Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3792
De la 07 Ianuarie 2003
122889441

Aberatii fiscale: Contribuabilii prahoveni au fost somati sa plateasca CASS de 468 de lei pentru dividende sau dobanzi de cativa le

  • ANAF a suspendat emiterea de decizii de impunere pana la clarificarea situatiei
  • 8 May 2015, 23:00
Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 pana la clarificarea unor norme legale, se arata intr-un comunicat al ANAF. Trebuie precizat ca de cateva saptamani, zeci de mii de contribuabili din judetul Prahova se confrunta cu o situatie revoltatoare din punctul lor de vedere. Aceasta dupa ce au primit de la ANAF decizii de impunere prin care sunt somati la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru o serie de venituri realizate in anul 2012. Problema e ca au aparut o serie de cazuri aberante, precum plata unor sume de 468 lei reprezentand CASS pentru venituri de doar cateva zeci de lei realizate din dividende, dobanzi sau premii si jocuri de noroc. Impunerea este facuta dupa emiterea Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate" incepand cu 2012. Ordinul a fost publicat in august 2013.
Ce decizie a luat ANAF:
"Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 - pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul persoanelor fizice care datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu reglementarile Cap.2 si 3 ale Titlului IX Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate" incepand cu 2012.
Ordinul a fost publicat in august 2013. Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate" incepand cu 2012. Ordinul a fost publicat in august 2013. Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate" incepand cu 2012. Ordinul a fost publicat in august 2013.
a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau varsta de 18 ani impliniti, b) persoanele pentru care, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
In cazul categoriilor de contribuabili prevazute mai sus, pentru deciziile comunicate pana la data prezentei, nu se vor dispune masuri in vederea recuperarii sumelor stabilite prin acestea. Subliniem faptul ca ANAF este institutia care aplica prevederile legale, neavand drept de initiativa legislativa", se arata intr-un comunicat al ANAF.
Ce ar trebui facut. Guvernul, prin Ministerul Finantelor, ar trebui sa rezolve printr-un act normativ aceasta situatie in asa fel incat sa fie eliminate asemenea aberatii fiscale. A avut ocazia in ianuarie 2013 cand a aprobat un proiect de OUG pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a unor categorii de persoane. Atunci, aparusera numeroase cazuri scandaloase in care copiii erau somati sa plateasca CASS la alocatiile de stat lunare de 42 lei. Acea ordonanta de urgenta nu a avut, insa, in vedere si problema celor care obtin venituri infime din dobanzi, dividende sau jocuri de noroc. Practic, acea ordonanta de urgenta a rezolvat doar o parte din problemele legate de impunerea platii CASS.
Exemple de cazuri
Sistemul informatic al ANAF pune la plata zeci de mii de persoane din Prahova, printre care si elevi sau oameni care nu au avut niciun venit, transmitea TVR la sfarsitul lunii aprilie. Ei au primit instiintari sa plateasca CAS pentru unele sume din 2012. Pe lista cu datornici figureaza persoane care au castigat din dividende 10 lei si acum trebuie sa plateasca Fiscului peste 400 de lei, mai arata TVR.
De asemenea, presa prahoveana prezinta de cateva zile mai multe cazuri in care pentru sume nesemnificative obtinute din dividende sau dobanzi in 2012, contribuabilii sunt instiintati ca trebuie sa plateasca 468 lei CASS. De exemplu, un ploiestean care a incasat in 2012 o dobanda la un cont bancar curent de 12 lei, e somat acum de ANAF sa achite in termen de 60 de zile un CASS de 468 de lei, relateaza Observatorulph.ro. Practic, sunt obligati sa plateasca 468 lei la o baza de impozitare fictiva de 8.400 de lei pe an. O alta publicatie, telegrama.ro, prezinta mai multe situatii, una dintre ele fiind a unui tanar care in 2012 a terminat liceul. Acesta a realizat atunci un venit de 36 lei din premii si jocuri de noroc pentru care acum trebuie sa plateasca 468 lei.
Sunt situatii in care persoanele sunt obligate sa plateasca de doua ori CASS, si pentru veniturile din salarii, de exemplu, si pentru cele din dividende sau depozite infime.
Prahovenii reclama si faptul ca deciziile de impunere sunt din decembrie 2014, insa au ajuns la contribuabili la sfarsitul lui aprilie.
Si in luna martie, ziarul Adevarul a prezentat o situatie potrivit careia o buzoianca a primit decizia de impunere pentru 1 leu obtinut in 2012 drept dividende pentru niste actiuni provenite de la privatizarea in masa din timpul Guvernului Vacaroiu. Situatii de acest fel au fost inregistrate si la inceputul anului cand mii de copii din judetele Arges si Alba au primit de la ANAF instiintari de achitare a CASS pentru veniturile din obtinute din alocatiile de la stat de 42 lei/lunar.
Acesta cazuri au starnit un mare scandal mediatic, motiv pentru care Guvernul s-a vazut nevoit sa modifice prin OUG unele prevederi din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, in sensul exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a unor categorii de persoane, printre care minori, precum si al clarificarii unor categorii de venituri pentru care nu va fi datorata contributia de asigurari sociale de sanatate. Insa, nu a fost clarificata si problema celor care obtin venituri din dividende si dobanzi chair mai mici decat valoarea CASS.
De unde porneste situatia
Totul porneste de la unele prevederi din Codul Fiscal potrivit carora contributia nu este raportat la venitul in sine, ci la o baza minima de impozitare. Potrivit articolul 296, subpunct 27 din metodologia de aplicare a Legii 571/2003, CASS se datoreaza si de catre persoane care realizeaza venituri din investitii. Veniturile din investitii cuprins si devidende sau dobanzi.
Problema e ca pentru venituri mai mici decat salariile minime brute, autoritatile au stabilit o baza de impozitare minima. Mai precis, contributia pentru asigurari de sanatate se aplica la valoarea salariului minim brut. In 2012, salariul minim brut a fost de 700 lei/lunar. Impunerea este facuta dupa emiterea Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate" publicata in august 2013.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nedumerirea Mariei
Reţeta zilei: Şuberek cum numai în Dobrogea se face
Horoscopul zilei
Comisia Europeana reaminteste Marii Britanii: Liberta circulatie nu este negociabila
Klaus Iohannis despre valul de modificari la Codul Penal si de Procedura Penala
Aceste modificari propuse sunt neavenite, am o parere foarte proasta. Lupta anticoruptie trebuie sa continue cu toata forta
Alina Gorghiu provoacă femeile din PSD sa se delimiteze de comportamentul primarului Nichita
Purtatorul de cuvant PSD îl probozeşte pe preşedintele Klaus
Cele mai tensionate alegeri britanice vazute dintr-un pub scotian si dintr-o carciuma londoneza
Klaus Iohannis, atac dur la Guvernul Ponta: Guvernul a pregatit prost cardul national de sanatate
E un scandal public
Klaus Iohannis critica modul in care "a inteles domnul Ponta ca se face politica externa"
Botoşani: Pe Cosmin să-l schimbe cineva de pelinci
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 8 mai 2015
Cele două coţofene au ciripit din nou
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Mişcarea Elenei Udrea
Casă aprinsă de o priză defectă
COMUNICAT DE PRESĂ PNL Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog