Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
940
De la 07 Ianuarie 2003
122886589

Adrian Vasilescu (BNR) despre reintrarea în recesiune

  • în ţara asta, prea puţini oameni muncesc
  • 15 May 2012, 23:00
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a declarat, marti, ca actuala situatie de recesiune in economie este efectul faptului ca in Romania se munceste putin: "Ceea ce s-a intamplat arata cum merge PIB-ul. In tara asta, prea putini oameni muncesc.
Avem cel mai mic numar de salariati, la mia de locuitori, care muncesc, din toata Uniunea Europeana. Munca nu da roadele pe care le asteptam cu totii. Pana cand munca nu se va schimba, pana cand munca nu se va regenera, ne vom plimba prin cifre din acestea de 0,1 - 0,2", a afirmat Adrian Vasilescu, la Realitatea TV, explicand cauzele scaderii PIB, pentru doua trimestre consecutiv, potrivit Agerpres.
"La sfarsitul anului, cand s-a tras linie, a iesit o crestere de 2,5 la suta, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeanpa. In comparatie cu ceea ce s-a intamplat, vedem, pe dinamica, la sfarsitul trimestrului unu, minus 0,1, care cu minus 0,2, la finalul trimestrului precedent, inseamna recesiune, dar este o recesiune statistica, spun eu.
Si anume, trimestrul unu din acest an, pe care il comparam cu trimestrul unu din anul trecut, vedem cresteri cu plus 0,3 pe serie bruta si plus 0,8 pe serie ajustata, care arata ca, in comparatie cu anul trecut, PIB-ul a crescut", a adaugat consilierul guvernatorului BNR.
Adrian Vasilescu a reafirmat ca "leul se dovedeste mai rezistent decat monedele din tarile vecine" si a respins o conexiune intre cresterile de preturi si inflatia prognozata pentru septembrie, cand este previzionat un puseu inflationist: "De trei ori spun apasat, Nu. Guvernatorul BNR a spus clar ca vom fi in fata unui paradox. Vom vedea cresteri de inflatie, fara cresteri de preturi. Va fi un efect statistic care va duce inflatia in sus", a spus consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.
Potrivit datelor estimate, anuntate marti de Institutul National de Statistica, Produsul Intern Brut al Romaniei in trimestrul I din 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV din 2011 (date ajustate sezonier). In aceste conditii, tara a intrat in recesiune tehnica intrucat a consemnat doua trimestre consecutiv de scadere a Produsului Intern Brut. Fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, PIB a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.
Prognoza interimara de primavara publicata de Comisia Nationala de Prognoza arata ca Romania va incheia anul 2012 cu o crestere a economiei de 1,7%, Produsul Intern Brut fiind estimat la 609,6 miliarde de lei. Potrivit sefului misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, economia romaneasca va inregistra un avans de 1,5% in acest an, in scadere fata de ultimele previziuni ale institutiei care indicau o crestere a Produsului Intern Brut de 1,8% in 2012.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Bona îngeraş
Noul Hitler şi chamberlainii lui creduli
Petru Bogatu
Ponta l-a numit pe demisul Tobă în funcţia de şef al Poliţiei Române
Ministerul Economiei îşi umflă schema cu secretari de stat
Tehnic, România a reintrat în recesiune economică
Creştere medie zero în primul trimestru din 2012 în zona euro şi în Uniunea Europeană
Bucureştiul - a doua cea mai prăfuită capitală europeană
Semne proaste i se arată lui Francois Hollande
avionul care-l ducea în Germania a fost lovit de un fulger
Finaliştii concursului „Micii Pompieri”
Portariuc se prostituează electoral
vicele Ghiorghiţă vrea să-l dea pe mâna procurorilor
Prefectul vrea să pună capăt la speculaţii
Preşedintele BEC de Ibăneşti „pârât” la BEJ
Prefectul Constantinescu scoate poliţiştii în stradă
Botoşani: Noul prefect a ales echipa cu care parcurge mandatul
Se vor primar cu orice chip
Ioan Rotundu
„Cornul şi laptele” aflat în atenţia legislativului
Medicii de familie au avut surpriza de a fi puşi la plată
Primăria Botoşani declanşează lupta cu căpuşele
Coadă de zile la Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog