Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15015
De la 07 Ianuarie 2003
122875082

Alegerile europarlamentare, simultan cu referendumul pentru modificarea Constituţiei

  • avantaje, riscuri şi costuri * exemple din alte ţări si observaţiile OSCE
  • 15 January 2014, 23:00
Organizarea unui alt scrutin sau a unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare a fost practicata in multe state UE in trecut, cu avantaje si dezavantaje. Participarea la vot a fost ridicata, insa "suprapunerile de acest tip risca estomparea subiectelor europene si complica aspectele tehnice ale alegerilor, precum liste multiple de votare, reguli de finantare a campaniei, reguli legate de mass-media" (potrivit raportului OSCE pe anterioarele alegeri europarlamentare, din 2009).
Cel mai puternic argument in favoarea suprapunerii alegerilor europene cu alte alegeri nationale sau un referendum este asigurarea unei prezenta ridicata la urne pentru europarlamentare. Acest lucru s-a intamplat, de exemplu, in Letonia si in Danemarca in 2009 (precedentul scrutin pentru PE), potrivit unui studiu publicat de Centre for European Policy Studies (CEPS) in 2009.
Documentul arata ca in sapte state UE au fost organizate alegeri locale odata cu cele europarlamentare, in Luxemburg - alegeri nationale iar in Danemarca a fost organizat un referendum pe un subiect foarte popular - modificarea regulilor de succesiune la tron. Impactul a fost "impresionant" asupra prezentei la vot pentru Parlamentul European: 59,54% procentaj in Danemarca. Si in Letonia suprapunerea unor alegeri nationale cu cele europaralamentare a condus la un procentaj remarcabil de alegatori prezenti la urne: 53,7% Un alt argument este legat de costurile organizarii alegerilor si, respectiv, referendumului. Si in Romania exista un precedent: alegerile europarlamentare din anul 2007, imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana, au fost desfasurate simultand cu un referendum initiat de Presedintele Traian Băsescu cu privire la votul uninominal.
Probleme si riscuri legate de suprapunerea unor procese electorale, remarcate de OSCE Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni, 13 ianuarie, in prima sedinta a USL din 2014, ca a fost decisa organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai. "Nu cred ca estompam tema europarlamentarelor, ci dimpotriva o potentam", a spus acesta. "Cred ca Bruxelles, Comisia Europeana, nu are ce obiectiuni majore sa opuna, si in practica europeana s-a mai intamplat, iar cele doua teme nu se oculteaza una pe cealalta", a mai declarat Antonescu (Declaratiile integrale de la conferinta de luni - aici )
Observatiile OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe), in urma scrutinului europarlamentar din 2009, arata tocmai contrariul.
"Multe state membre au desfasurat alegeri locale, regionale sau nationale simultan cu alegerile pentru PE. Acest fapt poate avea avantajul cresterii prezentei la urne dar risca sa estompeze mizele campaniei si sa creasca tendinta de abordare a subiectelor nationale, punand in umbra temele europene. Asemenea suprapuneri complica aspectele tehnice, inclusiv necesitatea unor liste multiple de votanti, reguli de finantare a campaniei si reguli legate de mass-media".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Congresul femeilor
Horoscopul zilei
Imagini de la ridicarea lui Nicuşor Constantinescu de către procurorii DNA
Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii
„Eminescu – Luceafărul, eu – o mică stea”
Poetul Andrei Dósa refuză premiul ICR: donaţi banii lui Hruşcă, fanfarelor, căluşarilor
Mihai Eminescu despre Basarabia: Cu un cuvânt, de la Rusia nu primim nimic
George Osborne somează UE să se reformeze, dacă vrea ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar
Directorul TVR Stelian Tănase cere ministrului Finanţelor majorare a taxei TV
Noi dezvăluiri despre programul de spionaj al NSA
Banca Mondială: Creşterea economică a României va fi de 2,5% în acest an
Preşedintele CJ Constanţa este urmărit penal pentru 6 infracţiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice
prejudiciu: peste 5 milioane euro
Nicuşor Constantinescu, la ieşirea de la DNA: Am fost tratat ca un animal. DNA este o polţtie politică
Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Codului penal în "marţea neagră" sunt neconsţitutionale - unanimitate
Botoşani/Frumuşica: Cum un poliţist şi un procuror au măsluit o anchetă
Ioan Rotundu
Lovituri năucitoare
Ioan Rotundu
Procurorii fac ce vor în România, nu contează ca e USL la guvernare. Ar trebui desfiinţat DNA
Cum sunt scoşi profesioniştii integri din Fisc şi Garda Financiară
Care sunt şefii de Consilii Judeţene urmăriţi penal sau judecaţi pentru corupţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog