Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22558
De la 07 Ianuarie 2003
122908207

Adriean Videanu, audiat la DIICOT in dosarul Romgaz

  • 17 March 2016, 23:00
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, s-a prezentat joi la sediul DIICOT, fiind chemat de procurori in dosarul Romgaz, in care este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, anunta Agerpres.
Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian si, in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC Interagro SA, acordand discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre aceasta companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.
DIICOT sustine ca demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care Interagro inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz, aceasta fiind transformata practic intr-un furnizor al unui 'client privat privilegiat' si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.
Procurorii mai arata ca prin activitatea ministrilor Vosganian si Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale.
Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei, arata procurorii.
In referatul procurorilor se mai arata ca Romgaz a livrat in aceasta maniera catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
In urma unei expertize s-a stabilit ca prejudiciul in aceasta cauza se ridica la 62 de milioane de euro.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă corsicană
Bancul zilei: Pacientul speriat
Amnistia fiscala - Ce mai e de facut pana la 31 martie 2016?
Guvernul ar putea organiza subscriptie publica pentru a recupera "Cumintenia pamantului".
Dacian Ciolos: Suntem saraci, dar cu aceasta opera de arta e "acum sau niciodata"
Antenele, la CNA: Putem transmite din noul sediu din Romexpo in weekend.
In februarie, sefii Intact spuneau ca au nevoie de noua luni pentru mutare. Decizia de autorizare a noul sediu a fost amanata
DNA Brasov a dat NUP in 2011 in dosarul privind retrocedarea a 43.000 hectare de padure
Dupa redeschidere, au fost trimisi in judecata Hrebenciuc, Ioan Adam si Gheorghe Sturza
Presedintia intentioneaza sa cumpere sistem de irigatii de peste 2,4 milioane de lei pentru curtea Palatului Cotroceni
Botoşani. Cum îl umileşte Portariuc pe baronul Münchhausen
Ioan Rotundu
Rănită în timp ce încerca să stingă un foc scăpat de sub control
Suharău: Grevistul foamei vine în faţa Prefecturii Botoşani
Manoleasa: Sorescu a eşuat în aplanarea scandalului din PNL
Coţuşca: Simpozion istoric dedicat unirii Basarabiei cu România
Horoscopul zilei de 18.03.2016
Ar putea folosi BCE "elicopterul monetar" pentru a relansa inflatia?
Partizanii ideii vor ca fiecarui cetatean din zona euro sa i se acorde lunar 175 de euro
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog