Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23287
De la 07 Ianuarie 2003
122883354

10 miliarde de euro pentru agricultura românească

  • 12 March 2008, 23:00
Agricultura românească va beneficia de 10 miliarde de euro până în 2013 (opt miliarde de euro – fonduri europene - şi două miliarde contribuţie românească), fonduri care vor fi destinate proiectelor de modernizare a agriculturii şi de dezvoltare rurală, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu, marţi, cu prilejul lansării Ghidului Solicitantului pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în comuna Stăneşti, din judeţul Giurgiu.
Domeniile pentru care se alocă aceşti bani sunt creşterea competitivităţii sectoarelor agro-alimentar şi forestier; îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural; îmbogăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale; demararea şi funcţionarea iniţiativelor de dezvoltare locală, a menţionat premierul.
După mai mult de 50 de ani este nevoie de investiţii masive în modernizare, echipare şi în tot ceea ce înseamnă infrastructura necesară dezvoltării unei agriculturi competitive şi performante, a declarat premierul.
Ministerul Agriculturii ar trebui să încerce să simplifice procedurile birocratice de accesare a fondurilor, a arătat el, fără să renunţe însă la a observa modul eficient în care trebuie cheltuiţi aceşti bani publici, europeni şi româneşti, care finanţează dezvoltarea şi modernizarea agriculturii. Viitorul agriculturii româneşti este legat de ferma care produce pentru piaţă şi investiţiile vor fi direcţionate spre fermele viabile, a arătat premierul.
„În acelaşi timp însă, trebuie să spun foarte clar că aceste ferme de mici dimensiuni care funcţionează pentru subzistenţă au o componentă pe care nu o putem neglija. Este componenta socială, legată de faptul că ele sunt deţinute de persoane în vârstă, care nu au alte venituri, care nu au altă preocupare decât mica lor gospodărie şi nu le putem lua acest lucru cu care s-au născut şi la care ţin foarte mult”, a mai declarat el.
El i-a îndemnat pe agricultori să se unească în asociaţii şi să recurgă la folosirea sistemelor de irigaţii, pentru modernizarea cărora statul acordă subvenţii.
„Avem fonduri importante pe care le alocăm an de an pentru a-i subvenţiona pe cei care recurg la folosirea sistemelor de irigaţii. Rămâne ca dumneavoastră să vă constituiţi în asociaţii, pe baza cererilor dumneavoastră, structurile care funcţionează în sistemul de irigaţii să repună le repună în funcţiune, astfel încât să puteţi beneficia de acest important atu în realizarea unor producţii care să vă aducă roadele pe care aşteptaţi”, a arătat primul-ministru.
România are nevoie şi de un sistem solid de învăţământ agricol la nivel de licee agricole, în aşa fel încât cei care stau şi lucrează terenurile trebuie să aibă o pregătire asigurată în licee moderne. „Vreau să cred că viitorul sistemului educaţional în agricultură va trebui să aibă la bază, subliniez, licee agricole care să îi atragă pe tinerii din mediul rural”, a spus premierul.
Producţia agricolă românească poate profita de orientarea preferinţelor în piaţă spre produsele alimentare naturale, care au preţuri foarte mari pe piaţa europeană şi care pot asigura venituri mult mai consistente decât produsele tratate cu îngrăşăminte.
„Ministerul Agriculturii se va concentra în perioada care urmează pe găsirea de soluţii şi pe demararea de proiecte care să le permită producătorilor – atât de cereale, cât şi de legume şi fructe – să-şi depoziteze şi să-şi păstreze producţia astfel încât, după aceea, să o poată vinde în condiţii cât mai bune din punct de vedere financiar”, a declarat premierul.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a mai declarat că este optimist în ceea ce priveşte viitorul agriculturii şi că aşteaptă din partea agricultorilor implicare în eforturile de a realiza o agricultură modernă, performantă „care poate să dea posibilitatea celor care muncesc în agricultură să câştige bine, să se bucure de eforturile pe care le fac”.
Premierul a vizitat şi o fermă agricolă înfiinţată de un inginer agronom care a lucrat în zona Stăneşti, a concesionat pământ şi cultivă grâu, rapiţă, lucernă, floarea soarelui şi porumb. În discuţiile cu fermierii prezenţi, premierul a ţinut să sublinieze că, la acordarea subvenţiilor pe care guvernul le acordă pentru îngrăşăminte, motorină sau seminţe, trebuie adăugată şi preocuparea agricultorilor pentru creşterea productivităţii.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a efectuat o vizita în judeţul Giurgiu, însoţit de Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Cornelia Harabagiu, secretarul de stat în MADR pentru Programul SAPARD-Dezvoltare Rurală, Camelia Spătaru, Secretar de Stat, Purtător de Cuvânt al Guvernului şi consilierii de stat Andrei Alexandrescu şi Mircea Cherteş.
(Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 11.03.2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Deocamdată, fără contracandidaţi
Ioan Rotundu
Horoscop
Insistenţă
Comentariul comentariilor (LXXIII)
(Ioan Rotundu)
Posibilitate de a lucra într-o bancă
Dascălii se plâng că s-au trezit că au calificative diminuate
Profesori sancţionaţi pentru erori în evaluarea tezelor cu subiect unic
Comisarul şef Zelincă a fost titularizat pe post
De ziua lor, comisarii de mediu au plantat pomi
Drumul care i-aduce un nou mandat de primar
Indisciplina şi abandonul şcolar vor fi monitorizate de poliţie
Premiu de 60 000 de euro
Cristi Hogaş terorizează Academia în ”Cu un pas înainte”
Comunicat de presă
Anunţ gen divertisment
Program TELE'M Botoşani, joi, 13 martie
Pinoccho şi-a găsit partid pe măsura potenţei sale politice
Dezlegare la subvenţii în agricultură!
Sportul este mereu lăsat pe planul doi
Monitorizare atentă asupra copiilor instituţionalizaţi
Ţărăniştii botoşăneni vor un spate puternic
În încercarea de a face regulă, poliţiştii comunitari sunt înjuraţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog