Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21269
De la 07 Ianuarie 2003
122881336

41 de predictii pentru 2015

  • Vezi la ce se asteapta anul viitor consultantii si oamenii de afaceri din industrie, constructii, imobiliare s.a
  • 28 November 2014, 23:00
In ciuda tuturor discutiilor, "taxa pe stalp" nu va fi redusa. Autoritatile fiscale vor pierde tot mai multe procese în urma carora vor fi obligate sa plateasca dobanzi pentru restituirea cu întarziere a TVA-ului, ceea ce va determina Guvernul sa ia o masura fantezista de genul celor legate de taxa de înmatriculare auto. Fiscul va fi înfrant din nou în batalia cu evaziunea fiscala si se va discuta tot mai aprins de o eventuala amnistie fiscala.
Acestea sunt doar cateva dintre cele 41 de predictii din 10 industrii diferite, formulate în cadrul proiectului ProGnosis - Ziua Predictiilor, aflat la a doua editie. "Proiectul ofera un bun barometru, întrucat sunt reprezentate zone diverse din economie si este un punct de pornire pentru dialog, dezbatere si schimb de idei", spune Crenguta Rosu, Managing Partner DC Communication, initiatorii proiectului.
Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services, EY Romania: "taxa pe stalp" nu va fi redusa
• În ciuda tuturor discutiilor, "taxa pe stalp" nu va fi redusa, ci va ramane la nivelul din anul 2014.
• Autoritatile fiscale vor pierde tot mai multe procese în urma carora vor fi obligate sa plateasca dobanzi pentru restituirea cu întarziere a TVA-ului, ceea ce va determina Guvernul sa ia o masura fantezista de genul celor legate de taxa de înmatriculare auto.
• Fiscul va fi înfrant din nou în batalia cu evaziunea fiscala si se va discuta tot mai aprins de o eventuala amnistie fiscala.
Ivan Patzaichin, Antreprenor social: Sper ca în 2015 se vor pune bazele unei strategii coerente pentru sportul de masa
• Lotca pescareasca va redeveni simbolul Deltei Dunarii. Am speranta ca odata cu prima oferta integrata de ecoturism din Delta Dunarii, pe care Asociatia “Ivan Patzaichin – Mila 23” o va lansa în primavara, vom readuce în actualitate lotca pescareasca, tot mai rar întalnita în peisajul cotidian al Deltei. Asa cum gondola este simbolul Venetiei, cred cu tarie ca lotca poate deveni vedeta Deltei si simbolul turismului lent pe apa.
• Sper ca în 2015 se vor pune bazele unei strategii coerente pentru sportul de masa. Îmi doresc, în mod special, programe de sport accesibile si atragatoare pentru copii, care sa îi apropie pe acestia de valorile competitiei, ale performantei, sau sa constituie pur si simplu un mod placut de a se dezvolta si de a îsi petrece timpul liber.
Dragoş Pîslaru, Manager General, GEA Strategy & Consulting: Primele trei sectoare în termeni de crestere a valorii adaugate vor ramane industria alimentara, industria TIC si industria auto
• Primele trei sectoare în termeni de crestere a valorii adaugate vor ramane industria alimentara, industria TIC si industria auto.
• Romania va ajunge la o rata finala de absorbtie a fondurilor europene 2007-2013 de 70%.
• Anul 2015 va fi anul planificarii dezvoltarii urbane – majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori vor elabora strategii de dezvoltare urbana si planuri de mobilitate (obligatorii pentru accesarea de fonduri UE 2014-2020).
• Antreprenoriatul va prinde teren – peste 50.000 de start-up-uri reale (nu vehicule salariale) vor fi înfiintate, atat prin programe finantate UE, cat si independent de acestea.
• Un an important pentru mari proiecte ale Romaniei – Tarnita, CN Cernavoda, Banca de Dezvoltare a Romaniei, ELI – laser Magurele – vor fi initiate/implementate.
Madalina Mihalache, Sef Biroul de Informare al Parlamentului European în Romania: credem ca în 2015 vom vedea o mai mare implicare din partea cetatenilor romani la viata democratica europeana si nationala
• Pentru prima data în istoria UE, rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European din 2014 a modificat modalitatea de alegere a conducerii Comisiei Europene, determinand viitoarea directie politica a Uniunii Europene, stabilind o legatura clara între alegerile pentru Parlamentul European si viitorul Uniunii Europene. Aceasta noutate, împreuna cu o participare mai mare a electoratului din Romania la aceste alegeri europene fata de cele din 2009, ne fac sa credem ca în 2015 vom vedea o mai mare implicare din partea cetatenilor romani la viata democratica europeana si nationala.
• În 2015, Biroul de Informare al Parlamentului European în Romania va continua sa fie o platforma de dialog a Parlamentului European cu reprezentanti ai sectorului public, privat si ai societatii civile, cu tinerii si toti cetatenii interesati sa stie ce se întampla la Parlamentul European.
Elena Badea, Associate Director, Head of Branding, Marketing and Communication, EY Romania: Utilizarea social media va vedea doua zone de crestere puternica
• Utilizarea social media va vedea doua zone de crestere puternica:
o Va creste la 41% utilizarea social media în gestionarea relatiei cu clientii (de la 37% în 2014)
o Va creste la 45% utilizarea social media în actiunile de marketing îndreptate spre îmbunatatirea imaginii de angajator a firmelor (de la 40% în 2014)
• Site-urile de web si de social media optimizate si cu geo-locatie vor deveni norma, ca si contextualizarea continutului în timp real, ca urmare a accesului crescut de pe device-uri mobile.
• Brandul personal si gestionarea lui corecta în social media va deveni “a must” pentru oamenii de business, fie ei antreprenori sau executivi în companii multinationale.
Roxana Vitan, Presedinte Romanian-American Foundation (RAF): discutiile din jurul economiei sociale si al întreprinderilor sociale vor prinde din nou tractiune
• Cateva din modelele de dezvoltare economica locala în jurul conceptului de ecoturism vor începe sa capete vizibilitate. Modelele de dezvoltare economica locala sunt conduse de si în sprijinul comunitatilor locale, cu scopul de a folosi în mod eficient si a „monetiza” în folosul comunitatii patrimoniul natural si cultural al zonei, cu rezultate în crearea de locuri de munca si cresterea activitatii economice locale.
• Sub impulsul ultimelor contractari de fonduri europene în actualul cadru financiar (POS DRU), discutiile din jurul economiei sociale si al întreprinderilor sociale vor prinde din nou tractiune.
• A reaparut o disponibilitate mai mare decat de obicei de „a face lucruri împreuna"; vom vedea mai multe initiative mai mici, din partea unor grupuri informale.
Eugen Voicu, Actionar Fondator Certinvest: Schimbarea de leadership de la sfarsitul anului va responsabiliza clasa politica
• Schimbarea de leadership de la sfarsitul anului va responsabiliza clasa politica din Romania pe termen mediu si lung.
• Impactul poate sa fie vizibil chiar începand cu 2015 si va avea o influenta pozitiva în mediul economic. Daca în plan global nu vor fi turbulente, vom fi beneficiarii unei atmosfere colective pozitive în toate activitatile: afaceri, cultura, educatie si poate chiar si în sanatate.
• Peste 10 ani, Romania va arata cu totul diferit si sper sa putem spune ca suntem o tara europeana respectata.
Mircea Vlah, CEO Dumagas Transport & Logistics: Companiile de transport si logistica vor strange randurile
• Anul viitor este un an al investitiilor – unul favorabil industriei de transport si logistica – asta înseamna preluari de companii sau intrare în actionariat. De asemenea, ma astept si la investitii în flote mai mari si în achizitii semnificative de flote EURO 6.
• Companiile de transport si logistica vor strange randurile – se vor accentua tendintele de eficientizare a activitatii: posibil prin cresterea profitabilitatii în dauna cifrei de afaceri, prin termene de plata mai stranse si preturi mai mari la transport.
• Consumul va creste anul viitor si cred ca si investitiile „green field” în Romania – posibil cu un procent cu doua cifre fata de acest an.
Gabriel Badea, Presedinte, Federatia Serviciilor de Securitate: Tarifele serviciilor de securitate vor creste estimativ cu 15-35%
• Tarifele serviciilor de securitate, în special serviciilor destinate sectorului domestic (monitorizarea sistemelor de alarma antiefractie) vor creste estimativ cu 15-35% în 2015 ca urmare a intrarii în vigoare a noii legislatii privind reautorizarea Centrelor de Monitorizare si Raspuns la Alarma (CMRA) care impun firmelor care detin astfel de infrastructuri sa investeasca masiv în amenajari si dotari de ultima generatie în conformitate cu standardul european în materie si, de asemenea, ca urmare a cresterii costului salarial în contextul majorarii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.
• Datorita cresterii constante a costurilor cu forta de munca, se va recurge din ce în ce mai mult la solutii tehnice de înlocuire a personalului cu tehnologia. În consecinta, vor disparea din ce în ce mai multe locuri din servicii si chiar productie; de asemenea, se va reduce numarul investitiilor cu capital privat în aceste sectoare economice care nu mai pot oferi randamente atractive pentru investitori.
• Posibil ca în urmatorul an sa vedem mai multe investitii în sectorul public (de exemplu, accelerarea constructiei de autostrazi) care ar putea sa compenseze contractia investitiilor private.
• Petrolul se va mentine în continuare la un nivel scazut de pret, iar scaderea pretului petrolului corelata cu reducerea subventiilor, va diminua interesul pentru proiectele în sectorul energiei regenerabile. Multe proiecte aflate în diverse stadii de realizare vor fi abandonate, nu se vor mai demara proiecte noi.
Mihai Pop, MBA, Manager, Transaction Advisory Services, EY Romania: Cresterea numarului de tranzactii în care se cumpara jucatori romani cu expunere internationala
• O tranzactie în Romania de peste EUR 0.5bn în urmatoarele 12 luni.
• Scaderea costului capitalului pana la minime istorice, scaderea dobanzii de referinta, dobanzilor de piata, scaderea costului împrumutului, scaderea randamentelor plasamentelor.
• Cresterea numarului de tranzactii în care se cumpara jucatori romani cu expunere internationala (exportatori, multinationale din Romania, jucatori regionali).
Florin Madar, Director General Temad Grup: Piata constructiilor rezidentiale va ramane la acelasi nivel
• Piata constructiilor rezidentiale va ramane la acelasi nivel cu cel din acest an sau va înregistra scaderi, de 5-10%. Constructiile demarate la finalul anului 2013, odata cu revenirea economica din acea perioada, sunt înca în faza de vanzare, fie ca au fost deja finalizate sau vor fi livrate în urmatoarea perioada. Dezvoltatorii vor initia noi proiecte dupa încheierea vanzarilor din ansamblurile deja construite, prin urmare, ne asteptam la o scadere moderata în prima jumatate a anului, urmata de o revenire spre finalul anului. Piata de amenajari si reamenajari din segmentul rezidential va înregistra o crestere moderata ca si pana acum si credem ca investitiile în reamenajari vor fi mai mari fata de ultima perioada.
• Pe piata materialelor de constructii vor ramane producatorii care ofera produse echilibrate din punct de vedere al raportului calitate-pret. Calitatea este foarte importanta în constructii si desi presiunea pe pret se va manifesta în continuare, constructorii importanti nu vor face rabat de la calitate. O particularitate a pietei este orientarea micilor constructori catre pretul cel mai mic si nu catre calitate, si întrucat o parte din santiere lucreaza cu personal necalificat, nu se vor înregistra modificari în viitor privind orientarea spre calitatea materialelor în acest segment de piata.
• Pe piata termoizolarilor, plasa bazaltica va castiga teren în fata polistirenului. Din punct de vedere al volumului pietei nu preconizam cresteri importante. Piata termoizolarilor este dependenta de bugetele alocate de primarii, iar acestea sunt putin probabil sa creasca în urmatoarea perioada, ramanand la acelasi nivel ca si pana acum.
Dragos Mateescu, Business Development and Integration Director, Central Eastern Europe Dell: Stocarea va fi si mai aproape de procesul de calcul
• Stocarea va fi si mai aproape de procesul de calcul.
• Software-ul de securitate va fi o prioritate.
• Antreprenorii vor avea un impact si mai mare asupra economiei globale.
Constantin Magdalina, Strategic Development, Market Enablement, EY Romania: “legea business angels” va reînscrie Romania pe un trend crescator în ce priveste evolutia coeficientului de inovatie
• Strategia IMM-uri Orizont 2020 si “legea business angels” va reînscrie Romania pe un trend crescator în ce priveste evolutia coeficientului de inovatie de la 38.1 în 2014 potrivit Global Innovation Report la peste 40 si va readuce Romania în primele cele mai inovative 50 de tari potrivit aceluiasi document realizat de Cornel University si INSEAD.
• European Research Council – ERC, primul instrument de finantare pan-europeana a cercetarii de excelenta, este parte a programului Orizont 2020, noul program al Uniunii Europene pentru Cercetare si Inovare. Romania se numara printre putinele tari europene ai caror cercetatori nu au reusit niciodata sa acceseze bani europeni prin granturile oferite de Consiliul European al Cercetarii (ERC). Pentru 2015 preconizez ca Romania va avea proiecte castigatoare pentru granturile ERC.
• În prezent procentul din PIB alocat cercetarii si dezvoltarii este de 0.5%, potrivit Global Innovation Report. Pentru 2020 tinta asumata de Romania privind alocarea ca procent din PIB cercetarii si dezvoltarii este de 2%. Ceea ce ar însemna o crestere medie anuala de 0.25% din PIB alocata R&D pentru ca aceasta tinta sa fie atinsa. Pe fondul unei cresteri estimate de BNR a PIB-ului în acest an cu 2.2% preconizez pentru 2015 ca aceasta crestere de 0.25% din PIB alocat cercetarii si dezvoltarii sa se realizeze.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Tâbuleac şi Ţurcanu, casapii Culturii botoşănene
Bancul zilei: Tehnica cerşitului
Carnati traditionali de porc
Horoscopul zilei
Ministrul pentru IMM-uri: Contabilitatea simplificata va fi extinsa pana la o cifra de afaceri de 700.000 de euro
Ziua sinuciderii colective in PSD
Lumea lu' Rotundu: Duşmancele
Vanghelie: Victor Ponta si-a batut joc de romani la votul din diaspora
Mircea Geoana, atacuri dure la sefii PSD: Ponta e micul Kim, nu micul Titulescu
Ponta e principalul responsabil pentru votul din diaspora, iar Corlatean e principalul sau complice
Remes a pierdut procesul cu TVR, Rodica Culcer, Presedintia si DNA in cazul "Caltabosul"
Incendiu la terasa unui bar din Dângeni
Botoşani: Răzbunare mafiotă la Dângeni
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 28.11.2014
Dunamica economiei: Hincă primeşte premiul Academiei Române
Ioan Rotundu
Chermeze prin Darabani pe seama lui Klaus
Ioan Rotundu
Modern Calor – Comunicat de presă
Cotatia petrolului, in scadere foarte puternica, la 66,15 dolari pe bursa din New York
Avertizare meteo de ninsori, vant si polei in toata tara
Liviu Dragnea: Mircea Geoana face parte din fratia mafiota din cauza careia am plecat de la Ministerul de Interne
Klaus Iohannis: Sunt revoltat ca cei ce au impiedicat a exercita un drept fundamental sunt inca in functii
Vladimir Putin l-a felicitat pe Klaus Iohannis
As vrea sa confirm interesul in dezvoltarea relatiilor ruso-romane constructive
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog