Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11437
De la 07 Ianuarie 2003
122871504

Drepturi intelectuale de 800 milioane lei pe-o amărâtă de monografie

  • 22 September 2008, 23:00

Despre modul în care se scriu unele monografii ale localităţilor şi comunelor din judeţ, a căror valoare ştiinţifică şi de documentare aproape că nu există, am mai scris. Toată stima pentru acei autodidacţi care, cu întreaga seriozitate şi putere de muncă, au lucrat ani de zile la rând şi au realizat lucrări monografice de certă valoare, devenite surse preţioase de documentare pentru generaţiile viitoare. Mai ales că majoritatea, pentru a-şi vedea tipărită lucrarea, au scos bani din propriul buzunar şi au suportat costul de tipografiere ce se ridică la multe zeci de milioane de lei, fără a pretinde de la cineva vreun ban pentru munca lor. Au considerat că semnătura pusă pe o asemenea lucrare este o onoare mult mai mare decât o eventuală sumă de bani, că răsplata muncii lor va veni peste decenii şi veacuri, când creaţia lor va deveni sursă bibliografică pentru alţi autori.
Nu aşa a gândit şi ibănişteanul Octavian Vitcu, semnatarul, alături şi de alţi autori, a monografiei comunei Ibăneşti intitulată „Ibăneşti – itinerare monografice” Inginer zootehnist de profesie, Octavian Vitcu, în ultima parte a vieţii a renunţat la această profesie şi s-a recalificat cadru didactic. Anul trecut, adică în 2007, comuna Ibăneşti a sărbătorit 400 de ani de la atestarea documentară. În întâmpinarea sărbătorii, primarul Romică Magopeţ a apelat la un grup de intelectuali, fii ai satului, care să scrie o monografie a comunei. Octavian Vitcu şi-a asumat responsabilitatea de coordonator al lucrării. Monografia a fost tipărită într-un tiraj de 300 buc., iar costul de 60 milioane lei vechi a fost acoperit din bugetul primăriei. Ca autori ai lucrării, deşi au participat peste zece persoane, au fost consemnaţi doar profesorii Octavian Vitcu şi Corneliu Drescanu.
Totul a decurs normal. Sărbătoarea a avut loc, monografia a fost lansată oficial, iar peste 100 de buc. au fost distribuite gratuit, cu titlu de cadou din partea Primăriei Ibăneşti. Numai că de curând, la Ibăneşti, a izbucnit un scandal între pozaîntre primarul Romică Magopeţ şi profesorul Octavian Vitcu, care s-a erijat în autorul lucrării şi a cerut Primăriei Ibăneşti drepturi de autor în valoare de 800 milioane lei. Mai mult, Vitcu l-acuză pe primarul Magopeţ că în campania electorală a alegerilor locale din acest an s-a folosit în scop electoral de pasaje dintr-o carte a sa intitulată „Cupa cupelor”, pe care le-a copiat şi distribuit prin poştaşii locali, ceea ce l-a ajutat să obţină un nou mandat.
Pentru că pretenţiile sale băneşti n-au găsit ecou la primarul Magopeţ, Vitcu s-a adresat juriştilor de la revista „Taifasuri”, cerând un sfat pe care să-l urmeze. Iar răspunsul primit a fost că „Da, puteţi să-i daţi în judecată. Trebuie să vă angajaţi un avocat pentru conceperea acţiunii şi pentru reprezentarea în timpul procesului. Din punct de vedere al calităţii procesuale pasive, adică a persoanelor pe care le puteţi da în judecată, nu cei doi poştaşi au această calitate, ci persoanele care s-au folosit efectiv de cartea dumneavoastră”. Iar această persoană este primarul Romică Magopeţ.
Duminică l-am căutat acasă, la Ibăneşti, pe Octavian Vitcu, pentru a obţine mai multe detalii legate de acest conflict. Numai că, în căsuţa cochetă (foto) nu era decât soţia sa, care a încercat să-l găsească pe mobil, dar fără succes. Aşa că am luat legătura cu primarul. Varianta acestuia este cu totul alta. Magopeţ a recunoscut că Octavian Vitcu cere 800 milioane lei drepturi de autor pentru realizarea monografiei, dar consideră aberantă această pretenţie, de vreme ce tipografierea s-a făcut pe banii publici iar lucrarea este rodul muncii unei echipe, care de la bun început n-a avut nici o pretenţie financiară. Primarul susţine că tot scandalul este generat de nemplinirile politice ale lui Vitcu, în urma alegerilor locale din acest an.
În legislatura 2000 – 2004, Vitcu a candidat pe listele PNL la funcţia de consilier local, susţinându-l pe Magopeţ la funcţia de primar. Magopeţ n-a ieşit primar, dar a fost ales pozaviceprimar. La alegerile din 2004, fiind trecut pe lista PNL al doilea, Vitcu s-a retras şi a demisionat din partid, considerându-se jignit că n-a fost trecut pe primul loc. La alegerile din acest an a candidat la funcţia de primar din partea Partidului Conservator, dar a suferit o înfrângere umilitoare, obţinând numai 18 voturi.
Referitor la acest aspect, Vitcu are o mare problemă. Dacă, aşa cum susţine, primarul Magopeţ a obţinut cel de-al doilea mandat folosindu-se de articole din cartea sa „Cupa cupelor”, de cel el ca autor al cărţii n-a avut succes? Cele 18 voturi nu reflectă nici numărul membrilor votanţi din familia Vitcu, care are o anume rezonanţă în comuna Ibăneşti. Să amintim de actorul Dionisie Vitcu, şi este suficient.
Din discuţia cu soţia lui Vitcu, aceasta nu s-a arătat pornită împotriva primarului, dar ar fi încântată dacă soţul ei ar obţine ceva bani cu titlu de drepturi de autor. În toată această tevatură primarul Romică Magopeţ a comis o greşeală care, în situaţia unui proces, ar putea complica lucrurile. Chiar dacă primăria a suportat costul tipografierei, drepturile de autor asupra cărţii sunt acordate lui Octavian Vitcu şi Corneliu Drescanu. Numai că cei doi nu vor putea face niciodată dovada că monografia este conceptul lor exclusiv, chiar la începutul volumului existând o pagină prin care se aduce mulţumiri celor peste zece colaboratori.
Lucrarea este una colectivă, iar drepturile de autor, în această situaţie sunt tot colective. Chiar dacă semnatarii lucrării sunt numai cei doi, în cazul unui proces lucrurile se schimbă. Să mai adăugăm faptul că la pretenţiile băneşti de 800 milioane lei, taxa de timbru este enorm de mare. Cine o va achita?
Este regretabil faptul că între intelectualii satului pot apărea astfel de divergenţe, cu consecinţe neplăcute pentru imaginea localităţii. Sunt convins că Octavian Vitcu nu v-a ajunge să se judece cu Primăria Ibăneşti sau primarul Magopeţ, dar odată piatra aruncată în apă, a făcut „Pleosc!” (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (CLXLVII)
(Ioan Rotundu)
Devalizarea nucilor de pe marginea şoselelor
Codin, firma de care fug până şi drumurile
20.000 euro pentru fiecare român din străinătate care se întoarce acasă
PD-L si Stolojan câştigă, iar ungurii rămân afară din Parlament
Kremlinul va tranşa definitiv conflictul din regiunea transnistreană
Utilizarea aparatelor de detectare a radarelor în ţările U.E.
A început înscrierea elevilor în programul social „Bani de liceu”
Descoperire uluitoare: sex cu propria nevastă
Horoscop
Caută bărbat pentru măritiş
Noutăţi în relaţia Udrea - Boc
Labilitatea lui Stolojan
O făţărnicie ce ar putea fi plătită scump
Ioan Rotundu
S-a dus în vizită la părinţi şi le-a dat foc la casă!
Ţiganii vor să aibă şi ei un cuvânt de spus în administraţia locală
A făcut bine şi a ajuns pe patul de spital
Judecătoarea Rodica Dascălu este pentru a treia oară preşedintele BEJ
„Techirghiol” de Dorohoi
Primăria ajută familiile sărace cu o tonă de lemne
Ajutoarele de la Uniunea Europeană stârnesc ambiţii politice
Şomerii sunt din nou îmbiaţi la muncă
Patronii sunt obligaţi să aplice noul salariu minim pe economie
Oprişanu zice că ţiganii s-au căutat la sănătate
Copii vor mânca produsele alimentare după un Cod anume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog