Alaturi de cele cinci gusturi deja cunoscute, mai exista unul pe care cerul gurii pare sa il detecteze, cel al grasimii. “Stim ca limba umana poate detecta cinci gusturi: dulce, sarat, acru, amar si umami (un gust dat de alimente precum sosul de soia sau supa de pui, bogate in proteine)”, spune Russell Keast de la Universitatea din Deakin, Australia. “Gratie studiului nostru, am ajuns la concluzia ca exista si un al saselea gust, cel al grasimii”.
Cercetatorii au testat abilitatea a 30 de persoane de a gusta o varietate de acizi grasi in diverse combinatii alimentare si au ajuns la concluzia ca toate acestea s-au dovedit capabile sa determine gustul cu pricina, desi unii au avut nevoie de concentratii suplimentare.
Australienii au mai descoperit ca abilitatea de a detecta gustul grasimii este legata de greutatea acestor persoane, un rezultat care ar putea ajuta la lupta impotriva obezitatii. “Am ajuns la concluzia ca oamenii care sunt mai sensibili la grasime, aceia care au detectat chiar si concentratii mai mici, consuma, de fapt, cantitati mai mici de grasime decat restul. Am vazut si ca acestia aveau un indice al masei corporale mai scazut”, a declarat Keats pentru AFP. E posibil ca oamenii sa-si fi pierdut gustul grasimii si sa consume constant astfel de alimente tocmai datorita faptului ca acestea sunt tot mai accesibile in ziua de azi, mai spune cercetatorul australian.
Agenţia de ştiri HotNews