Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13980
De la 07 Ianuarie 2003
122899629

Răfuială preoţească pe fond politic şi cu profanare de morminte

  • 27 February 2008, 23:00

Un fax remis redacţiei noastre alaltăieri noapte ne anunţa că la Adăşeni s-au petrecut lucruri grave. Un mormânt a fost profanat prin faptul că peste mortul respectiv a fost îngropat un altul, iar preotul parohiei a fost alungat din post de către o gaşcă politică, în fruntea căreia s-ar afla un anume Vasile Câşlaru. Pentru că astfel de acuzaţii sunt considerate de o gravitate aparte, ieri ne-am deplasat în localitatea Adăşeni. Am stat de vorbă cu mai mulţi cetăţeni din localitate, cu persoane mai mult sau mai puţin direct implicate în evenimentele petrecute, cu soţia preotului fugărit din biserică, cu membri ai consiliului parohial şi, în final, cu primarul comunei.
Ce s-a întâmplat la Adăşeni întrece orice imaginaţie bolnavă, iar faptul că în tot acest scandal sunt implicate două feţe bisericeşti şi politicieni locali, este încă o dovadă a degradării vieţii sociale şi politice pe care o parcurgem.
În curtea bisericii „Sf. Ilie” din Adăşeni există un cimitir al eroilor. Câteva morminte vechi, de zeci de ani. Printre cei înmormântaţi aici, cu mulţi ani în urmă a fost şi A. Slavnicu. N-am reuşit să aflu ce anume fapte eroice i-a conferit dreptul de a fi înmormântat în curtea bisericii, pentru că oamenii au uitat odată cu trecerea anilor. L-am găsit totuşi pe bătrânul Vasile Niculai Mitric (foto), fost combatant pe frontul de Est, cu patru ani de prizonierat în imensitatea Rusiei, care mi-a explicat că Slavnicu i-a fost rudă, dar că acum o săptămână a fost dezgropat. Nimeni din familie n-a fost anunţat, iar în mormântul său a fost depusă Ecaterina Ştefan (foto).
Am încercat să aflu cine a fost Ecaterina Ştefan, de a avut onoarea să fie îngropată în curtea bisericii, alături de eroii satului, iar ca să-i facă loc a fost dezgropat un alt mort. Oamenii cu care am stat de vorbă s-au cam ferit să-mi dea relaţii despre familia ei. Până la urmă am aflat că a fost mama unui colonel de securitate, acum de SRI, care trăieşte şi lucrează în Bucureşti. El a hotărât, iar noul preot a acceptat fără crâcnire, ca mama sa pozasa să fie înmormântată în curtea bisericii şi nu în cimitirul satului.
Încercând să descopăr de ce a fost nevoie ca Ecaterina Ştefan să fie înmormântată peste Slavnicu şi nu i s-a făcut o groapă alături, pentru că spaţiu este suficient, din nou m-am lovit de tăcerea localnicilor. Cu greu am descâlcit iţele.
În Adăşeni există un politician local numit Vasile Câşlaru. Omul a trecut pe la mai toate partidele, iar acum îşi pregăteşte asaltul pentru funcţia de primar al comunei, urmând a se decide ce formaţiune politică va ferici cu persoana sa. În aprilie 2006, când a luat fiinţă comuna Adăşeni prin desprindere de comuna Avrămeni, Vasile Câşlaru a candidat la funcţia de primar pe seama partidului condus de Dorin Ciuştea. A mizat pe faptul că fiind tehnician veterinar, lumea îl va vota. Nu l-a votat, pentru că este un caracter cam violent şi intră uşor în conflict cu cei din jur. Se pare că acest Câşlaru n-a renunţat la intenţia de a ajunge primar, aşa că şi-a pregătit din timp terenul, din strategia sa făcând parte şi biserica.
Pentru că preotul Gheorghe Meleştean îi stătea în cale, prin februarie 2007 a organizat o campanie împotriva acestuia. Cu sprijinul protopopului de la Săveni a reuşit să-l scoată pe preot din biserică şi să aducă un altul, devotat intereselor sale. Oamenii din comună au încercat să-l readucă pe preotul Meleştean înapoi, dar s-au lovit de cerbicia celor de la Protoieria Săveni şi Mitropolia Iaşi. „Cei de la Mitropolie n-au vrut să ne primească să ne spune păsul, iar părintele inspector Chirilă, care a venit la faţa locului, a luat partea preotului tânăr” – ne-a explicat Viorel Rusu, un localnic pe care l-am găsit lucrând la şcoala de lângă biserică. Alungat din biserică, cu patru copii, din care trei în liceu, părintele Meleştean s-a îmbolnăvit. Ieri dimineaţă fusese internat din nou la spital. Am discutat cu soţia sa, Valentina Meleştean, care ne-a spus că acum au fost somaţi să părăsească şi casa parohială, pentru că urmează ca în ea să se mute preotul cel tânăr. (Ioan Rotundu – va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (LXI)
(Ioan Rotundu)
Guraliuc are un „dinte” împotriva Preafericitului Daniel
E pe cale să dea social-democraţia pe "blana oilor” lui Becali
Ciuştea este hotărât să ajungă preşedintele CJ
Andreea Catană va reprezenta România la Mini Miss Univers
”Crash-Poveşti din L.A.”, destine sub semnul violenţei
Îi e ruşine să ia bătaie de la Orlando Bloom
Furtună nu vrea centrală termică şi pace
Taxa de înmatriculare îi dă dureri de cap ţărănistului Furtună
Au timp de plimbări, dar nu curăţă albiile râurilor
DADR inventariază starea de vegetaţie a culturilor
S-a simplificat modul de acordare a sporului pentru mediu nociv din şcoli
Primarii isteţi ştiu cum să facă afaceri pe seama locurilor de muncă
Olimpiada de muzică găzduită de Liceul de Artă
Au apărut primele nemulţumiri la gradaţii de merit
Poliţiştii comunitari patrulează, de acum, şi pe motoscuter
Masă rotundă la Poliţia Botoşani
Guvernul l-a confirmat pe Sorescu prefect de Botoşani
Horoscop
Întrebare bărbătească
Dacă aveţi maşină este bine să memoraţi acest număr de telefon
Program TELE'M Botoşani, joi, 28 februarie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog