Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4591
De la 07 Ianuarie 2003
123148586
pnl

150 de ani de la unirea Principatelor Române Moldova şi Muntenia

  • Scarlat V. Vârnav – unionist şi susţinător al lui Cuza Vodă
  • 22 January 2009, 23:00
Născut la 14 octombrie 1813, la Hilişeu, în fostul ţinut Dorohoi, ca al doilea fiu al cărturarului Vasile Vârnav şi al Mariei (Gheucă), Scarlat Vârnav înscrie un impresionant palmares biografic, zbuciumat şi performant, cu servicii în slujba Revoluţiilor de la 1848 din Franţa şi Principatul Moldovei şi în Epoca Unirii şi a lui Cuza Vodă.
Din bogata sa faptică desprindem: studii de drept, la Paris (L’Ecole de Droit) şi, simultan, de filozofie şi literatură, la Sorbona – 1837 – 1840; 2/14 decembrie 1845 înfiinţează Societatea Studenţilor Români din Paris, o societate care reunea pe tinerii moldoveni şi munteni, cu vederi progresiste, animaţi de nevoia de propăşire a ţării; aici, la Paris, în aceşti ani, trebuie găsită ataşarea sa la francmasonerie, odată cu cea a altor tineri români; 1845 – cumpără 16 opere de artă, care vor fi baza înfiinţării viitoarei Pinacoteci ieşene; 1846 – fondează Biblioteca Română din Paris, cu sediul în propria locuinţă din Paris; După cum este şi ctitorul Capelei Române din Paris; Februarie 1848, când izbucneşte Revoluţia, se înrolează în Garda Naţională franceză, asigurând servicii medicale şi, ulterior, revine în ţară, cu toată vigilenţa regimului Mihai Sturdza, implicându-se în acte revoluţionare paşoptiste, la care lua parte activă şi fratele său, Dr.C.Vârnav; …1850 – la Hilişeu, cu treburi la moşie; din 1855 – la M-rea Neamţ, activând pentru Unire, fără a uita însă de Hilişeul natal, de consătenii săi, pe care-i iubea mult şi cărora le admira des „cîmaşa curată de fuir, chimirul roşu şi căciula ţărănească” şi unde, când „Viind alegerile pentru Divanul Ad-hoc, el strânge pe sătenii de pe moşia lui şi a fratelui într-o piaţă pe care o botezase „a Unirii” şi de acolo, cu femei, cu copii, până şi cei din faşă” îi conduce „cu cea mai mare pompă, în sunetele clopotelor şi în clocoteala oacelor (…), strigând: Vivat Unirea, că a reînviat naţia română!” (N. Iorga).
Scarlat Vârnav alias Sofronie s-a afirmat ca un susţinător fervent al reformelor lui Cuza Vodă, la care, oricare ar fi, „Popa Vârnav zice DA!” şi, făcând-o el, ceilalţi cum să nu-l urmeze? S-a afirmat, totodată, în nobila acţiune de colectare de fonduri pentru construirea spitalului din Bârlad, oraş în care cetăţenii îl preţuiau mult, alegându-l şi deputat liberal (1867), oraş în care avea să şi moară, într-o modestă cameră de hotel, la 30/31 ianuarie 1868, fiind înmormântat în cimitirul bisericii Sf. Voievozi din localitate.
Sintetizând, Scarlat Vârnav alias Sofronie Vârnav a ilustrat profund patriotismul românesc, statutul de mason legându-l de floarea Revoluţiei Paşoptiste Române, completându-le pleiada de valori remarcabile. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Demagogia la ea acasă
Operatorii de telefonie obligaţi să deblocheze telefoanele clienţilor
Comunicat de presă
Comentariul comentariilor XIII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Noroc… până la capăt!
Interdicţie în PSD
Este autorizat, nu amator!
Aşa se jefuieşte o naţiune!
Nu mai umiliţi copiii!
"...să nu rămânem blocaţi în trecut..”
Înseamnă să uitam de consecinţele Pactului Ribentopp-Molotov?
Un discurs care ne-a umilit istoria
Ioan Rotundu
Cristian Roman va fi iar prefect de Botoşani
Pare împăcat cu soarta de-a împărţi puterea cu Achiţei
Regulamentul de blocare a roţilor a făcut deja 15 victime
Preşedintele Ţâbuleac le-a dat de înţeles transportatorilor cine-i şeful
iar transportatorii au răspuns „Prezent, să trăiţi!” rămâne de văzut dacă vor scoate şi banul
Adio Patinoar, ne revedem la anu’!
De va câştiga procesul, Pintilii îl va jumuli rău de tot pe Ţîbuleac
Spitalul judeţean se va autofinanţa făcând afaceri cu papuci de casă
Inspectorii OJPC s-au luat de hainele second-hand
Munteanu nu mai poate face economii la medicamente
Abuzurile în ridicatul maşinilor au început să curgă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog