Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4967
De la 07 Ianuarie 2003
122890616

Dorohoienii au început să se dezmeticească

  • 19 May 2008, 23:00

Nici un miting electoral dorohoian n-a reuşit, după 1990, să adune în acelaşi loc peste cinci mii de cetăţeni. Duminică seară, inginerul dorohoian şi actual viceprimar, Doru Alexandrescu, a reuşit această performanţă, despre care noi am aflat abia în cursul zilei de ieri. Pentru că aveam serioase îndoieli că dorohoienii mai pot fi cointeresaţi politic, după 12 ani de primăriat ai lui Vasile Gherasim şi alţi patru a prof. Sergiu Lungu, ani care au adus dorohoienilor numai dezamăgiri şi regres economic, în cursul zilei de ieri ne-am deplasat la Dorohoi, să culegem informaţiile direct de la sursă. Pe viceprimarul Doru Alexandrescu, datorită relaţiilor reci cultivate cu presa de către primarul Lungu, nu l-am cunoscut în mod direct. L-am găsit în birou, dialogând cu doi cetăţeni. M-a surprins tinereţea sa, dar cel mai mult m-a uimit că este un susţinător convins al social-democraţiei. Discuţia s-a legat uşor, iar tolba de ziarist mi s-a umplut repede cu informaţii care de care mai interesante.
Doru Alexandrescu, ca inginer proiectant, şi-a început munca de la baza profesiei la fostul IMUG Dorohoi. Aici a cunoscut frumuseţile profesiei, aici a fost răsplătit pentru munca sa, fiind promovat mai întâi şef de secţie iar apoi director producţie. După 1990 a intuit repede încotro se îndreaptă economia românească. Făcând parte din generaţia tânără, neîndoctrinată excesiv de comunişti, cu gândirea liberă şi tendenţios progresistă, directorul Doru Alexandrescu s-a ambiţionat să menţină IMUG-ul în peisajul economic al Dorohoiului, fiind conştient că de el şi ceilalţi aflaţi în conducerea societăţii depinde viitorul a peste o mie de muncitori. S-au făcut luntre şi punte, au obţinut comenzi, s-au reorganizat în activitatea de producţie, au căutat beneficiari şi au ajuns ca unitatea să devină profitabilă.
Când totul mergea bine, când peste o mie de muncitori erau mulţumiţi că se scoală dimineaţa pentru a merge la muncă, când în jurul lor platforma industrială a Dorohoiului începea să dispară prin falimentarea fabricilor, într-un mod inconştient, Guvernul Radu Vasile, la insistenţele unor politicieni ieşeni, a modificat, într-o noapte, lista cu societăţile ce trebuiau lichidate la cererea UE. Au scos de pe listă CUG-ul ieşean, falimentar cu adevărat, şi au introdus în loc numele societăţii IMUG Dorohoi. PNŢCD-ul, PD-ul şi PNL-ul şi-au unit forţele obscure şi au lichidat, din interes clientelar, singura fabrică dorohoiană profitabilă. Aşa a ajuns inginerul Doru Alexandrescu să fie adânc dezgustat de guvernarea CDR şi să devină un înfocat susţinător al PSD. La alegerile locale din 2004 a candidat consilier municipal, refuzând o candidatură la primărie în favoarea colegului său de partid prof. Sergiu Lungu, pe care l-a susţinut electoral cu toată forţa sa politică. Lungu a ieşit primar, dar a migrat de la pozala PSD la PD-L, pentru a se pune la adăpost de nişte dosare penale, consecinţă a ilegalităţilor comise şi intrate în atenţia Parchetului.
Despărţirea lor avea să aducă în conducerea Primăriei Dorohoi o anumită tensiune. Primarul Lungu i-a cerut să dea scris că nu va candida la primărie în 2008 şi atunci va lucra cu el în armonie. Pentru că Alexandrescu a refuzat să renunţe la un drept al său constituţional, primarul Lungu l-a izolat de restul funcţionarilor din primărie şi i-a blocat orice acces la actul administrativ al oraşului. S-a înfiinţat Direcţia de Servicii Publice, în subordinea Consiliului Municipal Dorohoi şi sub controlul primarului Lungu, direcţie care a preluat prerogativele viceprimarului, lăsându-l pe acesta să stea în birou ca obiect de decor.
Doru Alexandrescu a suportat cu stoicism toate aceste umilinţe, nu s-a plâns nimănui, n-a făcut scandal, n-a convocat conferinţe de presă să dezvăluie public modul dictator în care a înţeles prof. Sergiu Lungu să conducă Dorohoiul. Şi bine a făcut! Vreme de patru ani dorohoienii şi-au putut da seama cine este Lungu cu adevărat. Vreme de patru ani dorohoienii i-au suportat incompetenţa, au înjurat în barbă şi s-au jurat să nu-l mai voteze în vecii vecilor amin!
Duminică seară dorohoienii s-au arătat solidari cu Doru Alexandrescu. Peste cinci mii de dorohoieni (cel puţin aşa susţin cei cu care am stat de vorbă, unii fiind mai îndrăzneţi chiar şi avansând cifra de şase mii) au venit să-l încurajeze. Mai mult de jumătate dintre ei au fost tineri. Mulţi au fost şi cei care au muncit sub îndrumarea sa la IMUG. S-au adus unii pe alţii, ca fostul lor director să poată vedea că nu l-au uitat şi-l sprijină.
Până în 1947, Dorohoiul a avut o viaţă politică, culturală, educativă superioară în multe privinţe Botoşanilor. După 1990 nu şi-au mai recuperat demnitatea, pentru că n-au avut parte de un conducător care să-i simtă în cugetul lor şi să le reînvie speranţele că pot fi iarăşi ce-au fost până când „ciuma roşie” a cuprins întreaga Românie. L-am întrebat pe Doru Alexandrescu ce anume îi lipseşte Dorohoiului, ca localnicii să-şi recapete încrederea în propriile forţe. „Dorohoienii au personalitatea lor, izvorâtă din specificul locului. Trebuie capacitaţi într-un parteneriat care să asigure dezvoltarea economică şi socială. Nici un primar nu va putea rezolva problemele oraşului de unul singur. Numai uniţi în forţe vom putea recupera timpul pierdut” a fost răspunsul viceprimarului, despre care dorohoienii deja supun că este noul lor primar. Mă bucur că dorohoienii au început să se dezmeticească şi să revină la normal. Cred că cei 18 ani de rătăcire politică i-a maturizat şi i-a adus pe tărâmul realităţii. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Transmite în direct finala UEFA Champions League: MANCHESTER – CHELSEA
Să dea banii înapoi, că i-au luat cu japca!
Examinarea raportului României privind situaţia respectării drepturilor omului
Rusia scoate o altă aberaţie: Republica Bugeac
Liga Românilor din Italia solidară cu propunerile ministrului Maroni
"Un, doi, un, doi - comuniştii la gunoi!"
Hram românesc la Roma
Poliţişti comunitari acuzaţi de implicare electorală
Bandă specializată în furtul de benere electorale
Blana doamnei
Horoscop
O familie de intelectuali vă cere ajutorul
Comentariul comentariilor (CXVII)
(Ioan Rotundu)
Ce lui Oprişanu nu-i place, Huţuleac îi face
Comisarii de Mediu vor avea laptop
Candidaţii la Primăria Botoşani au respirat acelaşi aer la Mediu
Elevii s-au descurcat bine la matematică
Program Tele'M Botoşani marţi, 20 mai
Câmpanu îşi cere scuze în numele altora
Nu se omoară să-şi bage veniturile în spaţiile altora
Liberalii se plâng că predică în pustiu
Nici măcar ei nu cred în ceea ce susţin că vor obţine prin vot
Guvernul liberal a blocat lucrările de la sediul vechi al primăriei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog