Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6823
De la 07 Ianuarie 2003
122866890

Flagrant la furat de lemne realizat de jandarmi şi reporterii Jurnalului

  • 1 August 2010, 23:00

Ieri, în jurul prânzului, un cetăţean din Agafton, comuna Curteşti, ne-a anunţat telefonic despre un furt de lemne din pădurea din preajma satului. Profund indignat de tupeul hoţilor, despre care a afirmat că sunt angajaţii Ocolului silvic Mihai Eminescu, reclamantul a solicitat, pe lângă mass-media, şi intervenţia jandarmilor.
Deşi nu eram prea convinşi de veridicitatea celor relatate la telefon de către cetăţeanul reclamant, am dat curs solicitării acestuia de a ne deplasa la faţa locului. Chiar la bariera de ieşire din pădure am descoperit două căruţe pline cu lemne precum şi echipa de intervenţie a jandarmilor, care ne-o luase înainte şi demaraseră deja cercetările.
Căruţele erau însoţite de Petru Buga (foto 1), angajat al Ocolului silvic Mihai Eminescu. Buga a susţinut în primă fază că este proprietar de pădure cu acte în regulă şi că lemnul aflat în căruţe este tăiat de pe parcela proprie, pe baza autorizaţiei de exploatare emisă de Direcţia Silvică Botoşani.
În încercarea de a clarifica lucrurile, jandarmii au solicitat prezenţa la faţa locului şi a pădurarului Neculai Ciocănescu (foto 2, mijloc), care are pază şi răspunde de pădurea Agafton. Tupeul lui Buga nu a scăzut cu nimic faţă de această solicitare.
Dimpotrivă, l-a sunat pe pădurarul Ciocănescu, totodată şi şeful său, chiar de pe propriul mobil. Pădurarul Neculai Ciocănescu a ajuns la faţa locului foarte repede, am putea spune chiar suspect de repede. Pentru că nu aveau asupra lor nici un document care să ateste legalitatea tăierii copacilor, cei doi au solicitat jandarmilor să li se dea voie să aducă aceste documente, fără a preciza dacă le aduc de acasă sau de la Ocol. Acest amănunt n-a scăpat vigilenţei jandarmilor, care au devenit mai atenţi şi totodată circumspecţi faţă de cei doi.
După circa 15 minute, pădurarul Ciocănescu şi Petre Buga s-au întors şi au pus la dispoziţia jandarmilor mai multe documente. “Lemnele din căruţă sunt ale lui Buga şi el trebuie să răspundă pentru ele. Ştiu că are copaci marcaţi în pădure unde exploatează mai multe parcele de ceva timp. Copacii din căruţe nu sunt ştanţaţi pentru că aceste marcaje speciale se pun doar pentru transport. El scoate copacii la rampă, apoi obţine autorizaţie de transport şi noi ştanţăm copacii”, a declarat Neculai Ciocănescu, fără a putea preciza dacă tăierile efectuate sunt şi legale.
Modul bâlbâit al pădurarului de a încerca să-şi scoată subalternul basma curată a încurcat şi mai mult situaţia. Şeful echipajului de intervenţie a jandarmilor, lt. Cristian Feciuc, a fost nevoit să ceară explicaţii suplimentare pentru faptul că autorizaţia de exploatare prezentată era expirată la 15 iulie a.c. Mai mult, pe lângă faptul că era expirată, autorizaţia nici nu era emisă pe numele lui Buga, pe ea fiind înscris numele unei alte persoane, respectiv a mătuşii sale, dacă ar fi să luăm drept sincere vorbele acestuia. “Eu nici nu m-am uitat pe actele lui. Este problema lui dacă a greşit, dar o astfel de autorizaţie se poate prelungi fără probleme. Are dreptul să exploateze pădurea, dar trebuie să taie doar copacii marcaţi. De altfel, la faţa locului au rămas marcajele pe cioatele copacilor tăiaţi”, a încercat să se disculpe pădurarul Ciocănescu, luând din nou, dar mai puţin convingător, apărarea subalternului .
Din consultarea documentelor şi a precizărilor făcute de Buga, s-ar fi putut desprinde concluzia că acesta ar fi efectuat tăierile de pe fondul forestier ce aparţine lui Gheorghe Lăbuşcă, bunicul său, decedat, dar pe numele căruia s-a emis titlul de proprietate. Tot mai suspicioşi şi nelămuriţi, jandarmii l-au confruntat pe Buga cu documentele ce le-au fost puse la dispoziţie. Pe parcursul confruntării Buga şi-a schimbat primele declaraţii, afirmând că pădurea aparţine bunicii sale Lăbuşcă, unei cumnate, unei mătuşi şi altor câteva rude, printre care şi soacra sa.
Văzând cât de confuz şi de instabil este în declaraţii, pădurarul Ciocănescu a trecut brusc de partea jandarmilor, iar din apărător a devenit acuzatorul lui Buga Fără a oferi prea multe lămuriri şi încercând să arunce întreaga vină asupra angajatului Buga, pădurarul Ciocănescu a propus, după mai bine de un sfert de oră de discuţii telefonice cu “persoane de la ocol şi de la direcţie”, după cum a spus el, ca jandarmii să meargă la locul unde s-au tăiat copacii.
Dacă la sosirea jandarmilor, din pădure încă mai răzbătea zgomotul drujbei, la scurt timp după ce echipa de intervenţie a început ancheta, peste pădurea Agafton s-a lăsat liniştea. Din acest motiv a apărut şi bănuiala că cei implicaţi în acţiunea de tăiere a copacilor, aflaţi încă în inima pădurii, au fost anunţaţi, eventual telefonic, de prezenţa jandarmilor. În ceea ce-l priveşte pe pădurar, acesta nu a vrut să explice motivul pentru care Buga a putut tăia lemn din pădure, atâta timp cât autorizaţia de exploatare este pe un alt nume. “Au mai fost cazuri în care nepotul a tăiat lemne din pădurea bunicii şi după un timp aceasta a reclamat că i s-au furat lemne din pădure. Pentru a putea exploata în numele cuiva trebuie o împuternicire, eventual notarială. De altfel şi pe documentul de autorizare este prevăzută calitatea de împuternicit”, ne-a explicat unul dintre jandarmi.
După un tir de întrebări încrucişate din partea jandarmilor, Buga a recunoscut că pe baza autorizaţiei este a doua oară când a scos lemne din pădure, iar în cele două căruţe erau şi patru copaci nemarcaţi. “Sunt patru copaci nemarcaţi pe care i-am tăiat. Cred că valoric ajung până la 1,3 milioane lei. Ştiam că nu am voie, dar i-am tăiat şi gata. Ce să fac de acum, doar nu o să-mi luaţi capul”, a declarat resemnat Buga. Pădurarul Ciocănescu şi-a declinat orice fel de responsabilitate privind tăierea ilegală. “Dimineaţă mi-a cerut câteva ore libere pentru a-şi aduce nişte copaci din pădure până la rampă. Eu nu aveam de unde să ştiu că taie copaci nemarcaţi. I-a luat pe cei doi muncitori şi a plecat la tăiat. Pentru ce a greşit să răspundă”, a spus pădurarul Ciocănescu.
Cei doi muncitori care l-au ajutat pe Buga să taie copacii, Dorin Vasilică şi Costel Leonte au susţinut că nu ştiu dacă au fost tăiaţi copaci nemarcaţi sau nu. “Pe noi ne-a chemat să cărăm cu căruţa copacii până jos, la depozitul ocolului. Pentru această muncă nici nu ne plăteşte, ne dă crengile. Am încărcat căruţele şi am adus lemnele aici. Nu am de unde să ştiu dacă au tăiat copaci marcaţi sau nu”, a spus Dorin Vasilică. Jandarmii au susţinut că de regulă sunt prinşi cei care taie ilegal câţiva copaci, hoţii mici. În ceea ce-i priveşte pe cei care fură lemne cu camioanele sau tractoarele, aceştia tot timpul au grijă să se acopere cu acte.
Pentru cei câţiva copaci nemarcaţi tăiaţi, Petre Buga este la limita dintre contravenţie şi infracţiune. “Dacă valoarea pagubei depăşeşte 1.250.000 lei, fapta se încadrează la infracţiune. Dacă rămâne contravenţie, amenda este între 10 şi 30 milioane lei”, a mai spus lt. Cristian Feciuc. În urma anchetei jandarmilor desfăşurată în locul unde au rămas buturugile s-a constatat că nici una nu era marcată. Astfel, întreaga cantitate de lemn tăiată, aproximativ trei metri cubi, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei a fost confiscată şi predată în custodie pădurarului Ciocănescu.
“După ce ne-a plimbat prin pădure circa 15 Km, în cele din urmă a găsit locul de unde a tăiat copacii. În urma verificării am constatat că toţi copacii tăiaţi nu au fost marcaţi. În această situaţie am făcut actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere ilegală de material lemnos faptă prevăzută de art. 97 din Codul Silvic. A fost întocmit dosar penal urmând ca mâine (n.r. - azi)să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani”, a precizat lt. Cristian Feciuc. (Minodora POLITIC & Mihai RĂCNEA)
JB 28.07.2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Program Tv SOMAX, luni, 2 augusrt
Bancul zilei: Capra românului şi arabul
La Remache” intri calm şi ieşi furios
Lansare de carte cu puternic damf de alcool
Micul Nero al culturii botoşănene
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog