Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17761
De la 07 Ianuarie 2003
122877828

Adriana Petcu, noul ministru al Apelor, a pierdut procesul pe fond cu Agentia Nationala de Integritate.

  • Dragnea spusese la desemnare ca l-a castigat
  • 5 January 2017, 23:00
Adriana Petcu, numita recent ministru al Apelor si Padurilor, a pierdut pe fond procesul in care a contestat raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care o acuzase de conflict de interese penal cand era director in Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita. Dragnea declarase in ziua prezentarii noului guvern ca Adriana Petcu a castigat pe fond. Acum, procesul este in faza de recurs la Inalta Curte.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti, referitor la incompatibilitatea Adrianei Petcu, ca aceasta tocmai a castigat in justitie acest proces, fiind un subiect inchis. "Poate e un amanunt neimportant, dar, totusi daca este o hotarare definitiva si irevocabila, cred ca este un subiect inchis", a precizat Liviu Dragnea, intrebat despre incompatibilitatea Adrianei Petcu.
Potrivit portalului instantelor de judecata, Adriana Petcu a pierdut in prima instanta la Curtea de Apel un proces in contencios administrativ prin care cererea anularea raportului ANI.
Recursul se judeca la Inalta Curte.
ANI a sesizat in acest caz si Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau, pentru latura penala. Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau si-a declinat competenta si dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dispus clasarea cauzei. ANI nu a atacat solutia.
Contactata de HotNews.ro, Adriana Petcu a declarat ca procurorii au verificat deja existenta unui Conflict de interese pornind de la raportul ANI si nu au gasit acest lucru, iar in procesul care se afla acum pe rol, ea este cea care a cerut in instanta anularea raportului ANI. Aceasta a spus ca a depus la dosar rezolutia procurorilor si ca e sigura ca va castiga procesul.
Potrivit Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, persoanele care au fost descoperite incompatibile sau in conflict de interese sunt decazute din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, timp de trei ani, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate.
In decembrie 2014, Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie penala de catre Adriana Petcu, Director in cadul Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita.
"In exercitiul functiei de director, PETCU ADRIANA a semnat o adresa transmisa Administratiei Nationale "Apele Romane" (A.N.A.R.), prin care s-a propus includerea sa in componenta grupului de lucru al Proiectului "SIGMA FOR WATER - Identificarea problemelor si masurilor necesare in vederea analizei posibilitatii de refacere a zonei umede la confluenta raului Calmatui cu fluviul Dunarea", in baza careia persoana evaluata a fost incadrata in functia de project officer in cadrul proiectului. Pe perioada de implementare a proiectului, PETCU ADRIANA a obtinut venituri in suma 27.086 Lei", se arata in comunicatul ANI din decemrie 2014.
Potrivit articolului 301 din Codul Penal al Romaniei: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".
Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative:
"Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.
Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".
Adriana Petcu a detinut functia publica de Director in cadul Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita, Jud. Buzau, incepand cu data de 01 martie 2010.
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 6.01.2017
Bancul zilei: Întrebarea cheie a savantului
Dacian Ciolos, primele impresii despre Sorin Grindeanu:
Mi s-a parut un om angajat si hotarat sa aplice programul de guvernare. Cu informatiile pe care le am eu legate de potentialul bugetului, nu va fi deloc usor
O companie japoneza concediaza 34 de angajati si va folosi in locul lor inteligenta artificiala
Presedintia: Demersul Avocatului Poporului poate deschide poarta condamnatilor penali sa ajunga sa ne conduca
Deputati USR: "Legea eliminarii impozitarii pensiilor sub 2000 lei a fost prezentata de PSD ca o marire a pensiilor mici, ceea ce este fals.
66% din pensionari nu vor avea niciun beneficiu"/ "Suntem singurul partid responsabi acest Parlament"
Botoşăneanca Turcan: Ce stat e acela in care Avocatul Poporului sesizeaza CCR in favoarea unui condamnat penal?
Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante a fost votata joi de parlament
PNL anunta ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala
Liviu Dragnea: Cei de la PNL si cei de la Cotroceni vor sa blocheze activitatea statului
Este foarte posibil ca eu sa devin o obsesie pentru acel palat
Camera Deputatilor a votat eliminarea impozitului pentru pensiile sub 2000 lei
si scutirea tuturor pensionarilor de la plata contributiei asigurarilor sociale
Marea restauratie. De ce stam mai prost decit in 2012 si 2013
Liviu Dragnea, despre demersul lui Victor Ciorbea:
Nu intentionez sa fiu prim-ministru, nici azi, nici maine, nici pe viitor/ Pesedintia face presiuni nepermise asupra judecatorilor CCR si asupra Avocatului Poporului
Salariul minim 2017: Majorare cu 16% de la 1 februarie, potrivit unui proiect facut de noul ministru al Muncii.
Amenzile pentru angajatorii care nu cresc salariul minim
Sebastian Ghita, dat in urmarire nationala
Comunicat de poresă E.On Moldeova
Comunicat presă Primăria botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog