Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18720
De la 07 Ianuarie 2003
122878787

„Am venit în Italia cu o sacoşa”

  • drama vieţii cu final fericit a unei botoşănence
  • 3 November 2009, 23:00
Mariana Lacramioara Visan a venit pentru trei luni din Botosani in Sicilia si s-a stabilit in Campo Felice, provincia de Palermo. A lucrat ca badante la un batranel care, din pacate, nu mai este. Acum lucreaza la un restaurant si are grija de aceeasi familie. S-a recasatorit anul acesta si a reusit sa isi aduca baiatul sa faca liceul aici. Spera intr-un viitor mai bun aici si nu acasa.
- Cand si de ce ati venit in Sicilia ?
-«In 18 septembrie 2006 am ajuns in Campo Felice, unde aveam o prietena, Brandusa, care lucra deja de trei ani. Am venit cu o prietena, Myrela. Eram amandoua cam in aceeasi situatie. Restructurarile de la serviciu, datoriile si gandurile ca am putea sa ne ajutam familia. Era o solutie radicala dar alta solutie nu am gasit si este mai bine asa. Chiar daca nu vreau sa imi amintesc cum a fost ziua in care am plecat: in trening si cu o sacosa cu lucruri pe care le consideram necesare. Lasand in pragul usii pe fiul meu de 13 ani plangand si pe barbatul meu, mai mult beat decat treaz. Fiica mea era la scoala de la Politie de la Campina.
O zi si o noapte am plans in autocar. Myrela imi dadea curaj: "Lasa ca o sa fie bine; eu nu ma mai intorc!" Era inca pe vremea permiselor de sedere. In limba italiana stiam sa spun doar "si" si "no". In emotia plecarii uitasem si numarul de telefon al prietenei mele Brandusa, asa ca am ajuns la destinatie si nimeni nu ne astepta. Evident, la miezul noptii! Din fericire, Myrela avea o sora care lucra in Sicilia si am sunat-o pe ea, care a trimis-o pe Brandusa sa ne ia. Intre timp carabinierii ne priveau fiindca eram doua ciudate, la miezul noptii, langa Termini Imerese, la Caracoli. Daca ne prindeau, ne trimiteau acasa. Myrela a spus: "Hai sa ne ascundem, ce Dumnezeu, am ajuns pana aici si acum...".
Am fost luate de la gara de Brandusa si de familia la care trebuia sa lucrez. Am dormit cu Myrela in aceeasi camera si nu am cuvinte sa va explic ce era in mintea si sufletul nostru. Eu eram decisa sa raman trei luni, asa ma gandeam eu, ca sa fac bani pentru o centrala termica. Ma duceam acasa si daca mai puteam sa ma intorc sa muncesc pentru termopane si apoi pentru o garsoniera pentru fata".
-Ati plecat dupa trei luni?
-«Nici vorba, am trimis lunar bani acasa, cite 450 de euro. Sotul ii cheltuia cum stia mai bine. De baiat nu avea grija. Mai tarziu am aflat ca isi gasise o alta femeie. Mie nu imi este rusine. Copilul a suferit foarte tare, il batea, il mai lasa sa doarma pe afara, mai aflam de la vecini. M-a intrebat fiul meu la telefon daca vin de sarbatori acasa. I-am raspuns cu strangere de inima ca-i trimit pachet cu tot ce vrea el, dar ca o sa vin in primavara si o sa fac tot posibilul sa nu mai stam despartiti. I-am trimis haine, ciocolata, el dorea Nutela. Intre timp, familia pentru care lucram mi-a facut contract si mi-a luat bilet de avion pentru 21 aprilie 2007.
M-am obisnuit foarte repede cu persoana pe care o ingrijeam pentru ca era un om cu totul deosebit; avea peste 90 de ani, dar era intelept si bun. Am invatat sa vorbesc in italiana, sa pregatesc mancaruri italiene, sa ma obisnuiesc cu stilul de viata. M-a ajutat foarte mult. Cand am plecat acasa am vorbit cu fiica mea si cu fiul meu. Am decis sa divortez si sa iau baiatul cu mine, prin orice mijloace. Recunosc, prin orice mijloace. Dar tribunalul mi l-a incredintat, asa ca am putut sa-l aduc in Italia legal, in octombrie 2007. Fata a terminat scoala si lucreaza acum. Sper ca anul viitor sa vina in concediu la noi!".
-Ce planuri de viitor aveti? Va intoarceti in Romania?
-«Desi sunt o pesimista si ma gandesc mereu la ce este mai rau, incerc o noua viata. De cateva luni m-am recasatorit cu un roman. De fapt, familiile noastre se cunosc de peste 30 de ani. Am vorbit la telefon o perioada, el lucra la sere in Victoria (Ragusa). Apoi a venit sa ma cunoasca si nici nu mi-a trecut prin cap ca o sa ma recasatoresc. "Nonno" (Battaglia Batista) pe care-l ingrijeam mi-a spus ca acest barbat este serios si ar trebui sa-mi refac viata. Eu am fost foarte afectionata de "nonno" si sa fie clar, orice badante ajunge sa tina la persoana pe care o asista, fiindca face parte din familia in care locuieste 24 din 24 de ore.
"Nonno" m-a vazut si maritata cu Ioan Alexutu. Din pacate, in 8 septembrie, "nonno" ne-a lasat pe vecie. Acum lucrez tot pentru familia lui si in plus dimineata la un restaurant. Am ganduri mari, sa lucrez cu sotul meu ca sa ne luam o casa aici. Familia mea este compusa din sot si copii. Baiatul invata bine la liceu si sunt mandra de el, nu o sa-l las pana nu face facultate! Sunt multe lucruri de facut. Cind ma gandesc prin cate am trecut parca nu-mi vine sa cred, dar maine e o noua zi si o iau de la capat, aici, in Italia! As vreas sa raman definitiv aici!".
(Un material de Crina Suceveanu, „Gazeta Romaneasca")
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tun de zeci de milioane euro dat de PSD-PNL
ONRC a trecut de la MJLC la Camerele de Comerţ
Pe 13-14 noiembrie întâlnire la vârf româno-română
Curtea Supremă de Justiţie a Serbiei recunoaşte Biserica românească din Timoc
Din zicerile Părintelui Arsenie Boca
Toate spitalele din România au intrat în carantină
Ţâbu are o problemă... electorală
În preajma ei i se întăreşte... sistemul imunitar
Horoscop
Hoţi minori de telefoane
Folclor pentru americani
Juniorii din Frumuşica au câştigat faza intercomunală la fotbal
Au murit bete dar „fericite” după cât alcool au îngurgitat
Peste 150 kilograme de peşte viu recuperat de poliţişti
Sesiune referitoare Programul Operaţional Comun
România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013
Elevii din Şcoala 1 Botoşani învaţă în frig
Impozitarea pensiilor este iminentă
Ada Macovei s-a încăierat cu Mihaela Huncă
deocamdată scărmăneala este una politică
Grupul Şcolar Şendriceni s-ar putea închide, pe motiv de frig
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog