaţi în sala de Festivităţi a instituţiei. Primarul municipiului Botoşani i-a făcut principelui o prezentare a oraşului. „Botoşani este o localitate la capăt de ţară. Este considerat cea mai săracă zonă din Uniunea Europeană şi de aceea avem o obligaţie noi, cei care suntem vremelnic la conducere, să dezvoltăm acest colţ de ţară”, a declarat primarul Flutur.
Acesta a ţinut să accentueze că accesarea de proiecte este foarte importantă, informând totodată că executivul a accesat deja 24 programe europene cu sume cuprinse între 10.000 Euro şi 7,5 milioane Euro. „Suntem primul oraş din Moldova care a accesat fonduri structurale. Am înţeles că asta e singura soluţie pentru a avea bani să dezvoltăm oraşul”, a mai adăugat Cătălin Flutur.
Răspunsul principelui Radu a fost unul foarte elegant, acesta subliniind că se află pentru a doua oară în vizită la Botoşani, în noiembrie 2005 lansându-şi pe aceste meleaguri un alt volum de carte. „Arată frumos cel mai sărac loc din Europa. Pe fiecare centimetru pătrat unde te mişti dai de o semnificaţie. Cred că mai ales comunităţile restrânse sunt cele care au cea mai mare şansă pentru europenizare”, a punctat principele Radu.
În ce priveşte viziunea regală, principele a evidenţiat că la ora actuală în România este o mare discrepanţă între ceea ce arată cifrele şi realitatea din teritoriu. „Ne-am propus ca în fiecare din cele 280 localităţi oraşe să petrecem o zi întreagă şi să atingem ceea ce au mai semnificativ: Consiliul Local, liceul, Biserica, mica iniţiativă privată şi societatea civilă. Aceasta este dorinţa care ne-a purtat paşii la Botoşani. Ceea ce Casa Regală şi-a propus după 1 ianuarie 2007 este această viziune în care încercăm să dezvoltăm aceste două părţi din societatea românească: comunitatea locală, cu tradiţia, combinată cu marile axe de construcţie românească”, a precizat principele Radu al României.

Consilierii şi executivul Primăriei invitaţi la Palatul Elisabeta
Pentru că data trecută când a venit la Botoşani a promis că va intermedia o colaborare între mediul de afaceri botoşănean şi Camera de Comerţ Britanică, Alteţa Sa Regală a lansat o invitaţie consilierilor şi executivului Primăriei Botoşani de a participa în toamnă, respectiv septembrie – octombrie la o întâlnire la Palatul Elisabeta, unde, partea botoşăneană va fi aşteptată să vină cu două –trei proiecte care să fie promovate şi susţinute în cadrul acestei întâlniri. A fost de asemenea luată în calcul o eventuală înlesnire de colaborare, axată pe potenţialul agricol pe care îl are Botoşaniul cu alte ţări din Uniunea Europeană sau dinafară.

Identitatea – cel mai important factor pentru o naţiune
Un alt scop al vizitei l-a constituit lansarea de carte pe care principele Radu a avut-o la Galeriile „Luceafărul” din municipiu. Alteţa Sa Regală şi-a lansat volumul „Biblioteca în flăcări”, editată la Editura Polirom. Principele Radu şi-a prezentat singur volumul de carte, subliniind că acesta conţine capitole unde este menţionat şi judeţul Botoşani. „În carte se vorbeşte şi de Eminescu şi Enescu, doi oameni pe care Dumnezeu a vrut să-i extragă din aceeaşi rădăcină şi care s-au intersectat în toată existenţa lor cu familia regală”, a menţionat celor prezenţi la lansare, principele Radu.
În volum este evidenţiată de asemenea Carmen Silva, cea care a tradus prima poezie a lui Mihai Eminescu, respectiv „Melancolie”. Un alt personaj ce apare în creaţia principelui Radu este Carol I, omul de la care se extrage toată istoria modernă.
După denumirea cărţii, autorul face referire la Biblioteca Centrală Universitară Carol I care în timpul evenimentelor din decembrie 1989 a luat foc. Împrejurare în care peste 500 mii de volume au căzut pradă focului. Tot atunci au fost distruse 3.700 de manuscrise ale lui Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Coşbuc, Blaga, Eliade. „Am vizitat recent Biblioteca şi am constatat că la momentul respectiv ne-a scăpat ceva. Am înţeles că nu cele 500 mii de cărţi arse sunt pierderea cea mai mare, ci pierderea identităţii” , a mai spus Principele Radu.
Alteţa Sa a atras atenţia asupra faptului că o mare importanţă este aceea ca fiecare naţiune să îşi promoveze valorile. „În vremurile când primează forţa banului, mai sunt oraşe în Europa care trăiesc exclusiv prin faptul că acolo se află o catedrală, un templu al muzicii, o universitate, un teatru, o bibliotecă. Nu e un lucru neobişnuit ca în secolul XXI aceste valori să continue să existe”, a concluzionat principele Radu al României. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Botoşani, judeţ pilot pentru „A doua şansă”
Becali a dat pe Pinocchio cât pe un berbecuţ bun de prăsilă
(Cârcotaşul)
LSI va da împrumuturi fără dobândă şi fără un fond social
Astăzi se vor analiza contestaţiile la gradaţiile de merit
România verificată cum execută hotărârile CEDO
Judeţul trebuie să aibă un statut propriu
Doar cinci comune au rămas fără asistent comunitar
Comentariul comentariilor (LXXVII)
(Ioan Rotundu)
Misterul amenzii de 100 de milioane lei vechi
Şef de bandă la numai opt ani
La bordel, cu doar doi dolari
Horoscop
Oferă salariu baban, dar are şi o cerinţă
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 19 martie
Eveniment editorial cultural deosebit de semnificativ
Un nou concurs pentru copii
Poliţia Comunitară stă cu ochii la Cornişa
Până şi bătrânii de 90 ani le dau de lucru angajaţilor de la paşapoarte
Piaţa en gross va fi funcţională la toamnă
Ucrainenii au testat pe viu tradiţia botoşăneană
Expoziţie „ticăitoare” în cinstea echinocţiului de primăvară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog