Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17849
De la 07 Ianuarie 2003
122903498

Botoşani: Dramă dorohoiană

  • Ioan Rotundu
  • 6 March 2013, 23:00

În aprilie voi împlini trei ani de la debutul emisiunii de reportaje televizate difuzate în cadrul emisiunii „Lumea lu’ Rotundu”. Am filmat până acum 118 reportaje, fiecare având tema sa, farmecul sau tragicul său, însă ca recentul reportaj filmat nu m-a impresionat niciunul aşa de puternic.
Încă din decembrie anul trecut, fostul primar de Dorohoi, Vasile Gherasim, s-a prezentat la Tele’M Botoşani şi a anunţat că în acest oraş există o familie care trăieşte o mare dramă iar cei de la Primărie nu vor să-i întindă o mână de ajutor. Redactorul şef mi-a adus la cunoştinţă cazul şi aşa am luat legătura cu fostul primar.
Cazul mi s-a părut interesant dar la-m tot amânat pentru că de fiecare dată se ivea altă urgenţă. Marţi am filmat la Dorohoi un caz social aparte, drama familiei Ioan Havârneanu.
Cu casa inundată în iunie 2010, când apele Jijhiei au ieşit din matcă în urma unei nploi torenţiale cu rupere de nori, Havârneanu s-a trezit fără acoperiş iar odată cu el şi fiica sa cu doi copii, plus alţi doi nepoţi de la no altă fată plecată în lume, pentru a mmunci. După ce-a reuşit să învingă birocraţia celor din Primăria Dorohoi, a primit o casă în cartierul Dumbrava Roşie, casă cu trei camere ridicată pe banii alocaţi sinistraţilor de pe urma inundaţiei de către Guvernul Boc.
Dar casa era numai cu pereţii ridicaţi şi acoperişul deasupra, fără tencuieli interioare şi exterioare, fără racord laao㠖 canal şi la reţeaua de curent electric. Neavând de ales, Havrâneanu s-a mutat în această casă. A acopetrit pereţii, prin care pătrundea vântul, cu folii de plastic, covoare şi ce-a mai avut.
În casă a rămas să locuiască nevastă-sa şi doi nepoţi, el plecând să lucreze la viile din zona Mizil pentru a câştiga bani şi termina lucrările la noua casă. În luna februarie 2011, într-o noapte, de la o lumânare lăsată aprinsă, în casă s-a declanşat un incendiu în care au ars de vii nevasta şi cei doi nepoţi ce locuiau cu ea. Casa a fost mistuită de incendiu, rămânând doar pereţii.
De atunci Havârneanu locuieşte într-o gheretă improvizată la fosta locuinţă prăbuşită sub apele Jhijiei. În aceeaşi curte, din resturile recuperate de la casa prăbuşită, o altă fiică a ridicat o cameră şi un acoperiş deasupra în care locuieşte cu soţul şi doi copii. Ioan Havăîrneanu., la cei 64 de ani ai săi n-are serviciu. Fără serviciu este şi fiica sa cu soţul, care trăiesc din cei 80 de lei alocaţia celor doi copii.
Condiţiile în care trăiesc sunt crunte şi greu de imaginat pentru zilele noaste, pentru civilizaţia europeană spre care aspirăm. În ziua când am filmat, Ionela, fiica lui Havârneanu îşi aştepta copii de la şcoală şi soţul care găsise ocazional ceva de lucru. N-avea nimic ce să dea mâncare la copii şi aştepta soţul să vină cu ceva bani să poată cumpăra măcar o pâine.
Deşi sunt cazuri sociale cu totul aparte, de la Primăria Dorohoi nu s-a intervenit pentru a le uşura situaţia. Am ajuns cu filmatul şi la Primărie. Aici mi-a fost dat să discut cu doamna Rodica Ailoaie, şefa Serviciului investiţii, care cunoştea situaţia familiei Havârneanu.,
Doamna mi-a vorbit în termenii birocratici a unui funcţionar ajuns un robot care execută doar ordinele şefului şi mecanic articolele din lege, deşi ea lucrează în Primărie de prin anul 2005 şi ar fi trebuit să fie mult mai umană asupra cazului, mult mai deschisă în gândire. Ea n-a fost capabilă de niciun sentiment de milă umană, invocând tot timpul discuţiei că a respectat legea. Femeia asta nu poate trece dincolo de hârtiile sale şi să afle că dincolo de articolele seci de lege sunt oameni care trăiesc drame greu de imaginat. Sunt copii care trăiesc fără bucuria vieţii copilăreşti, care pleacă şi vin de la şcoală flămânzi.
Dincolo de legile idioate ale doamnei Ailoaie concepute de parlamentari cretini se află o familie care trăieşte claie peste grămadă într-o cameră cu pereţii de lut, mică şi slab luminată, fără acces la canalizare, fără condiţii de spălat, friguroasă. Mai mult, doamna Ailoaie mi-a spus că şi Ioan Havârnreanu ar putea sta cu fiică-sa, adică cinci oamenii într-o cămăruţă. Ar sta doamna Alioaie măcar cinci minute nu acea cameră în care noi am filmat? Sunt convins că ar pleca vomându-şi şi maţele!
Anul trecut, Primăria Doroho0i a cheltuit câteva miliarde de lei pentru organizarea unei chermeze publice la care a participat şi social-democratul Zgonea, fost şi actual preşedinte al Camerei Deputaţilor. Zgonea a venit la Dorohoi, pentru un mic, un cârnăcior şi o bere cu elicopterul care ne-a costat peste o sută de milioane.
Dar primarul social-democrat Dorin Alexandrescu n-a găsit bani pentru a-i reface casa arsă a lui Ioan Havârneanu, fiind o situaţie de primă urgenţă. Doamna Ailoaie, în mulţii ani de când lucrează în Primăria Dorohoi, n-a descoperit că legea are două forme de interpretare. Mai întâi spiritul ei, care este latura umană, şi mai apoi litera ei, ca normă juridică de reglementare restrictivă.
Abrutizată de gândirea anchilozată în tiparele funcţionarului admi9nistrativ, robotizată di articolele de lege, doamna Ailoaie nu poate concepe că legile cu care lucrează au şi o latură umană, că vieţile cetăţenilor sunt mai importante decât un amărât de articol de lege interpretat restrictiv.
Aceşti funcţionari administrativi găsesc o grămadă de portiţe ale alegii să fure banul public şi nu găsesc portiţe să folosească banul public pentru a îndulci viaţa unei familii ajunsă la capătul puterilor.
Când am montat secvenţele filmate am putut realiza adevărata dimensiune a acestei drame de familie şi câtă imbecilitate putem întâlni la funcţionarii statului plătiţi din sudoarea noastră. Desigur, situaţia din familia Havîrneanu este mutl mai complexă şi s-a ajuns în situaţia de faţă şi din vina lor. Dar n-avem dreptul să-i pedepsim pe oameni pentru lipsa tăriei lor de caracter de a rezista în faţa necazurilor, devenind robii unor vicii.
Menirea instituţiei Primăriei este să-şi salveze cetăţenii de la necazuri şi nu să le adâncească suferinţa. În reportajul de faţă am prezentat doar drama familiei Havârneanu. Voi continua cu dezvăluiri despre dimensiunea uriaşă a furturilor de materiale, a jafului din banul public, puse la cale atunci când s-au construit din banii alocaţi de la buget casele sinistraţilor din cartierul dorohoian Dumbrava Roşie. N-o să vă vină a crede cum şi cât de mult s-a furat, fără ca cineva să fie tras la răspundere.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: La pescărie
Gastronomie: Supă cremă de cartofi cu afumătură
Premierul Ponta, despre scumpirea energiei electrice
Un fost angajat de la Mechel Câmpia Turzii s-a sinucis miercuri, de ziua lui
O întrebare respectuoasă pentru Masoneria din România
Crin Antonescu, iritat de jurnalişti
Nici liberalii germani nu vor România în Schengen
Măsurile Guvernul Ponta scoate sindicaliştii în stradă
două mii de sindicalişti de la metrou au protestat în Capitală
La numai 10 minute minciuna lui Ponta a ieşit la iveală
Lista cu sumele alocate de preşedintele Ţurcanu către primării
Preşedintele Ţurcanu nu s-a arătat pătimaş politic
Liberalul deputat Verginel Gireadă nu se pricepe la semne
Juristul Victor Niţu a pierdut un proces de un milion de euro
Botoşani: Zile negre pentru firmele de construcţie şi reabilitări drumuri
Subprefectul Tocariu ştie primari care se răzbună politic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog