Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6117
De la 07 Ianuarie 2003
122891766

Cu pioşenie şi smerenie, Ţâbuleac are aplecare spre lucrurile sfinte

  • 3 April 2009, 23:00

Încă de acum doi ani, vorbeam despre eforturile primarului Mircea Acatrinei de a face din Coşula o localitate cu adevărat europeană, inclusă în traseele turistice judeţene. După ce aminteam că unul dintre principalele puncte de atracţie ale localităţii, Mănăstirea Coşula, un monument cu o vechime de 500 de ani, clădit încă de pe timpul lui Ştefan cel Mare, este „o adevărată arhivă de istorie şi o mărturie seculară a existenţei şi dezvoltării poporului român pe meleagurile Moldovei de Nord”, menţionam că, cel puţin la fel de importantă ca mănăstirea în sine este Casa Ecumenească, la rândul ei cu o vechime impresionantă, „declarată monument istoric în pofida faptului că, de zeci de ani, nu s-au mai alocat pentru reabilitarea ei decât sume infime”.
A fost principalul motiv pentru care monumentul a devenit, efectiv, o ruină, ridicând astăzi mai degrabă problema demolării sale şi a reconstituirii după planurile originale, decât cea a reabilitării. Doi ani mai târziu, în aprilie 2009, lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Monumentul continuă să se degradeze, deşi, în odiseea „reabilitării” sale a fost inclus la un moment dat chiar pe lista priorităţilor finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor.
Speranţe sunt, ce-i drept, că lucrurile vor evolua spre bine, dar până când mişcarea nu va începe efectiv iar muncitorii, echipaţi cu scule şi înzestraţi materiale, nu vor forfoti prin curtea mănăstirii, toate discuţiile purtate nu vor rămâne decât la nivelul intermediar situat între vorbe şi speranţe.
După separarea localităţii de Copălău şi naşterea comunei Coşula, repararea obiectivului a intrat în vederile primarului Mircea Acatrinei, care, de atunci, a tot făcut demersuri pentru obţinerea fondurilor necesare repunerii în drepturi a monumentului. Un prim succes a fost înregistrat în anul 2005, când documentaţia a ajuns la reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor care, în anul următor, au introdus casa pe lista prioritară a monumentelor care au nevoie de reparaţii capitale.
„În anul 2007, reabilitarea clădirii figura pe locul trei al listei monumentelor din Moldova care aveau nevoie de finanţare urgentă pentru a fi introduse în circuitul turistic local. Brusc, după alegerile locale din 2008, priorităţile culturale au dispărut, iar din lista respectivă s-a ales praful şi pulberea”, ne-a spus primarul Acatrinei.
În aceste condiţii, s-a trecut la „Planul B”, primarul contactând Compania Naţională de Investiţii care, după studierea proiectului şi analizarea oportunităţilor, a asigurat, la rândul ei, Primăria Coşula de sprijinul său. Mai mult, compania a promis că va finanţa lucrarea cu suma de 1 milion RON (10 miliarde lei vechi) dacă Ministerul Culturii va garanta preluarea lucrărilor şi continuarea investiţiei, estimată, în final, la 5 milioane RON.
A început din nou caruselul adreselor şi al drumurilor făcute la Ministerul Culturii, instituţie care, uitând promisiunile făcute până în urmă cu un an, s-a eschivat de la un răspuns clar. „Ulterior, am aflat că reabilitarea Casei Ecumeneşti a fost trecută încă o dată pe linie moartă, toate fondurile din Cultură fiind repartizate în 2008 construirii Catedralei Neamului. Iar cum Ministerul Culturii nu şi-a dat acordul de cofinanţare a monumentului de la Coşula, Compania Naţională de Investiţii nu a virat nici ea cele 10 miliarde promise, toate eforturile făcute noastre s-au dus şi de această dată pe apa sâmbetei”, ne-a mai spus primarul din Coşula.
Când nimeni nu se mai aştepta, mai ales că la graniţa anilor 2008 şi 2009 România a fost lovită, la rândul ei, de criza rezultată în urma recesiunii economice mondiale, problema reabilitării monumentului istoric de la Coşula a fost preluată de Consiliului Judeţean Botoşani. După o vizită efectuată la faţa locului, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, conştientizând valoarea extraordinară a monumentului, a promis tot sprijinul instituţiei pe care o conduce pentru realizarea unui obiectiv mult mai îndrăzneţ, a cărui planificare a întrecut în aşteptări şi cele mai optimiste previziuni: realizarea Corpului Monahal Coşula.
De la părintele Calenic Chirvase, stareţul Mănăstirii Coşula, am aflat că, „de data acesta, proiectul de reabilitare va cuprinde, pe lângă Casa Ecumenească, alte şase obiective, respectiv Biserica „Sfântul Nicolae”, stăreţia, clopotniţa, trapeza, cuhniile (beciurile) şi zidul împrejmuitor al mănăstirii” şi că „în prezent se lucrează la întocmirea studiului de fezabilitate”.
Mult mai optimist după numeroasele „eşecuri culturale” din ultimii ani, primarul Mircea Acatrinei susţine în prezent că „naşterea Corpului Monahal Coşula reprezintă şi pentru noi o mare bucurie deoarece, cu această ocazie, şi drumul comunal, care leagă biserica de DE58, va fi reabilitat. S-ar putea astfel realiza un vis al grupurilor de comune din perimetrul Băluşeni, Copălău, Coşula, Cristeşti, Vorona, Tudora, Flămânzi, Frumuşica, de a face parte dintr-un circuit turistic zonal”.
(B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Anunţ important!
“Dacă românii şi moldovenii decid in favoarea unei uniuni, UE nu se va opune”
Basarabenii vor deveni cetăţeni români în maxim 3 luni de la înregistrare
70 de studenţi de la USM au părăsit demonstrativ sala de la întâlnirea cu Voronin
CMR şi WRC susţin forţele pro-româneşti şi anti-comuniste din Basarabia
Semnificaţia geopolitică a votului din 5 aprilie
Evenimente religioase la biserica românească “Sf. Nicolae” din Montreal
Bunuri de 240 mii lei salvate de la incendiu
A făcut dovada că-i… bărbat
Horoscop
În loc de balamuc, se vrea preşedinte la Cotroceni
Lăcomia lui Ţâbuleac
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ 4 aprilie
Să-i spulbere pe „Vulturii” din Adăşeni
Marcu va demisiona din funcţia de senator şi va pleca din oraş
Ministrul Educaţiei în vizită la Botoşani
Mihaela Huncă este candidatul PSD Botoşani la europarlamentare
ca director al CCD, ea a fost acuzată că s-a înfruptat din banii publici
„O şansă pentru viaţă”
3 Aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Investiţiile Primăriei Botoşani pentru anul 2009
Controale pentru respectarea egalităţii de şanse
Din nou „Marea debarasare”
Laptele praf se va acorda doar pentru copiii cu mame bolnave
Androneasca vrea diplome securizate
Guvernul Boc i-a lăsat pe bugetari şi fără tichete de vacanţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog