Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19432
De la 07 Ianuarie 2003
122905081
6. Editorial

Un plan diabolic

  • Ioan Rotundu
  • 8 August 2010, 23:00
Încă din momentul când a fost numit ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a promis românilor că va reforma sistemul din rărunchii săi. Atins de logoree, de atunci ministrul nu scapă nici un prilej de a ne vorbi despre reforma care o promovează. Iar cum orice lucru are un început, şi reforma lui Nicolăescu trebuia să înceapă de undeva. Vă mai duceţi aminte de unde a început? S-a răfuit cu medicul Sorin Oprescu, eliberându-l din toate funcţiile importante deţinute de către acesta.
A existat şi un motiv. În opinia lui Nicolăeascu, medicul Oprescu făcea parte din categoria baronilor PSD, adânc ancoraţi în sistemul mafiot promovat de către acest partid, cât a fost la putere. Ori, ne-a explicat Nicolălescu, luându-i funcţiile lui Oprescu, va da drumul la reformă şi va stopa mafia ce-a cuprins întreg sistemul de Sănătate. Oprescu a fost înlăturat, dar cozile la farmacii nu s-au micşorat, serviciile de proastă calitate din spitale n-au dispărut, serviciile de urgenţă medicală nu n-au fost dotate cu tehnică performantă, laboratoarele din spitale au rămas cu vechile dotări, secţiile de chirurgie cu aceeaşi aparatură ruginită.
În schimb, în numele reformei, ministrul a derulat un program naţional de modernizare a unităţilor spitaliceşti, cu finanţare de la Banca Mondială, program evaluat la câteva sute de milioane de euro. Legat de acest program, toată lumea medicală tace. Tace de frica de a nu intra în dizgraţiile ministrului logoreic şi a-şi pierde funcţia sau locul de muncă. Căci ministrul, frecvent văzut la televizor la dreapta premierului Tăriceanu şi chiar discutând amical cu acesta, când simte că-i deranjat în „reforma” sa, iute sclipuieşte un control la sânge, iar „vinovatul” pedepsit exemplar.
De la anumiţi medici am aflat că acest program a constat în aducerea în ţară de tehnică medicală performantă, dar care a ajuns în dotarea laboratoarelor medicale private. În spitale au ajuns acele aparate depăşite moral, pe care negociatorii finanţării programului ni le-au băgat pe gât. Printre aceste aparate inutile s-au numărat şi multe tomografe, care acum stau nefolosite prin spitalele ţării. Pentru un astfel de aparat se luptă şi conducerea Spitalului judeţean să-l aducă. De-l va obţine, el nu va funcţiona, cum nu funcţionează nici celelalte. Singurul avantaj va fi încadrarea spitalului în altă categorie, superioară celei actuale şi nişte bani blocaţi.
Dar să urmărim firul reformei „nicolăeşti”. După ce programul de modernizare tehnică a laboratoarelor private s-a încheiat, a apărut o altă problemă. Proprietarii acestor cabinete medicale particulare n-aveau solicitări de servicii, nu-şi puteau valorifica tehnica. Cu o gândire diabolică, ministrul a inventat Programul de evaluare a stării de sănătate, un program de amploare naţională, extrem de costisitor şi totodată inutil.
Obţinând girul Guvernului Tăriceanu de a finanţa acest program, ministrul a rezolvat problema cabinetelor medicale private. Şi ştiţi cum? Mai întâi că, atunci când s-a conceput acest program, se ştia că el nu va putea fi derulat prin cabinetele medicale ale spitalelor, pentru că aceste cabinete n-au fost cuprinse în celălalt program, de modernizare, ele nedispunând de mijloacele tehnice adecvate unor astfel de analize.
Asigurat că nu va avea piedici din partea laboratoarelor spitalelor, ministrul a dat drumul la derularea programului. Iar Casele judeţene de asigurări de sănătate au încheiat contracte de analiză cu laboratoarele private, care vor primi multe mii de miliarde lei vechi.
Pe la Botoşani, laboratoarele cele mai bine situate în contractări sunt cele aflate în proprietatea medicilor Mihaelei Pujină de la Inspecţia Sanitară de Stat, Cabinetul medical Mandanac, celebrul Lux-Ro etc. Pe undeva, prin coada clasamentului, dacă nu cumva chiar ultimul, se situează laboratorul Spitalului judeţean, ca să nu se spună că n-a fost băgat în seamă.
Aşadar, ministrul, după ce a găsit calea de modernizare a laboratoarelor private, a găsit şi calea finanţării lor. Totul în numele reformei sanitare, despre care ministrul ne vorbeşte cu mult zel, de multe ori de neoprit. În tot acest timp, administraţiile publice locale se plâng că cimitirele sunt insuficiente ca suprafaţă.
Diabolic va fi şi momentul în care Programul de evaluare a stării de sănătate se va încheia, după un an cum s-a stabilit sau mai mulţi cum se va întâmpla, când se vor trage nişte concluzii care nu vor folosi la nimic. La ce vor folosi rezultatele analizelor, după un an de la efectuarea lor? Şi mai diabolic va fi faptul că ministrul Nicolăescu, când se vor trage concluziile, va aiuri pe alte meleaguri decât ale Sănătăţii. Eu mi-aş dori să aiurească printr-un penitenciar de maximă siguranţă, ca răsplată după faptă. Iar alături de el, toţi cei care l-au sprijinit. Părerea mea!
JD 6.07.2007 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, luni, 9 august
Funcţionarul prefectural Albu a dijmuit banii Prefecturii
Bancul zilei: La şedinţa de tribunal
Rădăuţanca” doamnei Geta de la Dealu Mare
S-au retras politicienii, vin preoţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog