Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9688
De la 07 Ianuarie 2003
122895337

Primarul Flutur şi ansamblul urbanistic medieval Botoşani (P)

  • 22 April 2010, 23:00

„Studiul ansamblului istoric arhitectural al Botoşanilor a fost început în 1975. în cadrul Direcţiei Patrimoniului Cultural Naţional, la cererea expresă a Consiliului popular judeţean, care dorea să dispună de documentarea necesară valorificării oraşului vechi în procesul de sistematizare, orientat – la acea dată – către integrarea armonioasă a elementelor noi într-o structură urbană cu valoare istorică şi artistică unanim recunoscută” – scria Eugenia Greceanu, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie, în concluziile sale, după ce a încheiat cercetarea solicitată de autorităţile vremii.
Prin anii 1975, prin centrul vechi al Botoşanilor se circula încă, dar era şi loc de promenadă. Apoi circulaţia a fost închisă, iar centrul a devenit spaţiu comercial şi loc de plimbare. Autorităţile comuniste aveau în vedere să refacă centrul vechi medieval în forma sa originală, urmând a-l pune în valoare comercială şi turistică. N-au mai apucat, pentru că vremurile s-au schimbat. Noul regim, să-i spunem democratic, dar cu multă îngăduinţă, a abandonat valorile istorice iar Botoşanii n-au scăpat de această lipsă de interes. Ministerul Culturii n-a mai alocat bani pentru conservarea şi renovarea clădirilor cu valoare istorică, iar administraţiile publice ale Botoşanilor, prin consilierii locali şi primarii aleşi, s-au molipsit de lipsa de interes a celor din Ministerul Culturii.
Mă văd obligat să recurg din nou la Monografia Oraşului Botoşani, lucrare a publicistului Artur Gorovei realizată la 1926, pentru a exemplifica viaţa mondenă medievală a Botoşanilor. În 1835, domnitorul Mihail Sturza a făcut o călătorie spre târgul Mihăileni. Era în 29 mai 1835, iar la întoarcere domnul a ţinut să fie oaspetele Botoşanilor. Autorităţile târgului Botoşani i-au făcut o primire fastuoasă, au luminat noaptea tot oraşul cu lumânări de seu, iar domnitorul s-a plimbat prin toate mahalalele şi a fost mulţumit.
Va fi rândul domnitorului Cuza şi apoi a regilor şi reginelor României să fie oaspeţii târgului Botoşani. Iar vizitele lor vor fi motive de mare sărbătoare, defilarea suitelor domneşti petrecându-se în centrul vechi. Mulţi oaspeţi de seamă au fost cazaţi chiar în actualul Hotel „Rareş” Acele vremuri romantice şi pline de glorie au trecut în istorie, iar dintr-un târg mândru Botoşanii au ajuns o oraş posomorât şi cu un centru istoric ocupat de ţiganii gălăgioşi şi violenţi.
Au trebuit să treacă 20 de ani de democraţie, ca autorităţile târgului să se mişte în direcţia recuperării valorilor arhitecturale ale centrului vechi, iar cel care-şi va înscrie numele în readucerea în circuitul comercial şi turistic al ansamblului medieval care este centrul vechi al Botoşanilor, este actualul primar Cătălin Flutur. Ne place sau nu, el este cel care a obţinut o finanţare europeană de peste şapte milioane de euro pentru refacerea acestui ansamblu. Lucrările au demarat încă de anul trecut şi au avansat cu greutate şi din cauza descoperirilor arheologice care au loc. Chiar dacă lucrările avansează cu încetineală, ele se desfăşoară şi asta este cel mai important.
Astăzi este Ziua Oraşului Botoşani, ne sărbătorim patronul în persoana Sf. Gheorghe, iar oraşul este un întreg şantier, ceea ce ne aduce multe nemulţumiri. „Ştiu că prin lucrările care se derulează creez mult disconfort botoşănenilor, dar sper că în acest an să se execute principalele lucrări şi oraşul Botoşani să arate ca un oraş civilizat şi care impune respect” – ne-a declarat primarul Cătălin Flutur. Asta ne dorim şi noi, să avem un oraş civilizat, fără şanţuri, străzi desfundate etc. Să redevenim „Oraşul grădină”, aşa cum eram consideraţi odată.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Dorinţă neîmplinită!
Horoscop
Urarea primarului Flutur către botoşăneni
În România exista peste 200 de tipuri de ajutoare sociale
Am fost ofertat de PDL... propuneri am primit si de la PSD, dar in glumă
Programul Rabla va fi suplimentat cu alte 50.000 de tichete
Biserica distruge graniţele
Mărinuţa refuză participarea la parada de la Moscova
50 de români din Timoc interpelaţi de poliţie, pe motive politice
Preşedinta din Filipine şi-a numit manichiurista iîtr-un post-cheie
"Torpile umane sinucigaşe" au scufundat un vapor militar sud-coreean
Profesori de nimic
Ioan Rotundu
Alina Dumitru, aur pentru România
Mistere, legende şi tradiţii despre Sfântul Gheorghe, omorâtorul balaurului
Vecernia cu Litie – o rugă colectivă pentru Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Botoşani, oraşul florilor
Persoanele private de libertate au dat lecţii de hărnicie angajaţilor la Legea 76
Vicele Ghiorghiţă continuă să târnosească asociaţiile de proprietari
Aşi în utilizarea calculatoarelor
Bugetarii vor avea şi în acest an concediu forţat
Ministerul Sănătăţii a normat consumul de medicamente
Cu autocarul prin judeţ, după colectat sânge
Când crapi de foame, nu-ţi faci costum nou…
Conservatorii cer demiterea Elenei Udrea, din raţiuni de siguranţă naţională
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog