Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Ultima oră
Umor
Decese
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18568
De la 07 Ianuarie 2003
122878635

Adio, domnule profesor!

  • Ioan Rotundu
  • 18 October 2016, 23:00
Cu profesorul dărăbănean Constantin Moroşanu am vorbit la telefon luni seară- Eram îngrijorat pentru că n-a scris nimic pe site-ul publicaţiei Plai dărăbănean în condiţiile în care în zilele de sâmbătă şi duminică a organizat la Darabani o serie de evenimente culturale, prilej cu care a lansat şi volumul său intitulat „Trecător prin Zodia revoluţiei” pe care i-l prefaţasem. Îl ştiam bolnav şi voiam să aflu dacă a putut participa la lansarea propriului volum.
Cu o voce tremurândă mi s-a plâns că-i este foarte rău şi că din acest motiv n-a putut scrie nimic despre aceste evenimente. Mi-am dat seama că-i sunt orele numărate şi am scurtat convorbirea. Am avut inspiraţia s-ă înregistrez discuţia cu speranţa că nu va fi şi ultima când îi aud vocea.
Profesorul a murit marţi la amiază, după o grea suferinţă îndurată timp de peste doi ani de când a descoperit că are cancer la pancreas. Era conştient că nu va mai trăi mult timp, motiv pentru care voia să ducă la îndeplinire o serie de acţiuni care, spunea el, să întărească legăturile dintre cei din zona Darabani cu românii din Ucraina – Ţinutul Herţei şi moldovenii de peste Prut ca să se menţină şi după moartea sa.
Pe profesor l-am cunoscut prin anul 1993, când am fondat publicaţia Jurnalul de Botoşani. Fusese corespondent la Clopotul, Gazeta de Botoşani, Actualitatea botoşăneană dar cum aceste publicaţii au fost închise, a solicitat să continue a fi corespondent la Jurnalul, propunere pe care am acceptat-o imediat deşi din zonă mai aveam colaborator şi pe poetul Victor Teişanu.
De-a lungul colaborării noastre am realizat că profesorul face munca de corespondent nu din dorinţa de a-şi vedea numele la ziar ci pentru a contribui la viaţa comunităţii dărăbănene şi prin alte mijloace decât discuţiile sterile pe la colţ de stradă. S-a dovedit a fi un factor de echilibru între politicienii locului, încercând să le tempereze avântul de a crede că partidul din care fac parte este buricul târgului, sancţionându-le derapajele de la interesul comunitar şi încercările de manipulare as voinţei publice, motiv pentru care avea prieteni şi duşmani în acelaşi timp, era iubit şi hulit.
A fondat publicaţia locală Plai dărăbănean şi a pus bazele Asociaţiei Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa şi a legat relaţii de colaborare cu asociaţii culturale din zona Bucovinei Ucrainene. I-a adus la Darabani pe românii din Herţa, Cernăuţi şi comunele de pe graniţa cu România pentru a cunoaşte cum trăiesc fraţii lor în Ţara Mamă dar şi pentru a le face cunoscută adevărata istorie a României iar ei să-şi facă cunoscute durerile ce le poartă în suflet adunate sub regimul Sovietic, să le spună fraţilor din România tragediile consumate, masacrele şi crimele puse la cale de către trupele Uniunii Sovietice, desţălinirea românilor de pământul strămoşesc şi deportarea lor în adâncul Siberiei.
S-au organizat zeci de simpozioane de istorie la Darabani, Herţa, Cernăuţi, s-au comemorat victimele masacrelor de la Lunca şi Fântâna Albă iar profesorul a cuvântat despre nedreapta ciuntire a trupului ţării de către conducerea de la Moscova, ceea ce a atras atenţia Securităţii ucrainene iar consecinţa a fost că profesorul timp de un an a primit interdicţia de a mai intra pe teritoriul Ucrainei. Împletind evenimentele istorice cu promovarea tradiţiilor culturale, profesorul a organizat schimburi de tradiţii culturale cu românii din Ucraina şi Republica Moldova la Darabani, Păltiniş, Coţuşca, Hudeşti Suharău, invitând şi primarii comunelor din republica Moldova de la Criva, Pererita pentru a se cunoaşte cu cei din Ucraina etc.
În ultima perioadă, deşi grav bolnav, n-a renunţat la a organiza cea de-a treia ediţie a festivalului „Dan Chitic” de la Păltiniş iar trecerea în eternitate a făcut-o plecând direct de la Zilele culturii dărăbănene. A trăit în singurătate, nefiind căsătorit, dare a avut tot timpul în jurul său mii de prieteni de-o parte şi de alta a Prutului.
Comunitatea dărăbăneană a pierdut un adevărat patriot local care l-e a făcut cinste şi le-a onorat personalitatea cu prezenţa sa atât la catedră, educându-le copii, cât şi în viaţa publică cultural-educativă, administrativă şi politică.
Şi-ar fi dorit profesorul să fie înmormântat în curtea bisericii din Teioasa dar preotul Nicodim, străin de pământul locului, s-a opus pentru că profesorul nu i-a iertat niciodată viaţa dusă în desfrâu şi în afara moralei creştine. Constantin Moroşanu îşi va dormi somnul de veci în cimitirul satului Teioasa, alături de mama sa înmormântată în urmă cu vreo doi ani.
Adio, domnule profesor, şi sper că sămânţa frăţească sădită de-o parte şi de alta a Prutului va rodi în continuare!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 19.10.2016
Bancul zilei: Unde se opresc puterile peştişorului de aur
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Libocor, BRD: Cele doua legi (darea in plata si conversia la curs istoric) vor disparea exact cum au aparut,
dupa ce intreaga tevatura politica se va fi incheiat
Parlamentul aproba urmarirea penala a Elenei Udrea
Sunt tinta, dar refuz sa fiu victima si sa merg cu zambet tamp spre abator
DNA l-a trimis in judecata pe Bogdan Olteanu in dosarul Vintu-Mihaiu,
dar anunta ca se continua cercetarile fata de alte fapte si alte persoane
Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, adoptata in unanimitate de Camera Deputatilor
Klaus Iohannis despre Tariceanu: Acest individ vrea sa scape si cativa prieteni.
E suficient sa urmarim cine va ajunge in urmatoarele saptamani in Parlament ca sa fie votat pro sau contra urmarire penala si o sa vedem din cine se compune gasca
In sfarsit, stim o treaba:conversia e legala!
Debitorii in franci elvetieni isi vor putea plati creditele la curs istoric. Vezi in text cum a inceput nebunia imprumuturilor in chf, care s-a incheiat azi
PNL amana pana pe 5 noiembrie mitingul de sustinere a premierului Ciolos
Un actionar Murfatlar, un fost director din MFP si alte opt persoane, retinute
in dosarul in care DNA acuza o evaziune fiscala de 600 mil. lei
Promiscuitatea din Primăria Eminescu patronată de deputatul Gireadă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog