Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9328
De la 07 Ianuarie 2003
122869395

Abuz incredibil petrecut la Judecătoria Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 7 February 2017, 23:00
Luni, 6 februarie a.c., la Judecătoria Botoşani s-a aflat pe rol Dosarul nr. 747/193/2017 având ca reclamant Sindicatul de la Staţiunea de Cercetare Popăuţi. Sindicaliştii, în frunte cu liderul lor cercetătorul ştiinţific Gheorghe Hrincă (foto) au contestat la Judecătorie Ordonanţa de clasare din 30.09.2016 a procurorului de caz si Ordonanţa de respingere a Plângerii nr. 224/II/2/07.12.2016 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.
În dimineaţa zilei de luni, 6 februarie, sindicaliştii, 14 la număr, s-au prezentat la Judecătoria Botoşani, la sala 217 la ora 8, cum scria în citaţie. Când să intre în sală, jandarmul pe care sindicaliştii l-au identificat a se numi Buliga, nu le-a dat voie să intre în sală pe motiv că sunt procese secrete.
Ciudat comportamentul jandarmului, de vreme ce procesele sunt publice iar dacă se judecă vreo unul cu uşile închise iese toată lumea din sală, ceea ce nu s-a întâmplat. Efectiv sindicaliştii au fost blocaţi de jandar să intre în sală pe motiv că le va da voie când vor fi anunţaţi prin staţia de amplificare.
Numai că staţia era defectă şi în afară de nişte hârâieli nu se auzea nimic clar. Timpul se scurgea iar sindicaliştii constatau că procesul lor nu mai ajunge pe rol. Jandarmul îi liniştea că vor fi strigaţi la staţie.
„După vreo 4 ore când l-am întrebat din nou pe Buliga când ne vine rândul, el ne-a răspuns foarte nonşalant că de fapt cauza noastră s-a judecat. Cum aşa? Când? Noi nu am fost anunţaţi. Buliga a afirmat ca s-a anunţat prin staţie. Care staţie, că aceasta nu funcţionează. Păi, face el, trebuia să fiţi în sală.” – ne-a explicat Gheorghe Hrincă, liderul de sindicat.
Aşadar, este limpede că jandarmul şi-a bătut joc de ei şi că la rândul său a primit ordin de la cineva să blocheze intrarea în sala de judecată a sindicaliştilor. Hrincă nu s-a lăsat păcălit şi a început s-o facă pe-a detectivului pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt.
A coborât la arhivă şi a întrebat de grefiera care ar fi participat la şedinţă. De acolo, după ce o funcţionară s-a dus in camera grefierelor, revenind i-a spus că grefiera este în altă şedinţă (ulterior s-a dovedit că era o minciună !), sugerându-i să revină a doua zi. Hrincă nu s-a lăsat păcălit şi a urcat din nou la sala 17. Tocmai se terminase şedinţa de judecată. În sală mai era judecătoarea de şedinţă Luciana Anca Lemnaru. „I-am spus că am fost traşi pe sfoară cu judecata din acea zi si am insistat să fie judecată cauza noastră sau să fie repusă pe rol pentru că era un act de diversiune. Noi eram 14 oameni care am aşteptat ca boii la uşa sa şi cerem să ni se facă dreptate” – a mai declarat Hrincă.
Liderul de sindicat i-a explicat judecătoarei că jandarmul nu i-a lăsat în sala de judecată iar staţia n-a funcţionat. În replică judecătoarea i-a explicat că nu are nicio vină că staţia de amplificare n-a funcţionat. Foarte senină i-a recomandat să se adreseze Ministerului Justiţiei pentru a se cumpăra o staţie de amplificare bună. Pentru că Hrincă nu s-a dat bătut şi a coborât din nou la arhivă să verifice dacă nu cumva s-a dat vreo soluţie în dosar şi i se ascunde acest fapt, în acest timp a apărut şi grefiera de şedinţă. La întoarcerea lui Hrincă i-a explicat acestuia că dosarul s-a amânat pentru 22 februarie pe motiv că n-au fost prezenţi şi că n-a funcţionat staţia de amplificare.
„Atunci, ea ne-a spus că nu-i nimic, că oricum procesul s-a amânat şi ne vom putea judeca. Dar dacă nu făceam tărăboiul acesta? Nu rămâneam de fraieri?! Mai ales că se adunase vreo 5 jandarmi, dar au fost civilizaţi, îndemnându-ne să fim calmi pentru că totul se rezolvă. Or fi realizat ei gafa confratelui lor Buliga?!” – a mai precizat Hrincă.
Dar surprizele nu s-au epuizat aici. Grefiera a mai ieşit odată din sala de judecată pentru a le explice că de fapt procesul s-a amânat pentru că încă nu sosise dosarul de la Parchet şi şi-a cerut scuze pentru neplăcerile create.
„De ce aşa târziu această explicaţie ?! Dar dacă noi am fi plecat, am mai fi aflat acest argument al amânării, dacă s-ar mai fi amânat şi nu s-ar fi dat o soluţie anapoda?!” – s-a întrebat Hrincă nedumerit.
Miza acestui proces sunt plângerile penale depuse de Gheorghe Hrincă şi ceilalţi membri de sindicat împotriva conducerii Staţiunii de Cercetare Popăuţi, directorul Atanasiu şi inginerul Nechifor fiind acuzaţi de comiterea unor infracţiuni grave. Numai că organele de cercetare tot găsesc fel de fel de motive ca să nu se ajungă la soluţionarea definitivă a acestor plângeri penale.
„Aceste plângeri penale au fost formulate pe parcursul întregului an 2016 împotriva conducerii SCDCOC Popăuţi, plângeri în care atât organele de cercetare penală (comisarul Tuculeanu Florin), cât si procurorul de caz (Tifachi Ionut) şi prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Botoşani (Dragomir Dorina), în deplină comuniune şi complicitate, au făcut şvaiţer cauzele noastre, atât prin modul tendenţios de anchetare, cât şi prin soluţiile arbitrare date.” – crede Gheorghe Hrincă.
Ce se petrece la Staţiunea Popăuţi este o situaţie incredibilă. Unitatea de cercetare este devalizată zilnic iar vinovaţii nu sunt traşi la răspundere. Poliţişti, procurori, judecători, preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani şi prefectul, cu toţii ştiu ce se petrece la Popăuţi dar niciunul nu îndrăzneşte să oprească jaful. Dimpotrivă, probele de la dosare dispar subit, anchetele sunt vădit direcţionate în apărarea celor vinovaţi. În curând în Jurnalul se va publica un serial despre modul cum este devalizată această instituţie de cercetare.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 8.02.2017
Bancul zilei: Costul plăcerii
Sorin Grindeanu: Am cerut Ministerului Justitiei sa stopeze proiectul de modificare a Codului penal.
Pentru a zecea oara, orice initiativa va urmari strict punerea in acord cu deciziile CCR
CCR: Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, neconstitutionala
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, le-a cerut ministrilor sa nu aiba intalniri cu diplomatii straini din Bucuresti fara avizul sau
Agitatie in Parlament la discursul lui Iohannis,
PSD-istii au parasit plenul: Ati obosit deja? Ghinion! Interventia presedintelui, intampinata si cu aplauze dar si cu vociferari
Klaus Iohannis, discurs in Parlament: Natiunea e in alerta, e vie si e foarte nemultumita
Daca PSD, care a creat aceasta criza, nu o rezolva urgent, voi convoca consultari la Palatul Cotroceni
Ghinion!
Ioan Rotundu
Cum se vede de la sate Operatiunea "Strangeti semnaturi pentru Grindeanu!"
- cota de 300. Mitingul e incert
Propaganda PSD despre mitingurile organizate de multinationale,
bazata pe trei stiri false. De ce uraste PSD etica din corporatii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog