Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12072
De la 07 Ianuarie 2003
122872139

Botoşani: Temă de lucru pentru parlamentarii USL de Botoşani

  • m măcar să sfârşească ce s-a început sub Guvernul Boc
  • 5 November 2013, 23:00

La mai bine de patru ani de la terminarea conductei de gaz dintre Hârlău şi Botoşani, prezenţa gazului metan în localităţile din zonă continuă să rămână un vis extrem de îndepărtat. Finalizarea magistralei nu înseamnă automat că localităţile prin care trece aceasta vor fi automat conectate la reţeaua naţională de gaze şi că în ele va coborî, peste noapte, raiul de pe pământ.
Pragmatic vorbind, cei Frumuşica, Flămânzi, Copălău, Coşula, Băluşeni şi Cristeşti vor avea nevoie şi în anii următori de fonduri serioase pentru a se putea „înţepa” la conducta cu gaz metan. Din păcate, în „Dosarul Conducta” lucrurile se mişcă extrem de încet, nefiind prea departe de locul în care se situau în 2009. Aproape fiecare localitate are încă multe probleme de rezolvat, lucru pe care l-am aflat discutând despre acest subiect cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din Flămânzi, Frumuşica, Copălău şi Coşula.
În oraşul Flămânzi, primăria, pentru a avea mai multe şanse în implementarea proiectului, s-a asociat, încă dinainte de sfârşitul mandatului primarului Pitorac, cu Societatea GAZ NORD-EST din Hârlău, care se ocupă cu instalarea reţelei din zonă. La început, lucrurile s-au desfăşurat normal. În 2011 au fost cumpărate acţiuni la societatea din Hârlău, apoi a fost întocmit studiul de fezabilitate.
Dar, după schimbările politice din vara anului 2012, interesul pentru această lucrare s-a diminuat, pentru ca, în prezent, proiectul să fie stopat de tot. Într-adevăr, în urmă cu un an, primarul Dan Oloeriu recunoştea că „sunt ceva probleme cu documentaţia care a fost depusă la Ministerul Economiei”, dar în continuare, în loc ca lucrurile să fie reluate, documentaţia a fost pur şi simplu blocată.
Cum de s-a ajuns la acest lucru, ne-a explicat actualul consilier Constantin Pitorac, fostul primar al oraşului Flămânzi: „În proiectul cu gazele, Oloeriu a stricat tot ce am iniţiat eu. A aplecat urechea la cei de la Curtea de Conturi care au afirmat că achiziţionarea de acţiuni de la societatea GAZ NORD-EST nu este legală, şi acum vrea să le vândă. Nu este adevărat. Prin acelaşi procedeu, Primăria Deleni a reuşit să introducă gaz metan în toată comuna. În judeţul Iaşi, mai sunt cel puţin cinci localităţi în care funcţionează asocierea aceasta. Pentru ele nu există aceleaşi prevederi ale Curţii de Conturi? Din păcatre Dan Oloeriu s-a dovedit a fi un primar slab, care execută fără să clipească tot ce-i spune Curtea de Conturi. Aşa de priceput este, că a reuşit să omoare şi chestiunea aceasta, a aducţiunii de gaze”.
În urmă cu un an, comuna Frumuşica se putea considera privilegiată faţă de restul localităţilor din zonă. Oportunitatea racordării localităţii la conducta de gaz metan a depins, o bună perioadă de timp, de demersurilor făcute de firma agricolă româno-germană AGRI.PE care, având nevoie urgentă de gaz metan în procesul de uscare a cerealelor, se oferise să construiască pe propria sa cheltuială staţia de joasă presiune, care costa în jur de trei miliarde lei vechi.
De aici, urma să plece practic reţeaua ce urma să împânzească localitatea şi care urma să aibă la început două tronsoane principale, cel din Rădeni şi cel din Frumuşica. „Teoretic, noi aveam gaz în comună. Trebuia doar ca cei de la AGRI.PE să achite construirea staţiei de joasă presiune şi apoi noi să începem extinderea pe străzi, ţinând cont de zonele cu cele mai multe solicitări”, declara anul trecut Costel Rădeanu, primarul de Frumuşica.
Din păcate, între timp cei de la AGRI.PE s-au răzgândit, abandonând ideea achiziţionării staţiei de joasă presiune din cauza preţurilor prea mari. „După ce ne-au ţinut încurcaţi trei ani, timp în care le-am concesionat terenul pentru staţie, ba chiar am obţinut şi cota de gaz, cei de la AGRI.PE s-au răzgândit. Aşa că, a trebuit să o luăm de la început. La fel ca cei din Flămânzi, am semnat un contract de asociare cu Societatea GAZ NORD-EST din Hârlău, de la care am cumpărat acţiuni. În virtutea acestui parteneriat, specialiştii lor au efectuat studiul de teren şi au trecut la executarea proiectului reţelei de gaz locale. Marea problemă de acum încolo constă în găsirea unei surse de finanţare pentru executarea practică a reţelei, căci cu fonduri de la bugetul local ne va fi practic imposibil să ne descurcăm”, ne-a spus Dumitru Baciu, viceprimarul comunei Frumuşica.
La Copălău, localitate în care, de asemenea, primăria a plătit bani frumoşi pentru realizarea studiului de fezabilitate, lucrurile s-au complicat puţin în sensul că, pentru a exista mai multe şanse de racordare la conducta de gaz metan, în proiect a fost asociată şi comuna Suliţa.
„Anul trecut s-a lucrat la actualizarea proiectului întocmit în anul 2006. De asemenea, împreună cu primarul din Suliţa, am discutat cu proiectantul pentru stabilirea optimă a locaţiei pentru staţia de joasă presiune. Din păcate, lucrurile au rămas în acest stadiu, mai nimic nu s-a schimbat, nici înainte, nici înapoi. Sunt convins că problema gazului se va rezolva şi la Copălău, dar mai durează. Oricum, în principiu şi noi depindem de numărul de potenţiali abonaţi la reţea, pentru că Societatea GAZ NORD-EST din Hârlău nu bagă banii în reţea dacă nu există un consum de gaze care să justifice investiţia făcută”, ne-a spus Ciprian Ivanov (foto), primarul comunei Copălău.
După ani de zile, în care, în privinţa gazului metan, la Copălău şi Băluşeni nu s-a auzit nimic, iată că lucrurile încep să se mişte timid în cele două localităţi. De la Mircea Acatrinei, primarul comunei Coşula, am aflat că, la nivelul localităţii, se duc „tratative cu o societate comercială agreată de ROM-GAZ pentru ca, în viitorul apropiat, să poată beneficia şi locuitorii noştri de gaz metan. Pentru ca lucrurile să se mişte mai repede şi mai uşor ne gândim la o asociare cu comunele Băluşeni şi Cristeşti, dar deocamdată nimic nu este stabilit exact”.
După cum bine anticipa încă din 2009 fostul primar de Flămânzi, actualul consilier Constantin Pitorac, edilii localităţilor mai sus menţionate „vor fi nevoiţi să apeleze la marii distribuitori de gaz din ţară, pentru a-i convinge că merită să concesioneze, pe o perioadă determinată, tronsonul respectiv, şi că numărul potenţiali de abonaţi ar putea să le aducă, pe termen lung, profit”
. În prezent, din păcate, lucrurile stau mai prost ca acum patru ani. Există comune în care, deşi conducta trece pe sub nasul primarilor, se bate pasul pe loc (Prăjeni, Copălău, Băluşeni), localităţi în care, faţă de anii precedenţii există ceva mai mult interes (Frumuşica, Coşula) şi localităţi în care chiar şi demersurile firave făcute în anii anteriori au fost trântite de pământ de le-a luat dracul, ca în cazul oraşului Flămânzi.
Aşa stând lucrurile, poate măcar în urma sesizării noastre parlamentarii USL se vor gândi să acorde sprijin primarilor nominalizaţi să poată sfârşi ce s-a început sub Guvernul Boc. În loc să rostească zilnic fel de fel de tâmpenii şi minciuni prin conferinţele de presă, să se angajeze public că rezolvă problema gazului pentru aceste comune.
Gabi Gomboş

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Trezit din comă
ANM: Ploi abundente si intensificări ale vântului, miercuri şi joi
Traian Băsescu a aprobat trimiterea unei echipe SPP in Siria
Senatorii au respins extinderea atribuţiilor Direcţiei Generale Anticorupţie
Care sunt construcţiile speciale la care vor fi aplicate noi impozite
FMI, îl contrazice pe Ponta cu privire la reducerea CAS
reducerea CAS nu e bugetată pe 2014
La ICR s-a numit un vicepreşedinte UDMR care nu ştie limba română
Nagy Mihai Zoltan nu are trecută limba română în CV
Fiica baronului PSD de Prahova urmărită penal
pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
Gastronomie: Carne de porc in suc propriu
Perversiune fiscală
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog