Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13246
De la 07 Ianuarie 2003
122873313

Botoşani: Din preocupările învăţătorilor Silvia şi Cicerone Costea de la Vf. Câmpului

  • 23 November 2014, 23:00

La Vf. Câmpului, familia de învăţători Silvia şi Cicerone Costea şi-au asumat nobila responsabilitate de a continua o tradiţie culturală începută de părinţii lui Cicerone Costea (foto), şi ei învăţători la rândul lor. Iar această nobilă responsabilitate asumată din proprie iniţiativă dar şi dintr-o obligaţie morală faţă de o tradiţie a familiei constă în a cerceta şi consemna tradiţiile etnoculturale din zonă pentru a fi lăsate moştenire culturală generaţiilor tinere ca şi ele, la rândul lor, să cunoască şi să păstreze tradiţiile pline de frumuseţe a moşilor şi strămoşilor.
Impresionat de bogăţia tradiţiilor culturale în această zonă a Văii Siretului, o zonă de confluenţă între civilizaţia Imperiului Habsburgic care a ocupat Bucovina la 1774 şi Moldova rămasă dincoace de Siret.
Deşi zonă de interferenţă a două civilizaţii, învăţătorii Silvia şi Cicerone Costea susţin că tradiţiile locale s-au păstrat nealterate veacuri la rând şi că civilizaţia habsburgică a influenţat în sens pozitiv doar modul de viaţă al localnicilor, care au devenit mai gospodari, mai chibzuiţi în cheltuirea banului, aşa cum au văzut că fac şi românii aflaţi peste malul Siretului, for aţi de austrieci să adopte un alt mod de viaţă decât cel obişnuit, un mod de viaţă occidental.
Acest mod de viaţă puternic influenţat de civilizaţia austriacă este vizibil şi în zilele noastre prin diferenţa dintre gospodăriile frumoase şi arătoase ale locuitorilor de pe Valea Siretului şi cele sărăcăcioase şi prost întreţinute ale botoşănenilor din interiorul judeţului.
În urmă cu 40 de ani, învăţătorul Nicolae Costea, tatăl lui Cicerone, impresionat de bogăţia tradiţiilor culturale a pus bazele unui muzeu etnografic. A adunat piese vechi, unele de peste un secol şi jumătate, exprimând îndeletnicirile casnice ale bărbaţilor şi femeilor, piese de uz gospodăresc dispărute din modul de viaţă actual. De asemenea a reuşit să adune o frumoasă colecţie de costume populare, dovadă a portului ţărănesc de acum peste un secol.
Fiul Cicerone s-a decis să continue lucrarea tatălui şi în momentul de faţă, în Muzeul Etnografic Vf. Câmpului, adăpostit în clădirea şcolii vechi, sunt peste 450 de exponate. De reţinut că în zona Vf. Câmpului postul popular este tributar culorilor roşu şi albastru, ceea ce dă o frumuseţe deosebită femeilor şi bărbaţilor îmbrăcaţi în costume populare dar şi un aer de nobleţe.
Piesa forte este un cordon tricolor pe care fiul satului, un anume Ungureanu, l-a primit când s-a dus la iaşi şi a făcut parte din Divanul Ad-hoc care l-a ales pe colonelul Al. Ioan Cuza domnitorul Moldovei. Cine va vizualiza reportajul, îl va putea admira, piesa având o vechime de peste 150 de ani.
Dacă Nicolae Costea a reuşit să adune date despre tradiţiile locului şi să le înmănuncheze într-o monografie cu caracter etnografic, fiul său Cicerone, ajutat de so0 Silvia, a continuat opera începută de tatăl şi a dezvoltat monografia tatălui printr-o lucrare mult mai amplă, bogată în informaţii şi sistematizată oarecum după criteriile ştiinţifice ale muncii de cercetare etnografică.
Vineri, 31 noiembrie, la muzeul din incinta Şcolii de la Vf. Câmpului a avut loc lansarea lucrării intitulat㠄Muzeul Etnografic de la Vf. Câmpului – oglindă a unui sat de pe Valea Siretului”. Lucrarea a fost editată sub coordonarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani.
La lansare au participat directorul CJCPTC Aurel Melniciuc , Dănuţ Huţu directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, fiu al locului, oficiali ai Primăriei precum viceprimarul Stan şi secretarul Sucilă.
Un astfel de eveniment nu putea scăpa Lumii lu’ Rotundu, aşa că, joi, 20 noiembrie, am fost prezenţi în localitate şi am realizat reportajul intitulat „Tradiţii etnografice”, reportaj ce a fost difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 22 noiembrie, ora 19.00. Cine are atracţie spre astfel de reportaje îl invit să dea clik pe imaginea de mai jos pentru a-l putea viziona.

Nu pot să închei reportajul de faţă fără a menţiona că din localitatea Vf. Câmpului au pornit în lume ă cinstească locul natal prin activitatea lor prestigioasă mari personalităţi. Amintesc pe celebrul cântăreţ de muzică populară George Hazgan, a cărui nume îl poartă acum şcoala din localitate, dar şi academicianul istoric Alexandru Zub. Să mai amintesc şi numele lui Aristide Zub, profesorul pensionar, fratele academicianului, autor a mai multor lucrări dedicate consemnării istoriei locului.
Actualul primar Aurel Ungureanu se mândreşte cu zestrea culturală a comunei şi cu marile personalităţi ale locului, fiind continuu preocupat să le pună în valoare şi să fie cunoscute inclusiv în plan naţional.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Mi-am luat tara inapoi, cel putin in suflet
Kievul denunta prezenta a 7.500 de militari rusi in Ucraina
Mecanismul fraudei de la despagubiri
Cum au ajuns "samsarii de terenuri" si "rechinii imobiliari" sa castige sute de milioane de euro. TOP despagubiri cu "Stelu" in frunte
De ce se schimba atat de des legile fiscale in Romania?
In ultimii 10 ani au fost operate peste 200 de modificari ale fiscalitatii
Bancul zilei: Preocuparea lui Bulă
Tobă de porc
Horoscopul zilei
Posibil schimb de spioni intre Rusia si Germania
DNA confirma ca numele lui Dorin Cocos apare in dosarul Alinei Bica
Omul de afaceri ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP
Petrecere la locuinta sotilor Iohannis din municipiul Sibiu, cu cativa prieteni apropiati
Elena Udrea: Nu am niciun fel de implicare in cazul retrocedarilor supraevaluate
Nu am vorbit niciodata cu doamna Bica despre activitatea ei la ANRP
Vladimir Putin: Rusia nu este izolata. Intelegem fatalitatea unei "Cortine de fier"
Prizonierul care poate evada, dar nu vrea
Ioan Rotundu
Dată afară, ca pe-o mâţă căcăcioasă
Ioan Rotundu
Şcoala nr.11 Botoşani: ,, Mai bine un măr decât o ţigară”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog