Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Sănătate
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Remember
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14850
De la 07 Ianuarie 2003
122900499
Aleşii municipali joacă după cum cântă Executivul

Vot împotriva legii printre pahare cu ţuică şi resturi de salam

  • 28 December 2007, 23:00
Nici pe departe în presa locală nu s-a scris adevărul despre ce s-a petrecut în şedinţa Consiliului Local Municipal Botoşani de joi, 31 iulie a.c. De exemplu, nu s-a scris că acea şedinţă s-a derulat în două etape: cea sub zodia adevărului şi cea aflată sub influenţa lui Bachus şi a împotrivirii faţă de prevederile legii. Noi am sesizat de mai mult timp că societăţile comerciale aflate în subordinea Consiliului Local Municipal nu îşi trăiesc viaţa economică potrivit legii, ci potrivit intereselor Executivului exprimate prin vocea primarului Florin Egner. Spre exemplu, convocarea consilierilor municipali în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 31 iulie s-a făcut şi la iniţiativa primarului Egner, lucru total nelegal.
Primarul a fost cel care a făcut „repetiţie” despre ce şi cum va cuprinde ordinea de zi şi cum se va vota de către consilieri pentru fiecare societate împarte. Acelaşi primar a înmânat, în ziua şedinţei, fiecărui consilier prezent, o foaie de hârtie format A5 pe care erau consemnate modificările ce urmau a fi făcute în Consiliile de administraţie şi Comisiile de cenzori. Deşi Legea 31/1991 privind societăţile comerciale nu acordă în aceste sens nici o putere primarului, totuşi Florin Egner a fost inima şi sufletul acestor AGA.
E drept că, în chiar ziua şedinţei, adică în 31 iulie, cei de la Locativa, Urban Serv şi Eltrans au încercat să obţină pe un convocator semnăturile consilierilor, însă nu în totalitatea lor. Legal, convocarea AGA trebuia efectuată din iniţiativa preşedinţilor Consiliilor de administraţie şi cu numărul de zile anticipat, prevăzut în lege.
Întruniţi în cele patru AGA deodată (Termica, Urban Serv, Locativa şi Eltrans) consilierii municipali, practic, s-au întrunit pentru a îndeplini o formalitate, totul fiind deja regizat la întrunirea „de repetiţie” de luni, 28 iulie, aşa cum a şi recunoscut consilierul municipal Radu Drăguş. Şirul celor patru AGA a început cu cea de la Termica. Imediat ce s-au votat modificările propuse la această societate, adică intrarea lui Mihai Darie în Consiliul de Administraţie şi a lui Florin Petrariu ca director interimar, în sala unde consilierii trudeau de zor prin a ridica mâna şi vota ce li s-a „ordonat” au pătruns „ospătarii” viceprimarului Ion Ilie.
Sărbătorindu-şi ziua, viceprimarul a oferit consilierilor diferite gustări şi băuturi alcoolice. Aflaţi sub zodia lui Bachus, consilierii au trecut la a vota modificările propuse pentru celelalte societăţi aflate sub tutela lor de AGA. Ademeniţi mai mult de salamul de pe masă şi băutura din pahare, majoritatea consilierilor n-au mai „auzit” vocea preşedintelui Consiliului de Administraţie de la Locativa, Cătălin Flutur, care le aducea la cunoştinţă că: „simte nevoia să sublinieze faptul că Legea nr. 31/1991 precizează explicit că votul pentru membrii Consiliilor de Administraţie este secret, indiferent de hotărârea membrilor AGA. Tot în conformitate cu legea sus menţionată Comisia de cenzori se completează numai de supleanţi”.
Cel puţin aşa stă consemnat în procesul verbal de şedinţă. Din acelaşi proces verbal mai spicuim: „Domnul Egner Florin, primarul municipiului Botoşani, solicită aprobarea din partea AGA ca numărul membrilor Consiliului de Administraţie la S.C. LOCATIVA SA Botoşani să fie modificat de la 5 la 3 şi destituirea doamnei Găzdac Aurica din Consiliul de administraţie”. Primarul a solicitat această destituire pe motivul incompatibilităţii lui Găzdac, care are soţul în CA-ul de la societatea Conrec, între societăţile Locativa şi Conrec existând relaţii de afaceri. Întrebat de când există incompatibilităţi între o societate aflată sub egida CLM şi una privată, primarul a fost tranşant: „Noi am extins noţiunea de incompatibilitate şi consider că procedăm corect, cât un membru al CA are o rudă de gradul I care are relaţii comerciale”. Aici este de menţionat că „afacerile” dintre cele două societăţi constă într-un camion închiriat de Locativa la Conrec.
Inexplicabil rămâne faptul cum de un primar poate extinde prevederile unei legi, în condiţiile în care se încalcă un principiu de drept şi, mai grav, se restrânge dreptul la afirmarea profesională a unui cetăţean. Ajunsă la această fază, AGA de la Locativa îmbracă forme tragico-comice, semn că băutura de prin pahare lucra din plin. Contrar legii care prevedea votul secret, prin vot deschis sunt aleşi în Consiliul de Administraţie Nicolae Ureche, la propunerea lui Teodor Clocotici şi Adrian Dimancea la propunerea lui Stelică Fasniuc. Facem precizarea că Dimancea este membru PRM iar Fasniuc, cel care l-a propus, membru marcant PSD, suficient ca să înţelegeţi cât de încurcate-s căile Domnului.
Şi în Comisia de cenzori la Locativa, contrar legii, adică tot prin vot deschis, au fost votaţi Mihai Jitaraşu şi Erich Barczak. Legal ar fi fost ca în locul celor doi să fi fost votaţi supleanţii Vâzdoagă şi Glonţ. Au urmat apoi AGA de la Eltrans şi Urban Serv. Foştii colegi de la Electrocontact SA, George Lazăr, director la „Monitorul” şi cu primarul Florin Egner s-au întâlnit pe coordonatele mult dorite. Adică doi dintre asociaţii de la firmele lui Lazăr au ajuns prin Consiliile de Administraţie, Mircea Aionesei la Urban Serv iar unul Andrei la Eltrans. Aici n-a mai funcţionat incompatibilitatea în afaceri, stabilită de chiar primarul Egner.
Rugat să comenteze în vreun fel cele petrecute la AGA Locativa, Cătălin Flutur ne-a explicat: „Dintr-un Consiliu de Administraţie şi o Comisie de cenzori cu oameni tineri, am ieşit din AGA cu 210 ani mai bătrâni (n.n. – aluzie la cei trei noi intraţi: Jitaraşu, Ureche şi Barczak, care au fiecare, vârsta de peste 70 de ani). Aşa au vrut consilierii locali, aşa a agreat primarul Egner”.
Pentru că unii consilieri locali ne-au declarat, sub anonimat, că modificările făcute în CA-urile şi Comisiile de cenzori la societăţile aflate sub tutela CLM, potrivit afirmaţiilor primarului Florin Egner, au fost făcute la indicaţia preşedintelui PSD, a fost rugat şi deputatul Mihai Baltă să-şi exprime un punct de vedere. „În afară de societatea Termica, unde am avut în vedere unele recomandări făcute în interesul cetăţenilor municipiului Botoşani, asupra celorlalte societăţi subordonate Consiliului Local Municipal Botoşani n-am avut nici o implicaţie în ce privesc noile alegeri de completare a organelor lor de conducere. Dacă primarul Egner a făcut astfel de afirmaţii, ele sunt gratuite şi le vom analiza la nivelul conducerii PSD”.
Interesant de remarcat este şi faptul că după ce le-a pus consilierilor de băut şi de mâncat pe masă, viceprimarul Ion Ilie şi-a văzut de treburile sale. Normal, nu este pentru prima dată când unii consilieri locali dansează după cum li se cântă de către Executiv, dar nici ultima nu va fi, până la următoarele alegeri mai fiind ceva timp. (Adrian Marcu)

N.R. – Articolul a fost publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 1083/6 august 2003. De atunci au trecut peste patru ani, dar în şedinţele lor consilierilor municipali continuă să păstreze „tradiţia”.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Felicitare DJT
Felicitare Centrul de Creaţie
Felicitare PNL Botoşani
Felicitare din partea prefectului de Botoşani
Felicitare senator Gavrilă Vasilescu
Felicitare TERMICA SA
Felicitare Moldopan SA
Felicitare PD-L
Virgină după trei căsătorii
Ciorapi de damă
Mărire de salariu
Atracţie fatală
Recomandări ale Ministerul Sănătăţii Publice adresate populaţiei în preajma Revelionului
Românul şi forţa vântului
Urătura redacţiei Jurnalul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog