Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20067
De la 07 Ianuarie 2003
122905716

Noi forme de manifestare ale mafiei din Sănătate (IV)

  • 19 July 2010, 23:00

O afacere bună pentru CJAS şi Spitale a fost informatizarea şi implementarea programului Hospital Manager în spitalele Mavromati şi Maternitate. Nu se ştie dacă firma câştigătoare a participat la licitaţie, cine a furnizat baza materială, cert este că zeci de calculatoare au fost achiziţionate de spitale, CJAS.
Cu această ocazie mulţi dintre şefii acestor instituţii au adus calculatoare vechi, schimbându-le cu cele noi sau pur şi simplu le-au luat pe cele noi, altele au rămas achitate dar nerecepţionate. S-au plătit instructori de formare şi şcolire ai cadrelor medii care au devenit operatori calculator. În acest fel, în loc să se ocupe de actul medical, fac o muncă în plus.
Nu se ştie dacă şcolirea acestora şi aglomerarea muncii lor este mai economică decât plătirea unui registrator medical specializat, sigur însă actul medical a avut de suferit. Cei de la CJAS spun că au angajat ingineri informaticieni la spitale, dar marea lor majoritate abia ştiu să deschidă calculatorul, făcând cu totul alte lucruri. Pur şi simplu iau salariu, la fel cum sunt angajate registratore sau casiere care fac cafeaua şefului, infirmiere sau mai ştiu eu ce care de fapt stau pe post de secretare etc.
Aşa zisa policlinică Mavromati este declarată Ambulatoriu de spital, adică o structură inclusă în structura spitalului ca o secţie. Medicii primesc acelaşi salariu, activitatea lor este decontată pe puncte (o consultaţie = 15 puncte 1 punct 4 700 lei) şi banii îi primeşte spitalul. Pentru faptul că aduc bani spitalului, ei ar trebui integraţi în munca de la patul bolnavului, în special cei chirurgicali, dar asta depinde de seful secţiei şi director, care nu gândesc ca un adevărat manager, ci ca un doctor care se vede ameninţat de un posibil concurent, îngrădind accesul acestora în secţie.
La Recuperare medicii din ambulatoriu nu sunt lăsaţi să facă gărzi sau să-şi urmărească bolnavii internaţi. Toţi directorii, şefii de secţie fac aceste abuzuri contra confraţilor lor. Unii medici nelăsaţi să profeseze specialitatea iniţială, au ales o a doua specializare (la spitalul de recuperare doctoriţa internistă a plecat la alta specialitate cardiologie, la Psihiatrie doctoriţa cu a doua specializare a plecat definitiv în Canada). Radiologia este singura specialitate în deficit, dar de câţiva ani de când în cadrul specialităţii a fost inclusă imagistica medicală (adică ecografia şi computer tomograf) posturile au început să fie dosite, adică se menţin pe ele pensionari până la apariţia unui ofertant.
La Spitalul Dorohoi singurul specialist în radiologie imagistică venit acum câţiva ani, cu rezidenţiat pe post, a încercat un loc de muncă mai bun. Ceea ce pentru cei care dau şpagă a fost posibil, adică scoaterea pe plan local a postului, anularea ilegală a contractului cu spitalul care l-a plătit pentru specializare. Pentru un specialist de care chiar aveam nevoie nu s-a putut deoarece nu a dat şpagă. A plecat prin demisie şi acum lucrează la Bacău. Un şut în fund, un pas înainte!
Ioan Rotundu
JD 27.05.2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Gestul nobil al francezului
Lor să le fie primit, iar noi s-avem poftă!
tobă ca pe vremea bunicilor
Să-ţi fie ruşine, doamnă dirigintă!
Apucături dictatoriale de rang prezidenţial
Ioan Rotundu
Program Tv SOMAX
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog