Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
In vino veritas
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2915
De la 07 Ianuarie 2003
122888564

Ex-prefectul Simionovici este bun la pocinog

Ducu a deschis drumul unui întreg alai de dosare penale

  • cei din mafia alcoolului, spaţiilor comerciale, jocurilor de noroc şi a plăţilor ilegale din bugetul statului îşi aşteptă rândul
  • evazionistul miliardar Severin Tcaciuc avea „antene“ şi la Botoşani
  • 8 August 2007, 23:00

Arestarea ex-prefectului de Botoşani Alexandru Simionovici nu a fost un act premeditat de răzbunare politică cum se încearcă a se acredita ideea de bază. Poate că cititorii noştri îşi mai amintesc de faptul că, imediat după alegerile locale din iunie 2000, o serie de primari proaspăt aleşi şi-au exprimat nemulţumirea că factura de cheltuieli pentru alegerile locale este prea mare faţă de cheltuielile efectiv angajate. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi după alegerile parlamentare din toamna anului trecut. Despre primarii nemulţumiţi de modul decontării acestor cheltuieli noi am scris la vremea respectivă. Măsuri nu s-au putut lua la acea vreme pentru că Alexandru Simionovici se mai afla în funcţia de prefect. Faptul n-a fost însă trecut total cu vederea. Curtea de Conturi a dispus printr-un plan tematic verificarea sincerităţii cheltuielilor angajate în alegerile anului trecut. Aşa s-a ajuns ca la Prefectura Botoşani să fie verificat decontul acestor cheltuieli şi tot aşa controlorii Curţii au descoperit ilegalităţile comise.
Acest fapt ne-a fost confirmat de către persoane abilitate din cadrul Curţii de Conturi Botoşani. În asemenea condiţii nu se poate vorbi de o răzbunare politică a actualei guvernări. Despre răzbunare politică nu poate fi vorba nici în dosarele care se finalizează în prezent, tot surse autorizate neexcluzând operarea unor arestări. Controlorii Curţii de Conturi Botoşani au mai constatat ilegalităţi şi în activitatea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani. Dosarele sunt în curs de finalizare. Cel al fostului preşedinte CJASS Botoşani, actual preşedinte al Consiliului de Administraţie în aceiaşi instituţie, respectiv dr. Ovidiu Mimor are conotaţii mai aparte. În acest dosar sunt implicaţi vreo 70 de medici. Prejudiciul contră în efectuarea de plăţi ilegale către unităţile spitaliceşti, ambulatorii şi medici de familie. Exemplificăm aici şi cazul medicului Ligia Ursuleanu, fost director la Spitalul de copii Botoşani, căreia i se pune în sarcină plăţi ilegale (cu tot cu penalizări) în sumă de vreo 50 milioane lei. Fostul director şi medic nu s-a sfiit să-şi emită decizie de imputare chiar în propria sa sarcină. Medicul Ligia Usruleanu este şi membră PNŢCD, dar şi rudă prin alianţă cu ex-prefectul Simionovici se pare.
Cert este că acest dosar, în care personajul principal este dr. Oviciu Mimor, este destul de complex. Deocamdată, dosarul privindu-l pe dr. Mimor şi aflat pe rol la Camera legislativă a Curţii de Conturi Botoşani este suspendat, primând cercetările penale. Cercetările penale care se derulează urmează a fi finalizate în scurt timp.
Un alt dosar se află deschis pe numele lui Ionel Tacu, fost director economic în cadrul CJASS Botoşani. Despre maşina procurată în condiţii neelucidate de către Ionel Tacu s-a mai scris. Cercetarea penală va concluziona dacă există şi în ce constă răspunderea penală a acestuia. Pe lângă maşina în cauză, Tacu mai este cercetat şi pentru o serie de plăţi ilegale. Numai că aceste plăţi au fost efectuate cu avizul unor persoane ce deţineau funcţii superioare celei ale sale, răspunderea părând a fi colectivă.
În ceaţă plutesc şi cercetările într-un alt dosar în care se vehiculează numele Sanatoriului TBC din Guranda. Despre salariile destul de substanţiale ale medicilor şi cadrelor medicale din acest Sanatoriu noi am mai scris. Deocamdată, pentru a se proteja cercetările, nu putem furniza mai multe detalii.
O altă serie de dosare privind cercetarea penală a unor infracţiuni economice sunt ţinute sub strictă cenzură de informaţie de către organele de anchetă. În curând vor apărea în presă numele unor directori care au gestionat spaţii comerciale ale diferitor societăţi privatizate pe seama patrimoniului statului, spaţii care au fost vândute ulterior privatizării pe sume subdimensionate. Nu că ar fi făcut aceste societăţi acte de caritate în favoarea întreprinzătorilor economici. Nici vorbă de aşa ceva. Organele de urmărire penală cercetează faptul că unele spaţii au fost vândute cu sume destul de substanţiale, dar s-au contabilizat sume subdimensionate, diferenţa intrând în buzunarul foştilor şi actualilor directori ai acestor societăţi. Şi să ştiţi că la mijloc este vorba de o evaziune fiscală de ordinul miliardelor.
Ioan Ciotâr, fost director la PECO Botoşani, este acuzat că a efectuat tranzacţii comerciale păgubitoare pentru unitate. Mai exact, a livrat produse petroliere către o societate botoşăneană acceptând în schimb preluarea în contul debitului a unei locomotive casate. Şi în acest dosar, cu siguranţă, cercetarea penală va stabili gradul de culpabilitate a fostului director Ciotâr. Cercetări se fac şi pentru a se elucida împrejurările în care patronul societăţii Mary Com SRL Botoşani, Dumitru Amişculesei, şi-a procurat o maşină personală extrem de performantă, în ţară apreciindu-se că ar mai fi vreo zece de acest tip. Autoturismul, despre care se spune că ar fi costat două miliarde lei, a fost introdus în ţară, se pare, fără a fi plătite taxe vamale. Sunt afirmaţii din care rezultă că neplata taxelor vamale s-ar datora faptului că patronul Amişculesei ar deţine un act din care rezultă că este persoană care suferă de un anumit handicap, acest certificat aducându-i scutiri de taxe vamale care se ridică la suma de un miliard de lei. Organele de cercetare penală anchetează faptul şi împrejurările legalităţii în care s-a eliberat acest certificat cu grad de handicap.
Urmează la rând seria dosarelor de cercetare penală privind implicaţiile cu vânzarea la negru a alcoolului. Evaziunea fiscală în comerţul cu alcool este estimată la câteva zeci de miliarde de lei. Se vehiculează prin culisele organelor de cercetare penală nume de comisari financiari şi patroni autohtoni producători de alcool.
Puţini cunosc faptul că procurorul Aurel Simion, din cadrul Pachetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a fost delegat la Suceava pentru a efectua cercetări în dosarul celebrului evazionist miliardar Severin Tcaciuc. Faptul că Severin se bucură de protecţia unor poliţişti suceveni, a unor procurori locali şi judecători, cercetările sunt mult îngreunate. Cu toate acestea câte ceva a mai transpirat. A “transpirat” faptul că Severin a avut o aripă de evazionişti şi pe la Botoşani. La mijloc este vorba de alcool şi jocuri de noroc. Nu se exclude faptul ca, pe lângă numele de comisari financiari şi patroni, să apară şi nume cu rezonanţă din poliţia botoşăneană.
Recapitulând, chiar dacă au fost sau sunt membri ai PNŢCD: dr. Ovidiu Mimor, dr. Ligia Ursuleanu, Ionel Tacu şi cei care îi vor urma, printre care şi liberalul Ioan Ciotâr, vor răspunde pentru faptele lor şi nu pentru culoarea lor politică. Până în prezent, din ce cunoaştem noi, nu au apărut nici un fel de semne că se urmăreşte o plată a unei poliţe politice. Ştim că organele de cercetare penală au fost sesizate de persoane juridice autorizate să fie luate o serie de măsuri împotriva unor ilegalităţi şi tragerea la răspundere a celor care le-a comis. Vedeţi dvs. în aceste proceduri legale vreun act de răzbunare politică? (Ioan DÂNGEANU)

N.R. – Câtă naivitate din partea noastră! La acea vreme am crezut că lupta împotriva corupţiei este una adevărată, reală. Din tot ce s-a scris la data când a apărut acest reportaj, respectiv 24 septembrie 2001, nimic nu s-a finalizat în litera şi în spiritul legii. Toţi cei vizaţi, nu numai că n-au răspuns pentru faptele lor, dar între timp au fost promovaţii în funcţii la fel de importante. Avem cazul medicului Ovidiu Mimor, ajuns director general la Spitalul judeţean. În ce-i priveşte pe evazioniştii cu alcool, averea lor a sporit vizibil, iar dosarele lor au dispărut fără urmă.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reguli privind conducerea, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto
Gabi Jugaru, poliţist în propria farsă
Ghicitoare
Anunţ-concurs
Horoscop
2.344 de grădiniţe şi şcoli din învăţământul preuniversitar vor primi fonduri
Tinerii îşi pot cumpăra locuinţele ANL
O profesoară vrea să vă scoată din impas
Anunţ important
Jegul, o placere
Românul şi „papagalul”
Scrisoare veninoas㠖 test de inteligenţă
Bancuri cu poliţişti… inteligenţi
Logica lui Socrate
Ura doctorului
Program TELE’M Botoşani, joi, 9 august
Sebastian Vlădoiu se leapădă de propriile vorbe
Declaratia ministrului Paul Păcuraru
Campanie de comunicare adresată publicului larg din România
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog