Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6030
De la 07 Ianuarie 2003
122866097
Ambasadorul roman in UK:

“Nu vrem sa va cucerim sau sa va luam casele ori slujbele!”

  • 18 January 2013, 23:00
"Nu vrem sa va cucerim sau sa va luam casele ori slujbele!", este mesajul ambasadorului roman la Londra, Ion Jinga, pentru cetatenii britanici, in contextul temerilor referitoare la numarul de romani si bulgari care vor ajunge in Regatul Unit incepand cu 2014.
Diplomatul a precizat ca romanii nu vor sa cucereasca Marea Britanie, odata ce vor fi ridicate restrictiile de imigratie, anul viitor. Ion Jinga a spus, pentru The Telegraph, ca britanicii nu trebuie sa se teama de un "tsunami" sau o a doua "invazie" est-europeana, atunci cand vor disparea restrictiile privitoare la accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii, pe 31 decembrie, scrie www.ziare.com, preluat de Romanian Global News.
Intr-un interviu pentru publicatia britanica, ambasadorul nostru a sugerat ca numarul romanilor care vor merge in Regatul Unit pentru a munci, incepand cu 2014, va fi de ordinul a catorva zeci de mii, poate chiar de 10.000 pe an. In plus, a specificat el, acest numar nici nu se va compara cu sutele de mii de polonezi care au venit sa locuiasca in Marea Britanie dupa anul 2004.
"Este total neintemeiat sa circule in presa ca sute de mii de romani vor veni, ca va fi o invazie. 'Ne vor lua locurile de munca, ne vor lua casele!' Haide! Daca nu ar fi avut legatura cu adevarate fiinte umane, as fi considerat ca este o gluma", a spus Jinga.
Ambasadorul Ion Jinga: Unii au spus ca romanii vor invada, vor cuceri Marea Britanie
Intrebat daca are vreun numar estimat, acesta a raspuns: "Sincer, nu". "Insa cred ca orice temere sau ipoteza ca un tsunami de romani si bulgari vor veni la inceputul anului 2014 este nefondata si daca nu ar fi o problema atat de serioasa, as zambi si as lua-o ca pe o gluma.
Unele tabloide au spus ca, intr-un an, 29 de milioane de bulgari si romani vor invada, vor cuceri Marea Britanie. De ce? Pentru ca suntem 19 milioane in Romania si ei sunt 10 milioane in Bulgaria.
Intreaga populatie, adica nou-nascutii si pensionarii de 80 de ani, isi vor face bagajele si vor veni in Regatul Unit. Puteti sa luati asta drept o gluma, insa aparent unii oameni sunt speriati de o asemenea posibilitate", a mai afirmat ambasadorul roman.
Diplomatul a precizat ca, de data acesta, circumstantele sunt diferite fata de cele din 2004, deoarece atunci singurele tari care si-au deschis granitele au fost Irlanda, Suedia si Regatul Unit. In schimb, multe alte tari din Uniunea Europeana si-au deschis granitele romanilor si bulgarilor cu mult inaintea Marii Britanii. In ultimii sapte ani, 100.000 de romani au venit sa locuiasca oficial in Regatul Unit. "Nu indraznesc sa fac preziceri, deoarece ar putea fi 2-3 mii, ar putea fi 10.000, 20.000. Doar speculam.
Este imposibil sa fie 100.000 sau 50.000, cat timp au fost 100.000 in ultimii sapte ani, cand a fost perioada de prosperitate economica. S-a incheiat. Ne-am atins deja capacitatea de export pentru forta de munca. Cine a vrut sa emigreze a facut-o deja. Cei care au vrut sa vina in Marea Britanie au facut-o", a afirmat Jinga, ambasador al Romaniei la Londra de cinci ani.
Acesta a insistat ca nu va fi nicio presiune "pe sistemul de locuinte si pe sectorul de locuinte sociale" in Regatul Unit, din partea romanilor, argumentand ca 70 la suta dintre cei 100.000 de romani care se afla in Marea Britanie "au varste intre 18 si 35 de ani si sunt activi economic, fara vreo alta nevoie sa se bazeze pe ajutoare".
Oficialii britanici au refuzat in mod repetat sa estimeze cati romani si bulgari vor veni in Regatul Unit atunci cand vor fi ridicate restrictiile pe piata muncii, insa un ONG britanic sustine ca in jur de 50.000 de romani si bulgari vor ajunge in Marea Britanie, in fiecare an.
BBC citeaza un raport al Migration Watch, in care se sustine ca aceasta cifra este valabila pentru primii cinci ani incepand cu 2014, anul in care restrictiile vor fi ridicate.
Potrivit ONG-ului, Germania si Olanda sunt "destinatii posibile" pentru imigrantii romani si bulgari, din cauza faptului ca rata somajului in randul tinerilor este mai mica. Dar, pe de alta parte, in Marea Britanie, accesul la sistemul de ajutoare sociale este mai usor, ceea ce inseamna ca regatul ar fi mai "atractiv" pentru imigranti.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Încurcăturile peştişorului de aur
Varanul Dan Voiculescu se simte în pericol
USL se bâlbâe în privinţa imunităţii parlamentare
Discuţii tensionate la Bruxelles intre Mona Pivniceru şi Catherine Day
Cum a fraierit Ecaterina Andronescu 22.000 de educatori şi învăţători
Persoanele cu HIV sau SIDA vor să-şi ia tratamentele din spitale
Generala Huncă nu dă semne că s-ar teme de Ţurcanu
Proprietarii de centrale nu vor să se mai lase jumuliţi de Modern Calor
Citirea apometrelor de către angajaţii de la Nova Apaserv începe cu „blocurile problemă”
Botoşani: Primarul Portariuc iar a făcut-o de oaie.. cu Ţurcanu
Aglomeraţie la schimbarea permiselor auto
Deputatul Roman îi invită la pace pe Ţurcanu şi Portariuc
Acţiune în forţă a poliţiei în 12 locaţii din Botoşani
Ţurcanu răspunde tăios primarului uituc Portariuc
Traficant de botoşăneni extrădat din Marea Britanie
Roman va deveni politician de rang naţional
Dosar penal pentru pescuit cu plase monofilament
Gastronomie: Pui la cuptor cu lapte şi lămâie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog