Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8700
De la 07 Ianuarie 2003
122868767

Alegeri ca pe vremea lui Ceausescu.

  • In 50 de localitati din Harghita, Covasna si Mures exista un singur candidat la functia de primar
  • 31 May 2016, 23:00
In comunitatea maghiara se inregistreaza un numar mai mare de localitati decat in alti ani electorali in care exista un singur candidat pentru functia de primar, au declarat pentru HotNews.ro surse din UDMR. Secretarul general al Uniunii Kovacs Peter a confirmat pentru Hotnews ca in aproximativ 50 de comunitati din Harghita, Covasna si Mures in cursa electorala alearga un singur candidat. "O explicatie ar fi ca primarul din localitatea respectiva a facut o treaba foarte buna si toti ceilalti potentiali contracandidati s-au gandit ca nu exista sanse sa castige", a explicat Kovacs.
Dar acest fenomen ingrijoareaza Uniunea, deoarece in lipsa unei mize electorale, alegatorii maghiari risca sa nu se mobilizeze la vot. Or, acest lucru poate afecta scorul politic al UDMR.
"In aceste localitati trebuie sa primim si voturile pentru Consiliul Judetean", a mai spus Kovacs Peter. De pilda, la Targu Mures, UDMR spera sa puna in acest an presedinte din partea Uniunii, insa mobilizarea electoratului conteaza la stabilirea votului politic. Pe de alta parte, exista localitati - de pilda Gheorgheni - unde UDMR nu si-a mai desemnat candidat, preferand sa sustina candidatul propus de Partidul Civic Maghiar (PCM). "In 2008 si in 2012, am pierdut alegerile, candidatul UDMR a avut sub 20% si atunci am decis sa sustinem candidatul PCM", a explicat secretarul general al Uniunii. In total, UDMR are inscrisi 292 de candidati in cursa electorala.
"Nu suntem foarte bucurosi de faptul ca nu exista contracandidati, o opozitie sanatoasa intotdeauna ajuta", a mai declarat Kovacs Peter. Pe de alta parte, surse din UDMR se tem ca absenta competitie se va vedea in numarul de voturi obtinut pentru Consiliul Judetean: "In orase sunt mai multi candidati la primarii, in Odorheiul Secuiesc chiar va fi o intrecere incinsa. Insa in comune vom avea o problema la mobilizare, din cauza ca nu exista competitie la primarie, si asta va afecta si numarul de voturi obtinut la Consiliul Judetean", au precizat sursele citate.
Potrivit acestor surse, Partidul Civic Maghiar (PCM) si PPMT (partidul lui Tokes), chiar daca nu si-au pus peste tot candidati, au depus liste pentru Consiliile Locale. Potrivit altor surse, partidele de opozitie din maghiarime nu au mai primit finantari de la Budapesta ca inainte, dupa ce UDMR a reluat relatiile cu Fidesz-ul lui Victor Orban, astfel ca activitatea PCM si PPMT s-a diminuat considerabil. De altfel, si atacurile clasice lansate de Tokes la adresa UDMR s-au imputinat in comparatie cu alti ani.
Si maghiarii se plang de faptul ca noua lege electorala a facut campania invizibila in acest an si ca "foarte multi oameni nu stiu ca saptamana asta avem alegeri", dar pe de alta parte se declara multumiti de faptul ca toate partidele beneficiaza de aceleasi bugete de campanie.
Pe de alta parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că formaţiunea sa ar urma să obţină, la alegerile locale din 5 iunie, rezultate apropiate de cele din 2012, cu menţiunea că acum există şanse foarte mari să câştige funcţia de primar la Satu Mare, iar la Târgu Mureş să câştige candidatul independent susţinut de UDMR, Soos Zoltan, transmite Agerpres. Potrivit sursei citate, Kelemen Hunor a mai spus ca UDMR are şanse mari să câştige şi funcţia de preşedinte la consiliile judeţene Satu Mare şi Mureş, prin Pataki Csaba, respectiv Peter Ferenc.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Plictis sexual
Horoscopul zilei de 1.06.2016
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Tusk, presedintele Consiliului European: Liderii UE ce promoveaza "iluzii" utopice privind Europa unita au pierdut contactul cu popoarele lor
Fosta Miss Turcia, condamnata pentru ca l-a insultat pe Recep Erdogan
Serghei Lavrov: Rusia nu recunoaste zonele pro-ruse din Ucraina pentru a nu da pretexte Occidentului, dar le sustine
Intr-o comuna din Olt, pe lista pentru consiliul local sunt doua nonagenare, o octogenara si o septuagenara
Modificare foarte importanta a Codului fiscal:
romanii fara venituri si care nu sunt scutiti de plata contributiei de sanatate pot achita aceasta contributie doar la spitalizare
Ministerul Justitiei propune in functia de sef adjunct la DIICOT un absolvent al Colegiului Superior de Securitate Nationala - Academia Nationala de Informatii
Romanul „Copiii sălbatici”, despre viața la Botoșani în anii comunismului
Botoşani: La Gorbăneşti, mână pe mână se spală şi împreună obrajii corupţiei
Truşeşti: Consilier local PSD prins la rupt afişele PNL-ului
Flămânzi: gesturile disperate ale primarului liberal Dan Oloeru
Suharău: Miliţianul Flămânzanu a suprimat dreptul cetăţenilor la informare
Ioan Rotundu
De ce miliţianul Flămânzanu să fie poreclit „Mitică încarcă-descarcă”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog