În revista botoşăneană de cultură intitulată „Luceafăru.netl” , sub semnătura jurnalistului ieşean Ion N. Oprea, a apărut un articol prin care se dezvăluie faptul că laureatul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoşani, Ion Mureşan, este un fost turnător la securitate.
Articolul face o analiză a personalităţii poetului văzută prin ochii scriitorului Nichita Danilov, directorul general adjunct al Institutului Cultural Român din Chişinău, evidenţiindu-se laude nemeritate aduse poetului laureat.
Dar nu opera poetului devine interesantă din tot acest articol ci faptul că sunt invocate dovezi irefutabile cum că Ion Mureşan a fost informatorul Securităţii comuniste a lui Ceauşescu.
Născut la 9 ianuarie 1955 în localitatea Vultureni,m judeţul Cluj, Ion Mureşan a absolvit Facultatea de Istorie – Filozofie a Universităţii „eş-Bolyai” din Cluj în 1981.
„Cel care a fost distins acum cu Premiul „Mihai Eminescu”, conform adeverinţei nr. 962 din 14 aprilie 2011, eliberată de CNSAS, a fost recrutat de securitate în anul 1973 cu scopul de a reclama colegii din cercurile studenţeşti şi pe cei din Cenaclul „Lucian Blaga”, el având numele conspirativ de „Eugen”.” – scrie jurnalistul Ion N Oprea în articolul său din revista botoşăneană „Luceafărul.net”
Constatăm cu stupoare că poetul Ion Mureşan a fost recrutat de Securitate imediat ce a împlinit vârsta de 18 ani. Pe câţi colegi i-a tunat la fosta Securitate şi cât rău le-a făcut, sunt fapte care aparţin trecutului şi pot fi tare asupra conştiinţei poetului, dacă are aşa ceva.
Însă important este pentru noi, botoşănenii, faptul că un turnător la Securitate a fost onorat cu cel mai important premiu din România ce-l poate primi un poet, premiu ce poartă numele celui mai mare poet al românilor din toate timpurile.
Desigur, acest premiu s-a acordat de către un juriu în fruntea căruia s-a aflat chiar preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Nicolae Manolescu.
Sunt tot mai multe vocile celor care reclamă faptul că Uniu8nea Scriitorilor din România a devenit o adunătură de foşti poeţi şi scriitori comunişti şi neocomunişti.
Povesteşte jurnalistul Ion N. Oprea că la o întâlnire a conducerii Ligii Scriitorilor la Biblioteca judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, la care au participat scriitori din judeţele Maramureş şi Satu Mare , membrii US din această parte a ţării, afirmau textual că le este scârbă să participe la adunările organizate de USR, pe motiv că majoritatea acestora se dau grandomani şi fără de Dumnezeu. Oameni fără de caracter!
Putem susţine opinia celor din Maramureş cu faptul că şi de la Botoşani un fost puşcăriaş, condamnat pentru comerţul ilegal cu cartofi, autor de proză şi poezie despre care, în afara celor din breasla sa n-am auzit să le mai fi citit cineva.
Dar să revenim la laureatul nostru nclujean. Turnătorul la Securitate nu numai că a beneficiat de onorurile cuvenite odată cu acordarea premiului dar a devenit şi „Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani”.
Oare cum s-o fi simţind în compania unui asemenea personaj Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Ana Blandiana etc. şi ei cetăţeni de onoare ai oraşului în care s-a născut poetul pe care-l omagiem în fiecare an la 15 ianuarie? Poate răspund la întrebare cei care au jurizat premiul din acest an, în frunte cu preşedintele USR Nicolae Manolescu, el însuşi un scriitor infectat de către ideologia comunistă.