Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13640
De la 07 Ianuarie 2003
122873707

Apeluri la 112 pentru recuperarea gâştelor rătăcite şi a bunurilor împrumutate

  • 28 August 2008, 23:00
În comparaţie cu situaţia operativă a anului trecut, în primul semestru al anului 2008 nivelul infracţional din oraşul Flămânzi a crescut uşor pe plan local dar s-a situat la cote rezonabile la nivel judeţean, undeva la jumătatea „topului” alcătuit de specialiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean în urma monitorizării cazurilor înregistrate sau semnalate.
Conform situaţiei prezentate ieri la şedinţa ordinară a Consiliului Local Flămânzi, numărul furturilor s-a menţinut constant, cu 47 de cazuri înregistrate şi în primele şase luni ale anului 2007 şi în perioada similară a anului curent. Au scăzut în schimb, în medie cu 50%, distrugerile (de la 13 în 2007 la 7 în 2008), violările de domiciliu (de la 5 la 3), tâlhăriile (de la 3 la 1) şi infracţiunile silvice (de la 6 la 2).
Din păcate, au fost înregistrate creşteri, unele semnificative, altele mai puţin, la parametrii raportaţi în funcţie de gradul de siguranţă al populaţiei, lucru oarecum îngrijorător pentru cetăţenii localităţii. Astfel, a crescut numărul lovirilor (de la 11 la 13) şi al omorurilor (2 anul acesta faţă de numai 1, anul trecut). În premieră, au apărut 3 infracţiuni de ameninţare şi 1 de încălcare a regimului armelor şi muniţiilor (aici fiind vorba, de fapt, de un negustor care distribuia, de sărbători, petarde, fără a poseda autorizaţie).
La fel ca şi în 2007 a avut loc un singur viol, fapta rămânând înregistrată deşi autorul a scăpat de răspundere după ce victima şi-a retras plângerea. Au crescut semnificativ şi infracţiunile înregistrate pe linie de circulaţie, nu mai puţin de 10 conducători auto fiind depistaţi anul acesta la volan în stare de ebrietate, faţă de doar 6 în urmă cu un an.
S-a înregistrat o remarcabilă eficienţă de acţiune a poliţiei locale la apelurile 112, reacţia medie de intervenţie a echipajelor fiind, la cele 132 de solicitări, de numai 7 minute şi 6 secunde. „Din păcate, nu toate apelurile înregistrate sunt de competenţa serviciului 112, existând cazuri în care vecinii apelează la acest număr pentru a recupera raţa intrată în grădina vecinului sau pentru a recăpăta o datorie sau un lucru împrumutat. Numărul 112 nu trebuie folosit decât în situaţii deosebite, când există probleme care trebuie rezolvate pe loc, situaţii care necesită intervenţia poliţiei, pompierilor sau ambulanţei. Cetăţeanul este cel care trebuie să selecteze importanţa apelului, să se gândească înainte de a suna la 112, să vadă dacă situaţia cu care se confruntă nu poate fi rezolvată pe cale amiabilă, ori a doua zi la poliţie, ori cu ajutorul poliţistului de proximitate”, atenţionează subinspectorul Marcel Şchiopu, comandantul Poliţiei Flămânzi.
Factor extrem de important în menţinerea ratei infracţionale, consumul băuturilor alcoolice continuă să figureze pe primul loc în cazul comiterii infracţiunilor grave, atât în cadrul victimelor cât şi în cazul făptuitorilor. O altă problemă locală care cu greu îşi va afla rezolvare, vizează circulaţia pe drumurile publice, îndeosebi pe DE58, a căruţelor şi faetoanelor.
Deşi Primăria Flămânzi a stabilit deja traseele pe care pot merge atelajele fără a traversa drumul european, căruţaşii continuă să hălăduiască, ziua şi mai ales noaptea, pe şosea, deseori fără vestă reflectorizantă sau fără a avea vreun însemn luminos distinct, punându-şi în pericol viaţa şi periclitând bunurile proprietarilor de autoturisme. „De multe ori, cei care circulă cu căruţele pe DE58 sunt băuţi şi predispuşi la accidente. Nu se gândesc, decât uneori prea târziu, că în cazul producerii unor evenimente rutiere, persoanele care au consumat alcool sunt pasibile de despăgubiri civile. Dacă din vina vreunui căruţaş beat a fost accidentată, de exemplu, vreo maşină străină, cum autoturismele de azi sunt, în general, foarte scumpe, acestuia nu-i va ajunge căruţa, cu tot cu cai, şi casa, pentru plăti reparaţiile”, a mai subliniat şeful Poliţiei Flămânzi.
Un ultim aspect punctat a vizat numărul mare al furturilor de produse alimentare înregistrate în această perioadă a anului, fie de pe câmpuri, fie din anexele gospodarilor. „Deşi eforturile noastre sunt îndreptate îndeosebi spre prevenirea unor asemenea fapte, rugăm cetăţenii ca, pe cât posibil, să nu lase recolta nesupravegheată pe câmp, deoarece hoţii sunt de cele mai multe ori prinşi, dar bunurile sustrase, rareori mai pot fi recuperate”, a mai precizat subinspectorul Şchiopu. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Patronii sunt obligaţi să-şi trimită angajaţii în concediul de odihnă
Festivalurile roşii au devenit portocalii
Ioan Rotundu
„Ziua Porţilor Deschise”
Comentariul comentariilor (CLXXVII)
(Ioan Rotundu)
S-au înmulţit reclamaţiile la adresa E.ON
Deştepţii se v or învârti, nevolnicii vor plăti
nu toţi pacienţii vor avea gratuitate la tomograf
Ţurcănenii şi-au dat mâna şi i-au potcovit pe brutarii prinşi cu ocaua mai mică
Noi reglementări privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale
Drumul lui „Codin” s-a vălurit… sub indolenţă şi nepăsare
încă o dovadă ca cei de la firma ARCADA Galaţi să calce pragul DNA
Încă 8 tone de ajutoare pentru sinistraţii de pe malul Prutului
Noi isprăvi ale aleşilor: Muntele Mic a fost închiriat pe 50 ani
Noi acţiuni ale Jandarmeriei
Sare pe o rana deschisa
România şi Ucraina ar putea face „meci nul“ la Haga
Medvedev pe umrele gloriosului Stalin
Ucraina nu are nici un drept să ceară aderarea la NATO
Ambasadorul Ciurilin trage România de urechi
el a folosit tonul mojicesc al lui Medvedev
Pe motiv că n-are reting, televiziunile au refuzat să spună adevărul
a furat lemne pentru a-şi încălzi copilul pe care sistemul i l-a ucis
Program Tele'M Botoşani vineri, 29 august
Replica nevestei a fost neiertătoare
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog