Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6540
De la 07 Ianuarie 2003
122866607

Afaceri pe axa Londra – Rădăuţi

  • 15 June 2009, 23:00
Nichifor Boca, 28 ani, de doi ani in UK, gestioneaza impreuna cu fratele sau Constantin mai multe afaceri. O firma de constructii la Londra, un restaurant si o autoservire la Radauti si, ultima pe lista, o firma de inchiriat masini pentru romanii din Marea Britanie care merg in vacanta in Romania. Toate sunt in picioare, in ciuda crizei, iar fratii Boca sunt optimisti.
Nechifor Boca a terminat Facultatea de Stiinte Politice de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti si a mai facut apoi si un Masterat de doi ani in managementul organizatiilor politice. Dupa scoala a vrut sa se angajeze in Romania: "Am incercat sa raman in Romania, dar ofertele de munca pe care le-am primit erau foarte slabe". Ca majoritatea tinerilor din Romania (potrivit ultimului sondaj al MTS, 2,4 milioane dintre ei vor sa emigreze), a ales strainatatea. De sase ani, fratele lui, Constantin, era la Londra, patron de firma de constructii. El l-a sprijinit financiar sa-si termine studiile. L-a sprijinit si cat si-a cautat un job la Bucuresti, apoi i-a luat bilet de avion catre Londra. "Nu m-am gandit niciodata ca voi veni aici."
Absolvent de Stiinte Politice, desi nu intrase in viata lui pe santier si nu avea idee ce inseamna o firma de constructii, Nichifor Boca a devenit mana dreapta a fratelui sau, ajutandu-l in administrarea firmei de constructii. "M- am ocupat de logistica, de legaturile cu oamenii, de documentele de munca", spune Nichifor, Firma se ocupa de interioare, subcontractoare a unor firme mari. Chiar daca la inceputul crizei activitatea firmei s-a redus, acum a inceput sa-si revina: "Sunt 30 sub-contractori romani cu care firma de constructii colaboreaza in prezent, de la peste 70 de sub-contractori anul trecut".
Optimism la Radauti
O alta afacere pusa la cale de fratii Boca: impreuna cu asociatul lor, Dan Vatra au fondat Restaurantul ""London House" din Radauti, langa care este si o autoservire. Cum merge? "Investitiile in Romania sunt greu de pus pe profit. Am deschis restaurantul de 2 ani, din 2007, si inca suntem pe pierderi.
Restaurantul este chiar in spatele primariei, dar in oras sunt foarte multe restaurante si acum incasarile au mai scazut. Spre deosebire de alte zone, in Bucovina administratia locala nu este o piedica pentru intreprinzatori. Concurenta, sa spunem este mai cinstita decat in alte parti. Nu este o piedica, dar nici de ajutor nu este. Spatiul este al primariei, ar putea sa ni-l vanda, dar nu vor. Exista o anumita rigiditate din partea administratiei locale". Cu toate acestea, Nichifor este optimist: "Sunt obligat sa fiu optimist!". De ce nu un restaurant la Londra? "Investitiile au fost facute in ideea de a ne lega de Romania. Am plecat in Anglia cu gandul de a ne reintoarce. Dar optimismul nu este nesfarsit. Incepem sa fim putin dezamagiti..." "Meritul principal pentru tot ce s-a facut nu este al nostru. Multi oameni, prieteni chiar, ne-au intors spatele. Dar, am mers inainte! Ii multumim din suflet Bunului Dumnezeu, al carui ajutor l-am simtit si il simtim enorm."
Volan pe dreapta
Tot optimismul si dorinta de a face ceva intre Anglia si Romania i-a facut pe fratii Boca sa-si faca intrarea in alt domeniu: Rent a Car, inchirieri de masini pentru romanii din UK care merg acasa. "Ideea mi-a venit in 2006, cand am inchiriat o masina. Am ajuns la concluzia ca ar fi o investitie buna. Sunt firme care au inceput de la 5-6 masini si au ajuns acum la 400. Anul trecut in iulie am inceput si noi cu 3 masini. Acum avem 20, majoritatea cu volan pe dreapta, care sunt foarte solicitate de romanii de aici care merg acasa." Firma are doua centre, la Radauti si Suceava, iar in curand va deschide puncte de lucru la Iasi si Bacau. Masinile sunt luate din Anglia si sunt de calitate: Mercedes ML, Mercedes E class, Renault Laguna etc. Pretul pentru o saptamana de inchiriat e de circa 50 euro/zi, iar peste 22 de zile e incepand de la 15 euro/zi. "
Avem cele mai bune preturi de pe piata si cei care vin acasa fac economii de bani si timp, in loc sa vina cu masina, vin cu avionul si inchiriaza o masina aici. Pentru aeroporturile din Bacau, Iasi si Suceava livram masina gratuit la aeroport." Costurile sunt mari. Numai taxa auto, pentru 8 masini, a costat 600 de milioane lei. Nu e simplu sa rezisti. Masinile se inchiriaza toate de Paste, Craciun, in august, dar in extrasezon e mai greu. Criza se simte in domeniu, dar "sunt semne incurajatoare", spune Nichifor Boca, optimist incurabil.
(Un articol de Sorin Cehan, „Gazeta Romaneasca")
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Suprastoc de medicamente la Spitalul judeţean
Ministrul Bazac va fi invitat la inaugurarea Centrului de Sănătate Mintală
Sancţiuni severe pentru profesorii care vor favoriza candidaţii la bac
Comentariul comentariilor LXLVIII
(Ioan Rotundu)
Turneul naţional al campionatelor de minifotbal Ediţia a iii-a, Iaşi 2009
Horoscop
Propunerea negresei
Tinichigii în loc de filozofi
Exhumarea partizanului anticomunist Alexandru Macavei împuşcat de Securitate
Picnic la Campul Românesc din Ontario
Reflecţie, la 19 ani de la Mineriadă
Comemorare a victimelor regimului stalinist la Chişinău
Deutsche Welle: Voronin, acuzat de uzurparea puterii în stat
CHDOM cere demisia şefilor Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Procuraturii comuniste
Taximetriştii nu se pârăsc între ei, dar îi reclamă cetăţenii
Criză şi în domeniul hotelier la Botoşani
Nişte derbedei beţi şi-au găsit loc de distracţie sub geamul spitalului Dorohoi
Finala Festivalului „Barbu Lăutaru” se va disputa la Iaşi
Caz grav de inconştienţă managerială la Spitalul judeţean
mese de operaţii lipite cu Loctit
A spart geamul fiindcă i s-a părut că are prea mult de plătit la apă
Florile plantate de edili continuă să facă din „ochi” unora
Competiţie între pompierii civili botoşăneni
pompierii civili din Darabani şi Bucecea vor reprezenta Botoşaniul la etapa interjudeţeană
Şarlatanii în numele legii
Ioan Rotundu
Sediul CAS nu va fi renovat nici în acest an
Oferta locurilor de muncă s-a restrâns îngrijorător
Ministrul Educaţiei aplică deja indicaţiile preşedintelui Băsescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog