Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23597
De la 07 Ianuarie 2003
122883664

72 de ani de neuitare!

  • 72 de ani de la deportarea de către Moscova a zeci de mii de români basarabeni și bucovineni în Siberia
  • 13 June 2013, 23:00
Zi de doliu pentru români. Acum 72 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a avut loc primul val de deportări care a lăsat satele din Basarabia pustiite. Au fost duse în Siberia, în vagoane de vite, 13.875 de persoane, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
În acel an, pe data de 13 iunie, oamenii au fost urcaţi cu forţa în maşini de către autorităţile sovietice şi duşi în alt colţ de lume în condiţii inumane. Mulţi nu au ajuns la destinaţie. Persoanele care au supravieţuit acestui val de deportări îşi amintesc cu lacrimi în ochi de părinţii care mâncau peşte sărat în vagoanele de vite în care au fost transportaţi în Siberia şi nu aveau un gât de apă ca să bea, de foametea şi gerul cumplit.
Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, are loc primul val de deportări sovietice din RSSM şi Bucovina de nord.
Urmau să fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 să fie arestate, iar restul, 26.173 de persoane – deportate. Familii întregi, inclusiv femeile şi copiii nou-născuţi, au fost ridicate de la casele lor şi încărcate în marfare, între 70 şi 100 de persoane într-un vagon, pentru un drum care a durat peste trei săptămâni.
Astăzi, vor fi organizate mai multe acțiuni de comemorare. Politicienii de la Chisinau vor depune flori la Piatra Comemorativă a Deportaților și Deținuților Politici în Regimul Comunist Sovietic din scuarul Gării Feroviare. Evenimentul va fi urmat de un parastas în memoria victimelor regimului totalitar sovietic.
De Ziua Eroilor, se vor face depuneri de flori şi un parastas în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale la Cimitirul Internațional Militar din Chișinău. Parastasul va fi oficiat de preoţi ortodocşi şi catolici.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Sigiliul Mariei
Abandonaţi în ghearele băncilor
Ioan Rotundu
Botoşani: Concursul „Nicoar㔠şi conflictul dintre generaţii
Ioan Rotundu
Tezaur îngropat de 3.000 de ani, descoperit întâmplător de un elev
Economia României va creste cu 1,7% în acest an şi cu 2,2% în 2014
Dragnea vrea ca aleşii locali să poată face parte din Consiliile de Administraţie ale societăţilor comerciale subordonate
PDL-ul lui Blaga mai pierde un parlamentar
DNA infirmă afirmaţiile lui Victor Ponta
Lucian Duţă nu are calitatea de învinuit sau inculpat în nici un dosar
Guvernul cere clemenţă la acordul cu FMI
mai mult de jumătate din angajamentele asumate n-au fost realizate
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 13.06.2013
Până şi prostimea a rămas aceeaşi!
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog