Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9252
De la 07 Ianuarie 2003
122869319

ANAF declanşează controlul marilor averi

  • 25 March 2012, 23:00
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va declansa actiunile de control in cazul marilor averi, cu scopul impozitarii, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut, care trebuie depusa cel tarziu la 25 mai, prin intermediul unei directii al carei personal a fost limitat la 50 posturi, informeaza Mediafax, care citeaza un document guvernamental.
Actiunile de control vor fi initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
Infiintarea departamentului care sa verifice persoanele cu mari averi a fost insa autorizata de Guvern abia la jumatatea anului 2011, cu o schema de personal limitata la 50 posturi, fara sa fie anuntata si o data concreta de incepere a actiunilor de control.
Un document guvernamental releva insa ca aceste verificari vor fi declansate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada imediat urmatoare, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut care trebuie depusa de persoanele fizice pana cel tarziu la 25 mai 2012.
"Incepand cu anul 2012, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pentru anul 2011, agentia fiscala intentioneaza sa demareze controlul mai amplu al conformarii persoanelor fizice. Departamentul pentru Afaceri Fiscale al Fondului Monetar International a recomandat ANAF abordarea intr-o maniera specifica a segmentului de contribuabili persoane fizice cu averi mari, in cadrul strategiilor de asigurare a conformarii fiscale, precum si utilizarea metodelor de control indirect pentru completarea tehnicilor de control folosite in prezent, in scopul identificarii veniturilor nedeclarate si contracararii metodelor utilizate de contribuabili pentru a ascunde veniturile", se arata in document.
La momentul deciziei Guvernului de verificare a marilor averi, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara ca actiunile de control vor fi declansate pentru 200-300 de persoane, in principal patroni foarte bogati care in ultimii ani au omis deliberat sa inregistreze veniturile pe firma, sustragandu-se de la plata impozitelor.
Normele in domeniu stabilesc ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, selectia urmand sa fie efectuata de pe o lista a persoanelor care depasesc "riscul minim" acceptat de administratia fiscala.
Pentru stabilirea bazei impozabile, organele fiscale vor folosi metode indirecte, respectiv cea a sursei si cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie si a patrimoniului.
Metoda sursei si cheltuirii fondului consta in compararea cheltuielilor efectuate de o persoana fizica cu veniturile declarate in perioada verificata si se bazeaza pe principiul ca orice cheltuiala in exces fata de valoarea declarata a veniturilor reprezinta venit impozabil nedeclarat.
Metoda fluxurilor de trezorerie consta in analiza intrarilor si iesirilor de sume in conturile bancare, precum si a intrarilor si iesirilor de sume in numerar, pentru a stabili miscarile de disponibilitati banesti si asocierea acestor miscari cu sursele de venit si utilizarea acestora. Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoana fizica verificata, analizand cresterea, respectiv descresterea patrimoniului net al acesteia.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Infidelitatea soţiei
Elegie. Pentru Blaga.
Platforma Civic㠓Acţiunea 2012”: Marşul pentru Unire de la Chişinîu
De ce ICR-ului de la Chişină i se permite trădarea intereselor româneşti!
Şofer împuşcat de un poliţist în misiune
Slovenia: Guvernul va tăia din salarii şi ajutoare sociale
Bulgarii protestează la pretenţiile noastre teritoriale
Victor Ponta: vrea premier, dar după alegeri
Barack Obama va închide fereastra diplomatică spre Iranul
Romania va avea, in premieră, un vicepreşedinte la BEI
Botoşani: Noile aventuri ale preotului Ivasuc
Dinamica economiei - Constantin Bursuc, om de afaceri dorohoian
Ioan Rotundu
Valeriu Zgonea ne-a dat lecţii de demagogie politică
demnitarul PSD s-a făcut de râs, necunoscând realităţile de prin partea locului
Meditaţii gratuite pentru tinerii care vor să dea bacaul
Potenţialii directori şi inspectori şcolari se vor cunoaşte după 30 aprilie
Botoşani: Scoli împovărate cu datorii imense la constructori
Şcolile botoşănene sunt lipsite de pericole
Cine mistifică adevărul?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog