Pentru că producătorii agricoli botoşăneni au înţeles că dacă vor să reziste pe piaţa Uniunii Europene trebuie să practice o agricultură conform cu nevoilor acesteia, în ultimii ani ponderea plantelor cultivate a început să se schimbe. În judeţ plantele de bază şi cu tradiţie sunt porumbul şi grâul. Odată cu demararea unor programe de către Guvern, producătorii agricoli au început să-şi schimbe modul de practicare a agriculturii, începând să se ocupe de o agricultură mai aproape de standardele şi cerinţele europene. La porumb, planta de bază a unei gospodării, s-a înregistrat o scădere dramatică în ultimii ani a gradului de cultivare, în 2004 aproape jumătate din suprafaţa cultivată a judeţului fiind cu porumb. În 2005 numărul de hectare a ajuns la 129.000 iar în 2006 se aproximează că vor fi în jur de 120.000 de hectare. Aşadar botoşănenii au văzut că nu au piaţă de desfacere pentru această plantă, aşa că o parte din ei s-au reprofilat, cultivând alte plante care le garantează un profit. La grâu aceeaşi situaţie, în 2005 s-au cultivat 28.200 de hectare, în 2006 fiind programate pentru recoltare 24.000 de hectare, din care peste 2.000 au fost afectate de ger. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Ioana Popovici, a declarat că s-a înregistrat o uşoară creştere la cultivarea plantelor tehnice. La floarea soarelui cifra se menţine constantă, în cultură fiind 36.000 de hectare. La soia, dar nemodificată genetic, conform prevederilor Uniunii Europene, s-a înregistrat o creştere mai mare, în 2005 fiind cultivate 7.000 de hectare, pentru 2006 fiind preconizate 10.000 de hectare. La sfecla de zahăr numărul hectarelor se va dubla faţă de anul 2005, anul acesta fiind cultivate 5.000 faţă de 2.350 de hectare. Şi la rapiţă anul trecut a fost unul bun, fiind cultivată o suprafaţă mai mare, dar anul acesta din cauza gerului nu ştim încă de ce recoltă este vorba, a menţionat Ioana Popovici. (Dănuţ ROTARIU)