Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6918
De la 07 Ianuarie 2003
123187301
pnl
Analiştii bancari:

Leul plăteşte greşelile BNR şi ale guvernanţilor, îngrozind debitorii în valută

  • 9 January 2009, 23:00
Leul nu pare a fi in prezent victima unui atac speculativ, ci mai degraba a situatiei create de politica monetara si de cea a guvernantilor, sustin analistii pietei bancare.
Decalajul dintre importuri si exporturi, reflectat in deficitul comercial mare, inseamna ca nevoia de valuta o depaseste pe cea de lei, fapt ce induce presiuni de depreciere asupra leului, iar cu cat deficitul este mai ridicat, cu atat presiunile sunt mai puternice.
Scumpirea euro, generata de lipsa din piata a monedei europene, a creat panica in randul jucatorilor locali care au de onorat contracte in euro si care cumpara moneda europeana pentru ca se tem de o depreciere mai puternica a acesteia in viitor, a mentionat Narcis Noaghe, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru DailyBusiness.ro.
Noaghe sustine ca pe piata locala, in ultimele zile si-au facut aparitia strainii, ponderea acestora in totalul jucatorilor fiind inca redusa, de circa 15%.
Traderul unei banci locale sustine la randul sau ca ponderea speculatorilor pe piata locala a fost foarte mica: "Speculatorii doar intaresc trendul deja format in piata iar miscarea lor este foarte corecta". In opinia acestuia, leul plateste "pacatele" politicii monetare dar si pe cele ale guvernantilor. Prin actiunile lor, acestia penalizeaza moneda nationala, care nu prezinta incredere din cauza situatiei macroeconomice a tarii.
"Atata vreme cat deficitul bugetar urca la 5% din produsul intern brut (PIB), economia este subfinantata, iar Guvernul nu vrea sa recurga la un acord de credit cu Fondul Monetar International (FMI), care ar insemna bani care sa finanteze economia, dar intr-un mod organizat, leul apare ca o tinta sigura", a spus acesta.
Pe partea de politica monetara, ar fi fost nevoie, in opinia traderului, de eliberarea rezervelor minime obligatorii, ceea ce ar fi dat bancilor resurse pentru a finanta economia si ar fi slabit tensiunile de pe piata interbancara.
"Toata lumea slabeste politica monetara si incearca sa ajute companiile, numai la noi lucrurile stau invers. E adevarat ca in cadrul bancilor domina si lipsa de incredere in economie, si teama de a-si asuma riscul aferent creditarii, dar acolo unde s-a dat drumul la resurse, lucrurile s-au mai miscat", a aratat traderul.
Si Rozalia Pal, economist sef al Unicredit Tiriac, declara recent ca reducerea rezervelor minime obligatorii era o masura necesara pentru a acoperi nevoia de lichiditate: "BNR a revenit, in octombrie, la pozitia de creditor net al sistemului bancar, iar Ministerul Finantelor si-a propus sa vanda titluri de stat de 4 miliarde lei in ianuarie".
Unde s-ar putea opri leul din depreciere? Consultatul financiar Bogdan Baltazar sustine ca este posibul sa vedem un curs de 4,3 - 4,4 lei/euro, ceea ce e chiar benefic pentru economie, deoarece conduce la scaderea deficitelor.
Acesta este si motivul pentru care, in opinia lui Baltazar deprecierea de acum a leului convine bancii centrale, care ar putea interveni insa in piata in situatia in care cotatia ar trece de aceste nivele.
Cursul a depasit si 4,17 lei/euro pe piata interbancara, joi seara. La cursul oficial, un euro s-a situat la 4,1385 lei/euro, la mai putin de jumatate de ban diferenta fata de minimul istoric, atins la inceputul lui 2004, respectiv 4,1438 lei/euro.
Dincolo de calcule macroeconomice, situatia este foarte dificila pentru debitorii in euro, care au de suportat in urma deprecierii cresteri la rate de pana la 42%, in functie de perioada cand au contractat creditul.
(Preluare din Daily Business. Un articol de Raluca Florescu)
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor IV
(Ioan Rotundu)
Comunicat de presă
”Vi se pare că este mult”?
Comunicat - cercetare accident mortal - SC Palcom srl Botoşani
Hai că mai este puţin până la 1000!
Spectacol la Milano, pentru marcarea zilei marelui poet Mihai Eminescu
Adunarea contabilului
Oferte de muncă avantajoase în Grecia, Anglia şi Germania
Susţinerea industriei porno, poate singura investiţie de succes!
Servicii de calitate proastă la preţuri mai mari
Invitaţie la Tom Degeţel
Criză, criză, dar investiţiile merg!
Să-i mai fericim şi noi pe ei, că ei ne-au fericit îndeajuns!
Primăria Botoşani este pregătită să se înfrupte din banii europeni
Va încuraja calitatea omului, seriozitatea şi corectitudinea în activitate
De luni, în casă nouă!
Marcu se joacă cu focul… prin PSD
ITM amendează purecii, sărind peste elefanţi
Oprişanu nu mai ţine la şefie, dar vrea să-i ia locul un profesionist
Generalul Rusu vrea paznici şcoliţi, dar se mulţumeşte şi cu necalificaţi
Criza economică şi numărul zilelor libere de peste an
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog