Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9417
De la 07 Ianuarie 2003
122895066

Arabia Saudita, intr-un cerc financiar vicios, banii continua sa se scurga din tara.

  • Evenimentul de tip lebada neagra ce ar putea duce petrolul la 25$/baril
  • 23 May 2016, 23:00
Arabia Saudita se confrunta cu un cerc vicios al scaderii lichiditatii monetare in conditiile in care capitalurile continua sa se scurga din tara. Cantitatea de bani disponibila scade abrupt, iar sistemul bancar este supus unor presiuni din ce in ce mai mari, scrie The Telegraph.
Dobanzile interbancare de la Riyad pentru imprumuturile la trei luni au inceput brusc sa creasca, atingand cel mai inalt nivel de la criza Lehman Brothers din 2008. Informatiile ca guvernul Saudit a inceput sa-i plateasca pe contractori cu chitante tranzactionabile arata cat de acuta a adevenit situatia.
Grupul bin Laden, paralizat de datorii, da afara 50.000 de angajati, austeritatea lovind mai mult ca oricand.
Departamentul pentru valute de la Societe Generale si-a sfatuit clientii sa parieze contra riyalului saudit, mizand ca tara va fi fortata sa renunte la blocarea valorii monedei saudite in raport cu dolarul, mutare ce ar putea declansa o lupta la baioneta pentru cota de piata in industria mondiala a petrolului.
Moneda saudita este fixata in raport cu moneda americana, la un curs de 1 dolar egal 3,75 ryiali.
Francisco Blanch de la Bank of America a spus ca renuntarea la cursul fix este evenimentul de tip "lebada neagra" numarul unu al acestui an si ar putea duce la un colaps al preturilor petrolului pana la 25 de dolari pe baril.
Rezervele valutare externe ale Arabiei Saudite continua sa scada cu 10 miliarde de dolari pe luna, in ciuda trecerii la vanzari de obligatiuni si la folosirea de credite sindicalizate pentru a astupa gaura bugetara uriasa.
Rezervele ramase ale tarii, de 582 mld. dolari, sunt in teorie mari - daca ele sunt intr-adevar lichide - dar nu asta este problema cea mai stringenta. Problema pentru banca centrala a Arabiei Saudite este ca reducerea rezervelor afecteaza automat politica monetara.
Depozitele bancare sunt din ce in ce mai mici, la fel si masa monetara intermediara. Vanzarea de obligatiuni pe plan intern nu ajuta pentru ca aglomereaza si ele pietele financiare saudite, intinse la maxim, si restrange si mai mult lichiditatea.
Riyadul planuieste acum emiterea de obligatiuni internationale.
Desi preturile petrolului au urcat cu 80% fata de minime, pana la aproape 50$/baril, nu ajunge pentru a usura implozia financiara a Arabiei Saudite.
Revenirea preturilor de pe piata petrolului este din ce in ce mai fragila, in conditiile in care semnalele transmise de rezerva Federala a SUA au intarit dolarul, iar Canada se pregateste sa reporneasca o productie de 1,2 milioane de barili pe zi.
“Noi apreciem ca pietele s-au dus prea sus, prea departe, prea devreme. Inca ne confruntam cu supra-stocuri, iar opririle de productie sunt reversibile”, afirma BNP Paribas.
Seful gigantului petrolier Total, Patrick Pouyanne, a spus senatului francez saptamana trecuta ca preturile se pot dezumfla la fel de repede cum au crescut. “Piata nu se va reintoarce la echilibru pana la sfarsitul acestui an”, a spus el. Cresterea cotatiilor titeiului se afla intr-un moment crucial.
Un numar tot mai mare de traderi de petrol avertizeaza ca achizitiile speculative de “barili pe hartie” de catre fondurile de investitii s-au decuplat de situatia de fapt. De asemenea, de obicei exista o scadere sezoniera a cererii la sfarsitul verii.
Adam Longston, de la Morgan Stanley, a declarat ca fondurile care se bazeaza pe analizele computerizate au achizitionat pozitii importante pe petrolul Brent. “Daca trendul se intoarce, ar putea fi catalizatorul pentru lichidarea pozitiilor”, a avertizat el.
Longston a adaugat ca opririle fortate de productie - mai ales in Nigeria si Canada - au scos din piata un flux de doua milioane de barili pe zi si au echilibrat piata, dar asta nu va dura. Canada ar trebui sa reinceapa furnizarea pana in iunie.
Stocurile din Statele Unite inca sunt la niveluri record. Datele Departamentului pentru Energie al SUA arata o crestere in depozite de 1,31 milioane de barili in saptamana ce s-a incheiat pe 13 mai.
“Supra-abundenta pare persistenta. Petrolul ar putea cadea la un nou minim al acestui an”, spune Ben Combes de la Llewellyn Consulting.
Pana la urma, urmatoarul ciclu de crestere al preturilor petrolului va sari in ajutorul Arabiei Saudite.
Intrebarea este insa daca sauditii pot inchide tambuchiurile si sa treaca prin furtuna financiara intr-o nava plina de gauri, mai scrie The Telegraph.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: D’ale scheleţilor
Horoscopul zilei de 24.05.2016
Luptă crâncenă între cele două tabere politice la Mileanca.
Se prescriu surprinzator de mult medicamente mai scumpe, nu variantele lor mai ieftine
Tariceanu si Ponta depun un proiect de lege impreuna privind asigurarea unui proces echitabil
Lucian Boia: Strania istorie a comunismului romanesc (si nefericitele ei consecinte)
Consiliul Concurentei sustine ideea liberalizarii mai rapide a preturilor la gazele furnizate consumatorilor casnici
Tariceanu: Imi rezerv posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala pe Ordonanta privind modificarea Codurilor penale
HP, unul dintre gigantii IT-ului mondial, urmarit penal de DNA,
alaturi de Vasile Ciurchea si Irinel Popescu, fosti sefi ai CNAS. Compania e acuzata ca ar fi incasat ilegal aproape 17 milioane euro in contractul pentru informatizare
Troica care protejează corupţia contraatacă
Ioan Rotundu
Baronul de Suharău pare să fie într-o mare derută
Ce năstruşnicii mai promite Portariuc botoşănenilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog