Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19568
De la 07 Ianuarie 2003
122905217

167,9 milioane euro - cheltuiti de Romania in proiecte POSDRU si blocati la rambursare de Comisia Europeana

  • 2 March 2016, 23:00
Comisia Europeana a blocat, prin procedura de intrerupere, plata a 167,9 milioane de euro catre Romania, reprezentand cheltuieli efectuate in proiecte europene derulate in Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a informat, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), la solicitarea HotNews.
Banii reprezinta cheltuieli efectuate, dupa luna august 2012, de catre beneficiari care au derulat proiecte pe fonduri europene POSDRU. Aceste cheltuieli au fost deja suportate de statul roman, care a efectuat platile interne catre beneficiari. Mai departe, Guvernul ar fi urmat sa primeasca de la Comisia Europeana cei 167,9 milioane de euro in baza cererii intermediare transmise de Bucuresti la Bruxelles in 31 decembrie 2015.
"Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a primit de la Comisia Europeana (Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune) o notificare cu privire la intreruperea termenului de plata pentru cererea intermediara transmisa in 31 decembrie 2015, care contine cheltuieli efectuate de catre beneficiari dupa luna august 2012" - a informat MFE, intr-un comunicat.
Potrvit sursei citate, motivele intreruperii vizeaza deficiente in functionarea sistemului de management si control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selectie a proiectelor si verificarile de prim nivel realizate de Autoritatea de Management si Organismele Intermediare aflate in subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, respectiv Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.
Aceste deficiente au fost constatate in cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie ¬ 10 noiembrie 2015.
"Analizam aceasta situatie si suntem in legatura cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a identifica si lua masurile necesare pentru ameliorarea functionarii sistemelor de gestionare si control aferente POSDRU si pentru verificarea cheltuielilor efectuate de beneficiari. Aceasta experienta ne confirma ca schimbarea radicala a modului de abordare cu privire la finantarile 2014-2020 este necesara", a afirmat Aura Raducu, ministru al fondurilor europene, potrivit sursei citate.
Autoritatea de Management pentru POSDRU, care din februarie 2014 a trecut din subordinea Ministerului Muncii la Ministerul Fondurilor Europene, va continua sa verifice cererile de rambursare ale beneficiarilor si sa efectueze plati pentru cheltuielile eligibile aferente proiectelor aprobate, a mentionat MFE.
Nu este prima oara cand fondurile europene ale Romaniei sunt supuse de Comisia Europeana procedurilor de intrerupere si de suspendare, ca urmare a unor nereguli gasite in proiectele derulate de beneficiari romani, publici sau privati. Cel mai recent, la finele anului 2014, Comisia Europeana a refuzat temporar sa-i plateasca Romaniei in POSDRU cheltuieli de aproape 460 de milioane de euro.
"Autoritatile romane au depus o aplicatie de plata interimara la serviciile Comisiei Europene pe 30 decembrie 2014, in suma de 459.756.188,47 euro, care sa fie acoperita din Fondul Social European. Inainte de a proceda la plata, Comisia a cerut autoritatilor romane sa faca verificari mai amanuntite asupra cheltuielilor certificate si sa inlature orice potentiale erori legate de procedurile de selectie si verificare. Imediat ce aceste verificari vor fi facute si Comisia va ajunge la o concluzie pozitiva ca urmare a propriilor verificari, platile in POSDRU pot fi reluate", a declarat atunci, pentru HotNews, un purtatr de cuvant al CE.
In cele din urma, plata a fost deblocata, in octombrie 2015.
Afentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Lipsit de noroc
Reţeta zilei: Ficat de porc cu sos de roşii
Horoscopul zilei de 03.03.2016
Dragnea: Anca Dragu trebuie sa inteleaga ca este ministru de Finante, nu functionar
Intalnirile cu ministrii, tot mai plictisitoare
Conturile bancare pentru campaniile electorale nu vor mai putea fi blocate,
iar partidele isi pot inchiria sediile pentru orice activitati - proiect adoptat de Senat
SUA vor suferi atacuri informatice care vor viza marile infrastructuri similare celor din Ucraina
seful NSA
Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa: Statul Islamic se raspandeste precum cancerul printre refugiati
Bombardamentele Rusiei urmaresc terorizarea sirienilor, pentru a-i pune pe drumuri
Gabriel Oprea urmarit penal de DNA.
Fostul ministru a spus ca masina de lux a fost cumparata pentru noua unitate de paza a conducerii MAI si ca nu a cerut-o el
Patronat IMM: Cerem Guvernului sa amane pana in 2017 noul sistem de impozitare a sediilor de firma
Papa Francisc: Biserica nu vrea "banii murdari" obtinuti abuzand de muncitorii prost-platiti
Gorghiu, despre alegerile locale: Va fi cea mai mizerabila campanie electorala
Despre PSD: Doamna Firea ar fi un candidat foarte bun, un alt candidat - Serban Nicolae/ Nu exclud discutii cu Monica Macovei, Nicusor Dan sau Uniti Salvam
UDMR il sprijina pe Antal Arpad pentru un nou mandat la primaria Sfantu Gheorghe,
desi este anchetat de DNA sub control judiciar
Incendiu cu victimă la Corni
Botoşani: Afacerile şi moralitatea murdare ale deputatului liberal Gireadă (II)
Guvern: Scolile particulare vor primi finantare de baza alocata de la bugetul de stat
Guvernul Ciolos a aprobat Ordonanta de modificare a legii educatiei,
in ciuda apelului intelectualilor de a accelera retragerea titlurilor plagiate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog