Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8924
De la 07 Ianuarie 2003
122868991

Un fost deţinut politic în luptă cu burghezia comunistă

  • 30 July 2009, 23:00

În urmă cu puţin timp am prezentat povestea unui botoşănean care se luptă să obţină un teren deţinut de alte persoane, pe Dealul Târgului. Noii proprietari asupra terenului său sunt Gavril Nicoară – fost director al Băncii Agricole, Otilia Miron – probabil fost inspector la Direcţia Agricolă, Florin Marţolea – fost preşedinte PRM, în numele fiului său Gheorghe şi Adrian Ochişor – om de afaceri.
Omul în cauză s-a recomandat ca fiind fost deţinut politic. Interesându-ne asupra problemei dânsului, am dat peste două persoane care au declarat că Gherasim Avieriţei nu este fost deţinut politic. Ei ne-au relatat fapta comisă de Gherasim, un conflict care n-are nimic comun cu condamnările politice din acele vremuri ale anului 1958. Mai adăugăm faptul că una dintre aceste persoane a fost chiar victima lui Avieriţei, în acel conflict. Nemulţumit de declaraţia acestor martori, care i-au dezgropat trecutul, Gherasim a ţinut numaidecât să ne demonstreze cât de veritabil deţinut politic este.
El ne-a prezentat o hotărâre prin care i se recunoaşte ca vechime în muncă perioada cât a fost deţinut politic. Pentru că anterior ne prezentase şi o hotărâre judecătorească, am rugat să ne fie înmânată o copie de pe acest ultim act. Iniţial a refuzat ba ne-a şi ameninţat cu datul în judecată. A revenit a doua zi, mai deschis dialogului. Când i s-a explicat că vrem să clarificăm adevărul, dacă a fost sau nu deţinut politic, ne-a pus la dispoziţie acea hotărâre judecătorească din 1958. Sintetizăm din Sentinţa 210/ 22 mai 1958 a Tribunalului Militar Iaşi din acea vreme.
Din primele pasaje reiese că Gherasim Avieriţei a mai fost condamnat de Tribunalul Popular al Raionului Botoşani, pentru lovire, la o lună închisoare, în anul 1957. Atunci, Gherasim avea 20 de ani şi 4 clase elementare ca studii. Din analiza sentinţei rezultă că a existat o latură politică a faptei dar şi una socială. “În ziua de 23 februarie 1958 s-a manifestat duşmănos împotriva formei actuale de guvernământ din RPR, ameninţând cu moartea pe numiţii Botezatu Mircea şi Pascal D-tru, pe motiv că sunt comunişti şi că au dus muncă de lămurire în rândul ţăranilor pentru a se înscrie în întovărăşirea agricolă. Faptele sunt recunoscute cu recunoaşterile inculpatului”, stă scris în sentinţă.
Aflăm mai jos, că “întâmplător, inculpatul s-a îmbătat” înainte de comiterea faptei. Învinuirea a fost de “uneltire contra ordinei sociale”. Însăşi respectiva sentinţă menţionează existenţa a două formulări de acuzare. “Latura obiectivă a infracţiunii constă în aceea că inculpatul aflându-se într-o uşoară stare de ebrietate (…) pe stradă, a avut manifestări duşmănoase faţă de Botezatu Mircea şi faţă de directorul şcolii Pascal Dumitru pe care i-a ameninţat cu moartea (…) având asupra lui cuţit şi un par”, se menţionează negru pe alb.
Latura subiectivă se referă la implicaţiile politice. Altfel spus, Avieriţei este şi nu prea (sau nu numai) deţinut politic. Este evident că procesul şi condamnarea lui Avieriţie este unul de natură politică, la modă în acele vremuri tulburi. Cât îi mai ajută în ziua de azi faptul că a fost condamnat politic, este relevant procesul acestuia prin care-şi revendică proprietatea din Dealul Târgului. Proprietate încăpută pe mâinile unor potentaţi locali, prin metode dolosive de împroprietărire, specifice perioadei cât prefect a fost Alexandru Simionovici.
Este treaba Justiţiei să rezolve acest litigiu care nu are nimic comun cu calitatea de deţinut politic a lui Avieriţei, decât doar că şi el a fost unul dintre zecile de mii de ţărani condamnaţi de regimul comunist pentru că se opuneau desfiinţării proprietăţii individuale. Să ne amintim de vorbele lui Stalin, care a atenţionat lumea comunistă că a fost mai uşor de luptat cu vechea burghezie şi moşierime, dar va fi mai greu de înlăturat de la putere burghezia comunistă. Iată că Avieriţei este unul dintre cei care luptă cu burghezia comunistă, adeverind vorbele lui Stalin. (Marian MOROŞAN)

N.R. – Articolul na fost publicat în Jurnalul de dimineaţă din 27 iunie 2005. Nu cunoaştem deznodământul acestei poveşti plină de realitate.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog