Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9609
De la 07 Ianuarie 2003
122895258
Adrian Nastase:

Patru ţinte ratate în acordul României cu FMI

  • 29 August 2010, 23:00
Fostul premier Adrian Nastase critica, pe blogul lui, termenii acordului cu FMI, apreciind ca patru tinte au fost ratate. Una dintre aceste tinte prevederea mentinerea expunerii bancilor straine care activeaza in Romania in vederea asigurarii creditarii economiei romanesti. Dar tot FMI recunostea, in luna februarie 2010, ca sectorul financiar din Romania a avut un rol practic inexistent in sustinerea economiei reale in anul 2009, afirma Adrian Nastase.
El precizeaza ca, desi reprezentatii Fondului sustin ca un acord cu aceasta institutie imbunatateste credibilitatea Romaniei pe pietele externe, incurajand investitorii straini, rezultatele concrete par diferite.
"FMI nu a atenuat cu nimic tendinta de reducere a fluxurilor de capitaluri catre tarile emergente. ISD catre Romania s-au redus cu 50% in 2009 fata de 2008 si cu inca 30% in sem.I din 2010 fata de aceeasi perioada din 2009; in prezent nu mai acopera decat jumatate din deficitul de cont curent", explica presedintele Consiliului National al PSD.
Un alt avantaj al acordului ar fi faptul ca "FMI sprijina procesul de reforme structurale". In realitate, insa, reforma companiilor de stat pentru FMI inseamna "fixarea unor tinte cantitative privind situatia financiara a acestora" si "impunerea cresterii preturilor bunurilor/serviciilor realizate de aceste companii si numai dupa aceea privatizarea/desfiintarea lor".
"Adica FMI ne impune sa facem reforme structurale pe seama consumatorilor - la fel ca in Ucraina", unde o conditie principala a noului acord al Ucrainei a fost cresterea cu 50% a preturilor la gazele naturale vandute consumatorilor, concluzioneaza Nastase.
Fostul prim ministru se intreaba de ce FMI nu a fixat si conditionalitati privind arieratele firmelor de stat si de ce Fondul nu a fost interesat de politica salariala din aceste firme.
In fine, a patra tinta - "FMI cunoaste realitatea economica din tarile cu care are acorduri si da dovada de consecventa", o alta argumentatie pe care Adrian Nastase o considera nefondata.
Argumentele sale:
1. FMI ne-a sugerat sa reducem deficitul bugetar printr-un accent mai mare pus pe venituri, adica pe cresterea taxelor. Oare FMI nu stie ca nivelul redus al veniturilor bugetare in PIB constituie o problema structurala a Romaniei, pe care nu am atenuat-o nici in perioadele de expansiune economica? Oare FMI nu stie unde exista risipa la bugetul de stat? Daca nu stie, de ce nu a solicitat Bancii Mondiale sa faca astfel de analize? Daca stie, de ce nu a impus reducerea risipei.
2. Directorul FMI a afirmat ca situatia Romaniei este dificila si ca nu ar fi trebuit reduse salariile bugetarilor. In acest timp FMI propunea reducerea sectorului bugetar cu 20% (adica disponibilizari sau reduceri salariale).
3. FMI (iunie 2010) recunoste ca infrastructura slaba este o piedica in calea cresterii pe termen lung. In aceste conditii, de ce este de acord cu reducerea cheltuielilor pentru investitii ale statului? De fapt, FMI pare interesata doar de reducerea deficitului bugetar.
4. FMI (august 2010) este ingrijorat de slaba absorbtie a fondurilor structurale. Dar de ce nu a impus conditionalitati si in privinta acestor resurse. De exemplu, criteriul pentru veniturile statului se calculeaza fara ce reuseste Romania sa atraga de la Comisia Europeana. De asemenea, criteriul cheltuielilor bugetare exclude cheltuielile pentru cofinantarea fondurilor europene.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, luni, 30 august
Bancul zilei: Doctorul şi diagnosticul
Când spui că eşti român, vecinul tău verifică dacă mai are portofelul
doi tineri români stabiliţi în Montpellier povestesc despre România şi expulzarea ţiganilor
Întâlnirea parlamentari PDL-premier, la 1 septembrie
posibil să vină şi Băsescu
Să compari deportarea evreilor cu expulzarea ţiganilor este "inacceptabil"
Societatea Academică din România cere abrogarea Ordonanţei umilinţei
Business Magazine: Următorul pas Republica Moldova
ela Popa: Ziua Independenţei sau Marea Chileală?
Cătălin Chereches şi Zamfir Ciceu, excluşi din PNL
Exclude orice colaborare cu PDL ;i clanul B[sescu
PDL, umflătura malignă din sistemul politic, trebuie eliminat
B U L E T I N I N F O R M A T I V ISU
Harbuzarii
Andrei Dolineaschi preşedinte executiv al PSD
Mihai darie un perdant notabil
Bani pentru refacerea infrastructurii distruse de inundaţii
Vicepreşedintele CJ, Constantin Manolache revine la cârma judeţului
Lupta cu evaziunea
O nouă decizie tembelă a ministrului Funeriu
Ministerul Educaţiei dă bani pentru renovarea şcolilor, dar prea târziu
Ambulanţa are probleme cu angajarea de medici
Bolnavii cronici nu mai au voie la medic decât limitat
Medicii au păreri diferite cu privire la descentralizarea spitalelor
Ticăloşi până în ultima clipă
Mica publicitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog