Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14868
De la 07 Ianuarie 2003
122874935

2010 - Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti

  • 4 January 2010, 23:00
In contextul aniversarii in anul 2010 a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) si a 125 de ani de la recunoasterea oficiala a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885), la initiativa Patriarhului Daniel, Sfantul Sinod al BOR a hotarat ca anul 2010 sa fie declarat „Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti" in Patriarhia Romana, transmite Romanian Global News, care citeaza un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana.
In acest sens, Cancelaria Sfantului Sinod a elaborat un program-cadru cu caracter national bisericesc pentru realizarea in anul 2010 a proiectului religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic si mediatic intitulat „2010 - Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti".
In prima parte a anului 2010, Patriarhia Romana si eparhiile din tara si strainatate vor organiza conferinte pastoral-misionare, colocvii teologice, dezbateri si seri duhovnicesti, iar profesori si specialisti in teologie pastorala, catehetica-omiletica, drept bisericesc si misionar-ecumenica vor realiza studii, comentarii, bibliografii care vor trata istoria Crezului Ortodox (geneza, contextul istoric si teologic al formularii simbolului Niceo-Constantinopolitan) si locul Crezului in cultul ortodox (text si cantare bisericeasca), in cateheza ortodoxa (inclusiv ora de Religie si programul Hristos impartasit copiilor), in activitatea pastoral-misionara a Bisericii si in dialogul cu alte Biserici crestine. In acest context, Patriarhia Romana va publica doua lucrari dedicate Crezului Ortodox, un volum teologic si un volum cu fresce reprezentand sinoadele ecumenice si sfinti aparatori ai dreptei credinte.
In a doua parte a anului 2010, va fi abordata tema Autocefaliei romanesti, urmand sa fie, de asemenea, organizate conferinte, simpozioane stiintifice, dezbateri si elaborate studii istorico-teologice cu urmatoarele subteme: Autocefalia bisericeasca: unitate de credinta si libertate religioasa; consideratii privind vechimea si afirmarea autocefaliei romanesti de-a lungul timpului; recunoasterea autocefaliei (25 aprilie 1885), confirmare a demnitatii si prestigiului Bisericii Ortodoxe Romane in cadrul Ortodoxiei universale; Sfintirea Sfantului si Marelui Mir - marturie vazuta a autocefaliei bisericesti; autocefalia in dialogul panortodox.
Ca atare, Patriarhia Romana va publica trei volume dedicate Autocefaliei romanesti: unul, intitulat Autocefalia - libertate si demnitate, cuprinzand studii despre autocefalie, altul, intitulat Autocefalie si responsabilitate, dedicat vietii si activitatii eparhiilor ortodoxe romane in perioada 1885 - 2010, si al treilea, intitulat Autocefalie si comuniune, consacrat relatiilor externe ale Ortodoxiei Romanesti.
In Joia Mare a anului 2010 (1 aprilie), in cadrul Sfintei Liturghii, oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, impreuna cu ierarhii Sfantului Sinod, va avea loc sfintirea Sfantului si Marelui Mir, pentru a douazeci si una oara in Biserica Ortodoxa Romana. Manifestarile organizate in Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti vor fi sustinute si mediatizate pe larg de catre Centrul de Presa Basilica al Patriarhiei Romane (Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas, publicatiile Lumina, Agentia de stiri Basilica, Biroul de Presa), mass-media bisericeasca eparhiala si presa laica.
Site-ul Patriarhiei Romane (www.patriarhia.ro) va avea in anul 2010 o pagina speciala, care va prezenta calendarul evenimentelor, informatii, stiri, documentare si toate activitatile realizate in Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Domn' colonel, dar cu lopata ai încercat?!
Arta de a vinde
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, 5 ianuarie
Pedeapsă pentru Ţurcanu
Arma energetică
ICCJ anunţă reluarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al instituţiei
după ce Băsescu a declarat că nu o va numi pe Lidia Bărbulescu
Criză la nivel înalt. Bayern reduce salariile jucătorilor
BNR a intrat în 2010 cu 28,3 miliarde de euro la rezerva valutară
Ce am fost şi ce am ajuns? În căutare de repere
Programul "Prima Casa" continua si anul acesta
Creşterile şi scăderile record ale veniturilor bugetare
Lada, Dacia si Skoda au fost cele mai vândute maşini ale anului 2009 în Basarabia
Manifestaţie la Chişinău: "Opriţi Teroarea Poliţienească la Moscova”
Piaţa agroalimentară, o palmă pe obrazul oraşului Flămânzi
Un bucureştean câştigă un proces în Justiţie
într-un caz de ridicare abuzivă a maşinii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog