Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13614
De la 07 Ianuarie 2003
122899263

Cruciada primarului karatist cu Flămânzii de dreptate

  • 2 June 2006, 23:00

În oraşul Flămânzi, pe cablul intereselor locale s-a strecurat un virus cu colţi hulpavi de hidră. Între edilii locali mocneşte o cruciadă flămândă de victime pentru rugul oprobiului public. Inchiziţia papală, din vremuri apuse, capătă noi conotaţii în tigva urmaşilor bădiei Ion de la 1907. Fie-i ţărâna uşoară, că prea mulţi îi răvăşesc amintirea. Furcile, moştenite de la răsculaţi, de mult au ruginit la Flămânzi. Aşa se face că, acum, cei între care şi-a băgat dracul coada folosesc o armă încă neomologată, CUVÂNTUL. Şfichiuirea cuvântului bine împletit cu sudalme ustură mai ceva ca biciul boierului de altădată. Spinarea celui asupra căruia se abate cuvântul răsculatului de modă nouă nu poate decât să aştepte ca satrapul să ostenească. Atunci pedepsitul se ridică, foloseşte aceeaşi armă, dar nu uită să arunce peste răni şi un degetar de sare extrasă din tenebrele trecutului. Aşa se face că nemulţumirile unui patron local ne-au teleportat în culisele oraşului comună Flămânzi.
Bine e când nu e rău
Constantin Pitorac (foto 1) este consilier local la Flămânzi. Funcţia este înaltă, răspunderea se întinde longitudinal. Prin urmare şi atitudinea scoasă din cufărul bunicilor este pe măsură. Cu haina intereselor public argăsită, că doar este patron de televiziune prin cablu, lui Pitorac nu-i plac atacurile pe flanc. Aşa că a încercat să-l lovească frontal pe primarul Dumitru Micuţaru. Ofensiva a avut loc în şedinţele Consiliului Local. Pentru că nu a reuşit să-şi pună steagul doleanţelor pe reduta Primăriei, Pitorac a apelat şi la armele neconvenţionale, adică a solicitat sprijin jandarmilor… pardon, presei. Adică tot aia este, că poate nu degeaba ni se spune că suntem câinii de pază ai societăţii. În ultima şedinţă a Consiliului Local, din 31 mai, Pitorac a adresat o interpelare înscăunaţilor colegi din Primărie. Pentru că nimeni nu a catadicsit să-i oblojească nemulţumirile, consilierul Pitorac ne-a spus şi nouă ce dureri are. „Gheorghe Hriţac, salariat al Primăriei, efectuează în timpul programului transport de persoane în Italia, încasându-şi liniştit salariul. Atenţie, este vorba despre o situaţie penală. Maşina aşa zisă PSI transportă apă de la hidrantul sediului administrativ la diverse persoane din localitate. În Primărie se ia mită pentru rezolvarea diverselor probleme, precum alocaţiile, eliberarea de adeverinţe. Cetăţenii beneficiari ai venitului minim garantat (Legea 416) desfăşoară activităţi pe domenii private, nu pe domeniul public. În faţa Casei de cultură a apărut o spălătorie de maşini în aer liber. Traseul Flămânzi-Prăjeni este presărat cu pamperşi”, sunt doar câteva puncte din interpelarea lui Pitorac. Acesta este patron al unei societăţi locale de televiziune prin cablu. Pentru că s-a răsculat împotriva necăjiţilor remuneraţi de Primărie, dar care lucrează prin curţi selecte, Pitorac a fost asaltat nu demult de un grup al beneficiarilor Legii 416. Societatea de cablu se află în vecinătatea Primăriei şi a poliţiei. Aşa se face că oamenii lui Pitorac au avut posibilitatea să filmeze un scurtmetraj al scandalului.
Protest la fundul gol şi ginerele lui Vântu
În faţa Primăriei, Pitorac a fost înconjurat de vreo 20 de beneficiari ai venitului minim garantat. Printre ameninţări, intimidări şi alte gratulări de gaşcă, Pitorac a primit şi câteva ghionturi. Pomanagii Primăriei erau supăraţi că patronul s-a luat de necazul lor. La un moment dat au observat că sunt filmaţi de către angajaţii de la televiziunea locală. Aşa că s-au gândit să ofere cameramanului pecetea protestului de mahala. Cameramanul a reuşit performanţa de a imortaliza fundul panoramic al unui om fără venituri, dar subvenţionat de stat. „Dintre cei care mă înconjuraseră, Trifan Grosu şi Vasile Pâşnei sunt cei care m-au lovit. Vasile Pleşcan este cel care a avut nesimţirea să-şi etaleze posteriorul în faţa camerei de luat vederi. Aşa cum se poate vedea şi pe film, până la urmă ne-am dus la poliţie. La data de 12 ianuarie, prin adresa R/249.252, Poliţia oraşului mi-a comunicat că cei nominalizaţi au fost sancţionaţi”, şi-a amintit Pitorac. Grosu Trifan, unul dintre cei care l-a lovit în învălmăşeală, i-a plătit astfel o poliţă. Patronul televiziunii a avut tupeul să-l acuze că se plimbă peste graniţele ţării, deşi este plătit de Primărie. Grosu este ginerele unui oarecare Vântu. Nu cel de la Bucureşti, chiar dacă şi acela este tot un oarecare, dar cu mai multe bube. Pentru că s-a luat de argaţii săi, se pare că primarul Micuţaru s-a cam supărat. Simţind de unde poate bate vântul schimbării, primarul a solicitat sprijin unui ciclop din Bucureşti.
Cu jalba la CNA din cauza Jurnalului
Prin intermediul televiziunii pozateleviziunii pe care o patronează, Pitorac are obiceiul de a face un fel de revistă a presei pentru orăşenii din Flămânzi. Pentru că ne-am dovedit a fi un ziar vertical şi incisiv (zicem noi dar şi alţii), revista presei se cam limitează la materialele publicate în „Jurnalul”. Mai ales că unele materiale îl vizau pe primarul Micuţaru. Pentru că nu apare şi el pe sticla televizoarelor, primarul l-a reclamat pe Pitorac la CNA. „El dă pe cablu tot ce scrie Moroşan sau Rotundu la Jurnalul. Eu nu bârfesc pe nimeni, nu mă interesează ce face. Dar când i-am cerut să publice unele anunţuri de interes local, nu a vrut să audă”, a explicat Dumitru Micuţaru. Consiliul Naţional al Audiovizualului a trimis un răspuns societăţii lui Pitorac, de fapt o înştiinţare asupra legislaţiei în domeniu. Şi cu asta a scăpat de veninul lui Ralu Filip, preşedinte CNA. Întrunit în şedinţă publică la începutul acestui an, CNA a monitorizat programul videotext al televiziunii din Flămânzi, care are licenţă din 2004. „Prezentarea articolelor din presa locală nu este interzisă de lege, cu obligaţia de a prezenta punctul de vedere al ambelor părţi. Când citaţi articole care aduc acuze unei autorităţi, aveţi obligaţia să difuzaţi şi punctul de vedere al acesteia”, i-a comunicat lui Pitorac, paznicul şef al audiovizualului Ralu Filip.
Bani mondiali risipiţi la Prisăcani
Până să ajungem în tabăra primarului, ne-am preumblat puţin prin oraş şi am făcut un popas la Prisăcani. Acolo am numărat defecţiunile unei şcoli construite prin Banca Mondială (foto 2) şi pentru care meseriaşi din patru zări au fost răsplătiţi cum se cuvine. Învăţătorul Gheorghe Sadagurschi şi-a vărsat tot năduful pe constructori, dar şi pe primar. Directorul şcolii vechi din Prisăcani, Mihai Moisuc a adoptat tactica pisoiului care ba se zburleşte la edilul dulău, ba se ascunde în cotruţa niznaiului. „Primarul ne-a promis tot sprijinul, dar nu am simţit nimic până acum”, ar fi necazul secular al urmaşilor domnului Trandafir de la Prisăcani. „Tot ce vedeţi bun pe aici, garduri, amenajări, inclusiv magazia s-a făcut cu sprijinul părinţilor. Primarul s-a obişnuit să nu mai contribuie cu nimic. La şcoala nouă au lucrat mai multe echipe de constructori. Şi-au bătut joc, au rămas o groază de defecţiuni. Le-au mai remediat, dar la solicitarea noastră”, a deschis rana învăţătorul Sadagurschi. Prezentarea risipei de bani a fost continuată de către director. „Lucrarea a fost câştigată de către Nova Construct din Iaşi. Aceasta a subcontractat lucrările, pe modelul PSD. Geamurile au fost montate strâmb, între glaf şi fereastră puteai băga degetele. La pardoseală mai trebuie lucrat. La un moment dat, după ce au crezut ei că şi-au terminat treaba, a plouat într-una din sălile şcolii. Panta acoperişului nu este bună. Din cauza infiltraţiilor a trebuit înlocuit o parte din rigips. Noi nu putem face nimic. Am făcut o recepţie parţială, dar mai au mult de lucru”, a punctat directorul Moisuc. Primarul Micuţaru, în felul său, le dă dreptate celor doi dascăli. „Este adevărat că sunt multe probleme acolo. O firmă a făcut pereţii, alta vine şi vopseşte. Au lucrat mai multe firme şi nici una nu era din Botoşani. Noi participăm doar cu semnături. Recepţia finală am zis că nu le-o dau până nu-mi convine mie aşa cum scrie la carte. Lucrările efectuate acolo nu-s de calitate. Nu am datele acum, dar firmele care au lucrat sunt scrise undeva. Au depusă garanţie, or să răspundă”, s-a lamentat şi Micuţaru.
Lovitura de dragon şi Codul samuraiului
Faţă de acuzaţiile ce i s-au adus, primarul oraşului Flămânzi şi-a amintit de lovitura dragonului. Tehnica este folosită în artele marţiale. Primarul Micuţaru (foto 3) este şi el un adept al karatelor shotokan – fudokan (stil de arte marţiale japoneze). Ca un adevărat sensei ce este (centură neagră), Micuţaru vrea să se ghideze şi în administraţie după Codul samuraiului, un cod etic şi de conduită al luptătorilor japonezi. „Maşina pompierilor am primit-o, degeaba, de la pompierii din Botoşani. Eu am echipat-o, am participat la două incendii şi le-am stins fără ăştia de la Botoşani. Da, am dat să ducă la cineva apă. De exemplu, la abator, la biserică, la şcoala de la Bălcescu. Sunt oamenii mei şi am nevoie de ei. De exemplu, dacă am nişte oaspeţi trebuie să dau o masă, un protocol, nu? De câte ori am apelat la ei m-au servit”, a explicat Micuţaru amiciţia sa cu intelectualitatea locală. Primarul a găsit scuză pozascuză şi pentru scandalagii de la 416. „Ei au de îndeplinit un anumit număr de ore lunar, de 9 sau 10, după cum prevede legea. Dacă după aceea se duce în altă parte şi lucrează, cine spune că nu are voie. Alaltăieri am avut control de la forţele de muncă şi le-am spus unde sunt oamenii şi n-au decât să verifice. Cât priveşte curăţenia pe drum, te rog să nu mă crezi. Ia maşina şi mergi să vezi şi singur cine are dreptate”, a sugerat primarul. Şi l-am ascultat, că doar este primar şi eram pe domeniul său. Cel puţin până la Prisăcani nu am văzut decât o pungă abandonată de vânt pe marginea drumului. În rest nici urmă de pamperşi sau alte reziduuri… familiare. Cât priveşte activitatea neimpozitată din faţa Casei de Cultură a oraşului, primarul recunoaşte, îşi asumă răspunderea, dar nu vede unde este problema. „Acolo este un hidrant unde spălăm maşina eu, viceprimarul, poliţia şi mai am vreo 5-6 băieţi care au maşini aici. Om dacă ai fi (sau ce altceva? -n.r.) şi nu-i poţi refuza. Dacă ai nevoie nu pot să spun că eu sunt marele cârnat şi că hidrantul este doar pentru mine. Le dau voie, că doar nu am făcut o crimă. Că-s cetăţeni de-ai mei. Poate-s viitorii mei alegători”, speră primarul karatist.
Mita şi „Flacăra” de 1 iunie
În privinţa acuzaţiilor de mită, Pitorac a susţinut chiar că există un dosar la Poliţie şi că vizaţi sunt trei angajaţi ai Primăriei. Micuţaru a fandat elegant în faţa unui astfel de atac, a ridicat garda subtil şi a părut că aplică mituiţilor o lovitură de giaku tsuchi (lovitură directă cu pumnul). „Eu, la mine, nu m-a chemat nici poliţia să mă întrebe de X, un personaj de la mine. Eu am şedinţe, cu procese verbale, în care i-am atenţionat pe fiecare. Dacă este legal unde se ia bani se eliberează chitanţe. Care iau bani, aşa…, răspund în faţa legii. Nu apăr pe nimeni, indiferent cine este de la mine din jur. Sau inclusiv eu, dacă se întâmplă treburi de astea. Pentru că deocamdată nu are probe, poate o să-l acţionăm în judecată pe Pitorac”, a spus Dumitru Micuţaru. Şi pentru că patronul de la TV-ul local nu vrea să-l ajute, primarul a hotărât să scoată un ziar. Şi a reuşit. Din buzunarele unor sponsori, spune Micuţaru, a fost scos ziarul local „Flacăra”. „Flacăra de Flămânzi” nu cea a lui Păunescu. Editor este un alt cunoscut patron botoşănean cu interese urbane, deci şi la Flămânzi. „La noi a fost o echipă de fotbal care se numea Flacăra. Apoi, ne-am gândit că dacă tot a fost aici răscoala de la 1907, parcă sună ceva fain numele acesta”, a precizat Micuţaru. Primul număr al publicaţiei lunare Flacăra a apărut taman de Ziua copilului, adică la 1 iunie. Articolele publicate sunt specifice unor copii de presă, dar unele au ajuns şi la pubertate. Tuleiele nu le-au mijit încă. Este suficientă mustaţa primarului. Din primul număr al primului ziar al oraşului Flămânzi am aflat că adolescentele din Flămânzi „rămân gravide pe rupte”. Rămasă este şi poliţia care „pune bulanul legal pe scandalagii, beţivi şi găinari”.
Să fie trădare, dar nu şi trădători
Primarul Dumitru Micuţaru şi-a câştigat galoanele administrative prin punerea mâinilor PSD-ului. Deşi ponderea în Consiliul Local este deţinută de către semenii săi politici, adică tot pesedei, primarul se simte singur pe lume. Colegii de partid îl cam trădează de la o vreme. Asta nu-l deranjează prea tare pe Micuţaru, dar nu-i poate înghiţi pe trădători. „Cei 17 consilieri, în doi ani au făcut doar 5 proiecte de hotărâri locale. Toate-s făcute de mine. Ca să iei 3-4 milioane degeaba ca şi consilier şi să vii să mă critici pe mine, asta nu se face şi nu pot accepta. PSD are 9 consilieri locali. Cu degringolada care este acum în PSD, eu am rămas singur. Ei s-au cam dat de partea Alianţei. Acum mă lupt singur, chiar şi cu partenerii mei, cum s-ar spune. Şi nu au plecat din partid. Nici n-au trecut la PNL, dar nici… Nimeni nu mă ajută cu nimic. Eu înţeleg că aşa se mai practică în politică, dar hai să facem treabă, nu vii tu, nu ştiu care consilier, că mai bine nu te-aş şti şi mă critici şi mă sabotezi”, şi-a vărsat Micuţaru năduful provenit din hara (centrul energiei). (Marian MOROŞAN)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Anna Nicole Smith este însărcinată
Pete Doherty, arestat la bordul unei curse Londra-Barcelona
Ronaldo l-a depăşit la o licitaţie pe Ronaldinho
Zeci de mii de dolari pentru relicve de pe Titanic
O togoleză de 24 de ani aleasă 'Miss Cupa Mondială'
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemultumiţi
Ancheta în cazul morţii prinţesei Diana profită de o tehnologie revoluţionară
Vicepremierul Copos are probleme cu justiţia
Statele UE nu au ajuns la un acord cu privire la săptămâna de lucru
CNA a monitorizat violenţa în desenele animate
Păsările lăsate libere pe stradă sau pe câmp vor fi confiscate
Toate femeile gravide şi lăuzele vor primi asistenţă medicală gratuită
Desemnarea unui vicepremier în locul lui Copos
Ministrul educaţiei - în dialog telefonic cu elevii
Amenzile, politicienii şi gripa aviară
Ioan Rotundu
Horoscop
Comentariu la comentarii (XCI)
(Ioan Rotundu)
Numărul spitalizărilor a crescut de zece ori
Început de vară cu multe competiţii
Comisarul Roşu nu are bani de şpagă
Poliţişti lăsaţi fără soldă
Investitori străini, interesaţi de spaţiile Stipo
Mâncare şi şoşoni
Furată de o cunoştinţă
Au uitat când s-au uitat la film
Formarea profesională a şomerilor
Promisiuni pentru investiţii în sursa de energie termică
Marş amânat de ploi
Directorii de şcoală învăţă management
Parchetul, sesizat pentru un omor inexistent
„Zilele Eminescu” ajunse la ediţia a XXXVII
Peneliştii au mai achiziţionat un primar
Înjunghiat de gazdă
Copii înfometaţi de birocraţie
Un şofer a părăsit locul faptei
Elevii botoşăneni ne fac cinste în lume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog