Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13949
De la 07 Ianuarie 2003
122874016

AmCham: Modificarile la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu si lung

  • 22 September 2014, 23:00
Prevederile din proiectul de modificare si completare a Codului Silvic nu asigura o securitate reala si sustenabila a fondului forestier si ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu si lung asupra fondului forestier, a economiei si a echilibrului ecologic, avertizeaza AmCham, citata de Mediafax.
"Am luat act cu surprindere de noul proiect pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 ¬ Codul Silvic, adoptat de Senatul Romaniei in sedinta din 17 septembrie 2014 si inaintat Camerei Deputatilor, camera decizionala, in procedura de urgenta.
Modificarile propuse prin acest proiect nu sunt menite nici pe departe sa rezolve problema dramatica a defrisarilor si retrocedarilor ilegale, asa cum au fost prezentate de Curtea de Conturi a Romaniei in anul 2013 in Raportul de audit privind ᅡSituatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990 ¬ 2012ᅡ", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham), una dintre cele mai puternice organizatii de investitori din Romania.
In numele comunitatii de afaceri, AmCham isi exprima "profunda ingrijorare" cu privire la anumite prevederi ale proiectului.
"Nu par a fi masuri care sa asigure o securitate reala si sustenabila a fondului forestier, ca de exemplu: excluderea perdelelor de protectie si a pasunilor impadurite cu consistenta mai mare sau egala cu 0,4, din fondul forestier; permiterea constructiilor la 50 metri fata de liziera padurii; reducerea obligativitatii statului roman de a impaduri o suprafata de 2 milioane hectare pana in 2035, la o suprafata de 1 milion hectare pana in 2030", se mentioneaza in comunicat.
Reprezentantii investitorilor propun Camerei Deputatilor o analiza aprofundata a proiectului de lege si a efectelor dezastruoase pe care modificarile propuse le-ar putea avea pe termen mediu si lung asupra fondului forestier, a economiei si a echilibrului ecologic.
"Solicitam de asemenea Guvernului adoptarea de masuri ferme si imediate pentru solutionarea problemelor agravate legate de defrisarile ilegale si retrocedarile abuzive de fond forestier, dupa cum urmeaza: initierea unui moratoriu de minim 6 luni in vederea suspendarii concesiunilor si a licentelor de exploatare forestiera si verificarea tuturor aspectelor legale si a documentelor ce au stat la baza emiterii acestora; intensificarea controalelor efectuate de autoritatile abilitate in domeniul forestier si aplicarea de sanctiuni prompte si proportionale cu impactul cauzat; masuri imediate in cazurile de defrisari ilegale si retrocedari abuzive supuse atentiei publice de diverse parti interesate si sesizarea organelor abilitate", precizeaza sursa citata.
AmCham mai solicita extinderea imediata a implementarii sistemului de monitorizare in timp real a transporturilor de material lemnos in toate judetele, inventarierea zonelor afectate de defrisari masive si stabilirea unui plan national de reimpadurire, stabilirea unor strategii, politici si programe responsabile si coerente de protejare reala a fondului forestier, biodiversitatii si mediului in general, dublate de masuri de remediere si implementare sistemice, cu consultarea societatii civile, mediului de afaceri si a comunitatilor.
"In contextul inundatiilor si alunecarilor de teren din ultimii ani, ce au avut efecte catastrofale asupra anumitor regiuni din tara, importanta fondului forestier capata conotatii vitale pentru comunitati, iar modificarile propuse prin noul cod silvic ¬ in special cea prin care se reduce suprafata pe care statul roman este obligat sa o impadureasca ¬ nu fac decat sa inrautateasca situatia si sa puna in pericol siguranta populatiei din zonele predispuse acestor calamitati", se mai spune in comunicat. AmCham Romania reuneste in prezent 370 de companii americane, internationale si locale cu investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 200.000 de locuri de munca.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Spaima bărbatului
Horoscopul zilei
Victor Ponta va efectua o vizita in SUA unde va participa la Adunarea Generală ONU
Marile semne de intrebare legate de spovedania lui Robert Turcescu
a fost sau nu ofiter acoperit?
Ministerul Apararii nu comenteaza cazul Robert Turcescu
Dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei Romaniei nu sunt benefice
Victor Ponta afirma ca nu a fost surprins de scandalul Robert Turcescu
Cine seamana vant, culege furtuna, e valabil si pentru alti oameni apropiati de Basescu
Care sunt noile cote de impunere la CAS
Represiuni asupra elevilor la Colegiul „Eminescu” Botoşani
Cheia enigmei este la Băsescu sau Ponta
Ioan Rotundu
Botoşani: Primăria Gorbăneşti bucşită cu neamurile primarului Iliescu
Anunţ societatea Urban Serv
Programul spectacolelor Teatrului Mihai Eminescu Botosani
Ciudat, Țurcanu pleacă în concediu
Astăzi, Klaus Iohannis va fi în Botoşani
Mondenii au fost si ei la lansarea lui Victor Ponta la prezidentiale
A rezultat un nou viral
Sediile primăriilor Săveni şi Brăeşti luate cu asalt de mascaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog