Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6872
De la 07 Ianuarie 2003
122866939

Mihai Darie – un securist de treabă, fără minte, dar extrem de bogat

  • 30 March 2009, 23:00

Pe blogul meu am publicat mai multe comentarii referitoare la controversatul Mihai Darie, fost ofiţer de Securitate ajuns om politic de încredere al lui Petre Roman, Traian Băsescu, Adrian Năstase şi acum a lui Mircea Geoană, Nu de puţine ori m-am întrebat care este rostul acestui Darie în peisajul politic botoşănean. Acum sunt în măsură, după o investigaţie ce mi-a luat ceva timp, să public unele informaţii ca fapte ce corespund realităţii.

Deconspirarea lui Darie
Mihai Darie, după absolvirea şcolii de ofiţeri de securitate, a lucrat o perioadă la Direcţia a III-a Contrainformaţii, după care a ajuns ofiţer de securitate la Spitalul Fundeni. În această calitate a desfăşurat mai multe anchete, inclusiv asupra medicilor angajaţi în unitatea spitalicească. După 1990, ca mulţi ofiţeri de securitate, Mihai Darie s-a oploşit în Partidul Democrat, unde a devenit omul de casă şi de bază al preşedintelui de atunci Petre Roman. Ca membri al PD, a fost propulsat rapid în funcţii de conducere, după 1996 deţinând funcţia de secretar executiv.
În această calitate l-a însoţit pe Petre Roman la Palatul Cotroceni, la o întâlnire cu preşedintele Emil Constantinescu. Aşa a fost văzut la televizor de către Daniela Filipescu, fost medic la Spitalul Fundeni, care l-a recunoscut ca fiind fostul său anchetator. Soţul Danielei, Radu Filipescu, a fost un dizident comunist anchetat şi condamnat de către fosta Securitate. Iată ce şi-a amintit acesta, după ce soţia sa l-a descoperit pe Darie în delegaţia primită de preşedintele Emil Constantinescu la Cotroceni: „Era, cred, perioada în care eu eram închis, iar Darie a chemat-o pe soţia mea la un interogatoriu a Direcţiei de Urmăriri Penale din Rahova. Se purtase civilizat, dar oricum ni s-a părut prea mult ca un fost ofiţer de Securitate să ocupe funcţii politice de vârf”.
Între timp, Băsescu i-a tras lui Roman, de sub fund, scaunul de preşedinte al PD, aşezându-se el. Darie a făcut mişcarea rapidă de a se alătura noului şef de partid, Traian Băsescu. Iar ca o recompensă pentru credinţa sa, preşedintele Băsescu a declarat despre Darie că a fost „un securist de bine”.
Tot aşa avea să constate şi Gheorghe Onişoru, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS, căruia Mihai Darie i s-a adresat pentru a i se recunoaşte faptul că în cariera sa de ofiţer de securitate el n-a făcut poliţie politică. Membrii CNSAS au votat în mod egal, jumătate că Darie a făcut poliţie politică iar cealaltă jumătate că n-a făcut. Preşedintele Gheorghe Onişoru, a cărui vot urma să hotărască trecutul lui Darie, a votat cum că acesta n-a făcut poliţie politică. Curăţat chiar de către cei puşi să-i desconspire trecutul, Mihai Darie a prins şi mai mult curaj în a se implica politic.

Un securist de bine, dar fără minte
În 2003 Mihai Darie a trecut în PSD, părăsind PD-ul şi pe preşedintele Traian Băsescu. În PSD s-a bucurat de „stima şi preţuirea” lui Ion Iliescu, care, ca şi Băsescu, l-a perceput pe Darie ca „un fost securist de treabă”. Aşa l-a perceput şi Adrian Năstase, care l-a luat în preajma sa, pentru a-i folosi cunoştinţele şi experienţa dobândite în munca informativă. Să mai avem în vedere că Darie, cât a fost pe coamă de val în PD, a mai deţinut funcţia de director al Prefecturii Bucureşti (1997 – 2000), apoi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Regională, funcţii de pe urma cărora şi-a făcut noi relaţii şi şi-a rotunjit substanţial averea personală.
Înainte de a pleca din PD, Darie i-a reproşat lui Băsescu că a centralizat puterea în partid, spunând că acesta ia hotărârile de partid „într-un bideu, cu un grup restrâns de prieteni”. În replică, Băsescu a declarat că demisia lui Darie din PD nu este „o pierdere” pentru partid, după care a oferit presei o explicaţie mai amplă: „Subiectul Mihai Darie nu este semnificativ pentru mine şi pentru Biroul Permanent Naţional. Pentru noi, Mihai Darie nu este o pierdere.” În ce priveşte declaraţia lui Darie despre Băsescu, acesta din urmă şi-a exprimat convingerea că „Mihai Darie nu are atâta minte ca să spună lucrurile acelea. Ori l-ea citit de multe ori azi-noapte, ori le-a citit acum.” (Va urma)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

1 aprilie 2009 – Ziua Naţională a Păsărilor
Blestemul care bântuie prin sediul PNL
Ioan Rotundu
Cutremur urmat de incendiu la etajul II al Hotelului Rapsodia
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI MARTI – 31 MARTIE
Comentariul comentariilor L
(Ioan Rotundu)
Voronin huiduit de 10.000 de oameni la meciul cu Elveţia
Franţa a introdus, temporar, controale la frontierele cu statele vecine
Comunicat de presă PNL
Tot mai multe incendii, cărora pompierii le fac cu greu faţă
D e c l a r a ţ i a Uniunii Scriitorilor din Moldova
Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldovaşi a Forului Democrat al Românilor din Molodova
Horoscop
Rabinul tânguitor şi rabineasa violată
Promisiunea lui Putin către Voronin
Inspectorii sanitar-veterinari pregătesc prigoana producătorilor individuali
Criza economică întunecă fericirea ţiganilor botoşăneni
Ambasadorii folclorului voronean au cucerit Geneva
Deţinuţii botoşăneni, în pelerinaj la Schitul Vorona
Fricassée de pui
Banca Mondială nu mai vrea români pensionari
Mai mulţi bani pentru bolnavii de cancer
Au început să se înmulţească locurile de muncă
Dublă încercare de sinucidere nereuşită
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog