Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1909
De la 07 Ianuarie 2003
123135649

pnl

Au fost zmei politici, dar au ajuns gloabe declasate (II)

  • 21 January 2009, 23:00

Aşa cum afirmam în prima parte a acestui rezumat politic, alegerile locale şi parlamentare din anul 2008 a dus la epurarea clasei politice botoşănene de o nouă serie de politicieni, care nu s-au mai bucurat de creditul electoratului. Continuăm să publicăm numele acestor politicieni, cu precizarea că ne-am oprit asupra acelor politicieni care au avut ceva de spus în mediul politic, economic şi social botoşănean, dar care n-au rezistat să se menţină în primul plan al vieţii politice, din motive diverse.
Dorin Ciuştea (foto 1) a fost un personaj de prim plan şi care, în decursul vieţii sale politice, a avut momente când a decis, prin poziţia politică şi votul său, soarta judeţului. Ciuştea a apărut în atenţia publică în momentul în care a preluat preşedinţia PRM. După alegerile locale din 2000, prin manevrele politice făcute la formarea Consiliului judeţean, a obţinut funcţia de vicepreşedinte. Şi în urma alegerilor locale din 2004, printr-o combinaţie politică cu PSD-ul condus de Constantin Conţac, a reuşit să obţină al doilea mandat de vicepreşedinte al CJ.
A intrat în conflict cu Vadim Tudor şi a părăsit PRM-ul, în favoarea lui Gigi Becali, preluând preşedinţia PNG. Lipsit de sprijinul unor importanţi lideri politici locali, printre care prof. Mircea Dănuţă şi Mihai Jitaraşu, Ciuştea n-a putut să se impună, politic, la nivel de judeţ. Alegerile de anul trecut, pentru PNG-ul condus de Ciuştea, au fost dezastruoase. N-a obţinut decât un mandat de consilier municipal, prin Florin Egner. După alegerile parlamentare din toamnă, practic PNG-ul şi-a încetat activitatea. Nici la vârf, Gigi Becali, nu s-a mai arătat interesat de soarta partidului ce l-a fondat. Ciuştea s-a întors economist la societatea SIMCOS SA Botoşani, de unde a pornit în drumul său politic acum vreo zece ani. N-o duce rău. Este în relaţii bune cu actualul preşedinte al CJ, Mihai Ţâbuleac, iar societatea SIMCOS a primit şi va mai primi comenzi şi lucrări din banul public.
Dumitru Codreanu încă mai zvâcneşte prin mediul politic local. Mai are câte o tresărire, dar fără impact. Alegerile de anul trecut au aruncat PRM-ul în afara vieţii parlamentare. Vadim Tudor n-a mai apărut în viaţa publică, decât sporadic. A ajuns şi el „un fost”. Punctul culminant al carierei sale politice l-a atins între anii 2000 – 2004, când a fost senator şi apoi a preluat preşedinţia partidului. Este consilier judeţean, dar nu mai are forţa politică şi căutarea de altădată.
Ştefan Baban (foto 2) n-a fost un politician de un prea mare impact local. În plan judeţean el a trecut aproape neobservat. Cu toate acestea, s-a bucurat de un noroc orb. În legislaţia 1996 – 2000, se afla pozape locul doi pe lista de candidaţi la Camera deputaţilor. A ieşit deputat un bucureştean, care a murit pe neaşteptate. Aflat pe locul doi, Baban a fost validat deputat în locul acestuia. A pornit să-şi primească mandatul de deputat, încălţat cu adidaşi legaţi cu sârmă şi în pantaloni de blugi crăpaţi în fund. Alegerile parlamentare din 2000 şi 2004 i-au înnoit mandatul. Anul trecut a fost nevoi să iasă din anonimatul listei şi să-şi susţină candidatura prin vot uninominal. N-a convins, iar electoratul l-a trimis acasă. Cariera sa politică a sfârşit cum a început: într-un anonimat total.
Doina Dreţcanu a avut o carieră politică interesantă. În politică a intrat alături de prof. Mircea Dănuţă şi Dumitru Sandu, la partidul PSDR, condus de Sergiu Cunescu. Când Cunescu s-a retras de la preşedinţia partidului, în Congresul organizat la sala Al. Ioan Cuza din Palatul Parlamentului, Dreţcanu a fost aleasă membră în Comisia de numărare a voturilor. Organizaţia PSDR Botoşani a susţinut, în acel congres, preşedinţia arădeanului Emil Putin. Dreţcanu a făcut jocuri în favoarea lui Alexandru Athanasiu, care a preluat conducerea PSDR. Dănuţă n-a vrut să-l susţină pe Athanasiu, pe motiv că acesta vrea să ducă PSDR-ul în PDSR, ceea ce s-a şi întâmplat, când s-a format PSD-ul.
Retras de la conducerea PSDR Botoşani, Dănuţă s-a dus spre alt partid. Athanasiu i-a încredinţat conducerea Filialei PSDR Botoşani Doinei Dreţcanu. Când PSDR s-a contopit cu PDSR, dând naştere PSD-ului de astăzi, Dreţcanu a devenit vicepreşedinte PSD şi cu drum deschis pe lista candidaturilor parlamentare. În urma alegerilor din 2000 a ajuns deputat, cu mandat reînnoit în 2004. Anul trecut a candidat în Colegiul Darabani. A bătut-o măr portocaliul Stelică Strugaru, un pezevenchi ce n-are nimic în comun cu politica. Rămasă pe din afara jocurilor politice din PSD, Doina Dreţcanu se află pe traseul celor pentru care cariera politică a luat sfârşit.
Cornel Furtună este liderul filialei locale a PNŢ. Partidul ce-l reprezintă a ieşit de mult din viaţa politică românească. Numai Furtună continuă să ţină conferinţe de presă, agonizând politic. La alegerile locale de anul trecut n-a obţinu nimic. La cele parlamentare, PNŢ n-a participat. Încet, încet şi peste Furtună se aşterne uitarea, devenind şi el „un fost”.
Urcuşul şi coborâşul pe scena vieţii politice aduce bucurii, dar şi tristeţe. Momentul când cel în cauză constată că nu se mai bucură de favorurile electoratului sau nu mai are puterea de influenţă asupra celor din jur este unul dureros, greu de suportat. Mai ales când constată că cei care îi salutau ieri în mod slugarnic, astăzi trec pe lângă ei, pe stradă, fără să-i bage în seamă. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Suntem salvaţi sau condamnaţi la pierderea totală a libertăţilor?
Iată măsurile anticriză propuse de Guvernul Boc
Se prefigurează candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din 2009
Comentariul comentariilor XII
(Ioan Rotundu)
Postulatul vieţii
Horoscop
Comunicat de presă
eveniment teatral de excepţie
Noapte incendiară la Botoşani
Cam aşa sunt relaţiile PSD - PDL!
Este tânără, cunoaşte limbi străine şi...
Românul şi de va veni Obama-n Bucureşti…
În 2008, punctele de trecerea frontierei în Ucraina au fost cele mai aglomerate
KGB-ul sau când destinul e autostopist
Dorin Chirtoacă : „ ...Noi trebuie să ducem această luptă la bun sfârşit...”
S-a aliat cu criza economică, împotriva transportatorilor şi a călătorilor
Maşinile parcate ilegal au fost luate pe sus
În vremuri de criză, asistaţi sociali mai puţini
Cazier la primărie, pentru şoferii de taxi
Deţinuţii botoşăneni îşi manifestă liber talentele
Demnitari botoşăneni şi ucraineni, faţă în faţă, într-un dialog constructiv
Economiştii şi inginerii de la conducerea spitalelor vor fi înlocuiţi cu medici
Negrescu a câştigat procesul cu IŞJ
A băut o substanţă chimică drept coca-cola
Copil accidentat la săniuş
Să fie Daniel Botezatu viitorul „general” al IŞJ?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog